Monday, 27 May 2013

'SCIENTIFIC DISCOVERY' DOPING APPROVED, USFDA APPROVED - TAHUKAH ANDA 'PENGGUNA BIJAK MALAYSIA' TONGKAT ALI NU-PREP LELAKI 'SIHAT BERTENAGA TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH' mendahului produk lain 'perubatan barat' ( western medicine ), seiring nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM-MOH, Ministry of Health Malaysia ) 'Produk mempunyai pakar/perunding' & FOMCA.( Federation of Malaysian Consumers Associations )' Produk mempunyai kajian pakar ' ( selain memenuhi peraturan lain )

FOKUS 
5th -10th December 2014.
Mumbai, INDIA
'MR. WORLD - 6th WBPF WORLD BODYBUILDING AND PHYSIQUE SPORTS CHAMPIONSHIPS'

MALAYSIA BOLEH
'MR WORLD'
2014
SAZALI SAMAD
'EXCLUSIVE'
MALAYSIA BOLEH


SAZALI SAMAD
'NON DRUG'
SUKAN TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH


MR WORLD
SAZALI SAMAD


SIHAT BERTENAGA TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH
MALAYSIA BOLEH
'JANGAN ANDA DIRAGUI & DICURIGAI'

KEHEBATAN HARTA - PERMATA NEGARA
SAZALI SAMAD

PASTIKAN DALAM KEHIDUPAN INI
FAKTA SAINTIFIK
ADALAH KEUTAMAAN

 KEHEBATAN NEGARA ADALAH KESIHATAN YANG BAIK

YANG TERBAIK DARI YANG MAHA ESA
BERUSAHA MELAKUKAN YANG BAIK KEARAH TERBAIK
ADALAH LANGKAH MULIA, 'IN SHA ALLAH'.

SELURUH RAKYAT MALAYSIA MENDOAKAN KEJAYAAN SAZALI SAMAD 'MR WORLD' 2014
MUMBAI, INDIA

TERKINI
kepulangan Juara Dunia
Mr Universe 2014
tiba di KLIA 
pada 11hb Dis 2014
'MALAYSIA BOLEH'

AHLI SUKAN BERKUALITI TINGGI MALAYSIA
DIHORMATI & DIGERUNIA 'KAWAN & LAWAN'.
'MR. UNIVERSE 2014' SAZALI SAMAD
mencipta rokod dunia dengan kemenangan 10 kali Mr Universe ( pertama kali untuk 75 kg, selain 9 kali Mr Asia )


KEJAYAAN SENTIASA, kekuatan adalah 'Keluarga Tersayang'.

TERBUKTI 
SIHAT BERTENAGA TANPA BANTUAN BAHAN TERLARANG / DADAH
semestinya Jenama Malaysia hasil kerjasama Kerajaan Malaysia & MIT(USA).
Seiring 'Komitmen Kerajaan' produk dijamin SELAMAT, BEKESAN & BERKUALITI.

Latihan 24, 7, 365
bersama Jenama Malaysia 'Komitmen Kerajaan' Jenama Malaysia 'Hak Kerajaan Malaysia'
Hak Anda di jamin sepenuhnya SELAMAT, BERKESAN & BERKUALAIT. JENAMA MALAYSIA terhasil dari kajian klinikal yang dipatenkan di USA, EUROPE,JAPAN, MALAYSIA.

SUDAH SEMESTINYA
TIADA BANTUAN BAHAN TERLARANG / DADAH.
MR.UNIVERSE 2014
SAZALI SAMAD


LATIHAN sebelum pertandingan Mr Universe di Mumbai, India
( 5 hingga 10hb Disember 2014 )

JENAMA MALAYSIA
SELAMAT, BERKESAN & BERKUALIT.
PERHATIAN
PERHATIAN UNTUK SEMUA PENGAMAL TONGKAT ALI
SUPAYA TIDAK KELIRU.

'IQRA'
PEMBETULAN
'WAJIB'
di jelaskan secara 
TERANG & BENAR
di MAHA 2014'ANDA SEMUA DIJEMPUT
HADIR BERSAMA SEBARANG SOALAN
BERKAITAN 'TONGKAT ALI'
YANG DI PATENKAN INI.
( HAK HARTA INTELEK & KERJASAMA BERSEPADU SEMUA AGENSI, BADAN KERAJAAN & SWASTA )

KENYATAAN & SIARAN YANG MERUGIKAN 
USAHA MURNI KERAJAAN MALAYSIA. PADA OKTOBER 16HB 2014.

KESILAPAN
YANG PERLU DIPERBETULKAN


JIHAD KESIHATAN – ‘IQRA’ Bacalah...PENJELASAN TERANG & BENAR DI MAHA 2014. SILA HADIR BERAMAI-RAMAI untuk mendapatkan kepastian. 'KEBIMBANGAN MENTERI, telah benar berlaku KERUGIAN pada negara & bakal memburukkan nama, reputasi MALAYSIA. Pihak lain memaparkan KAJIAN KLINIKAL terbukti - akan tetapi menyiarkan produk pihak yang lain ( tidak ada kaitan langsung akan pati asli yang sebenar - proses yang dipatenkan di US & EU - inilah kekuatan MALAYSIA apabila dipatenkan TETAPI di salah ertikan / guna bersama kajian klinikal ‘HAK HARTA INTERLEK’ ). http://abcnews.go.com/…/natural-remedy-dramatically-…/story… Malah persoalan yang mana satu berkaitan kajian klinikal & produk mana yang sebenarnya. Inilah kesilapan merugikan pembangunan negara. http://www.youtube.com/watch?v=lfQWf8DuskM

                                                   PESANAN PENTING
PERHATIAN

Ini semua sepatutnya tidak berlaku jika semua pihak faham akan peranan & tanggungjawab penuh seperti KENYATAAN AKHBAR (PRESS STATEMENT) MESYUARAT MAJLIS PEMBANGUNAN HERBA NEGARA (MPHN) BIL. 1/2014 9 APRIL 2014 (RABU), KUALA LUMPUR. DIPENGERUSIKAN OLEH YB DATO’ SRI ISMAIL SABRI BIN YAAKOB. MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI.

Majlis Pembangunan Herba Negara (MPHN) telah diluluskan oleh Kabinet pada 09 Februari 2011 susulan daripada Makmal NKEA dan merupakan agenda pelaksanaan pembangunan dan kemajuan industri herba di bawah NKEA Pertanian melalui program transformasi ekonomi negara.
Pada tahun 2010, pelaksanaan Program Transformasi Ekonomi atau ETP di bawah PEMANDU telah menyenaraikan herba sebagai salah satu EPP atau projek permulaan di bawah NKEA Pertanian. Perancangan memajukan industri herba di negara ini juga telah diambil kira dan dimasukkan di dalam Dasar Agro Makanan (DAN) bagi tempoh 2011-2020 di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.
Ini menunjukkan bahawa pembangunan industri herba diberi perhatian oleh pihak Kerajaan dan pelaksanaan aktiviti-aktiviti mengikut perancangan sedang diusahakan serta dipertingkatkan bagi memastikan pelaksanaan fasa kemajuan industri adalah terancang, sistematik dan teratur.

Secara keseluruhannya, di bawah projek EPP1 subsektor herba, pelbagai agenda dan aktiviti-aktiviti telah dirancang dan sedang dilaksanakan sama ada di peringkat huluan ataupun di peringkat hiliran, yang melibatkan pelbagai agensi dan badan Kerajaan serta pihak swasta. Sokongan Kerajaan di dalam membangunkan industri herba di dalam negara dicerminkan dengan pelbagai insentif dalam bentuk kewangan dan kemudahan yang diberikan kepada usahawan-usahawan bahan mentah sehinggalah kepada insentif di dalam bentuk geran R&D bagi kajian pra-klinikal dan klinikal bagi meningkatkan dan mengukuhkan bukti kandungan saintifik produk-produk syarikat peneraju yang dilantik di bawah projek EPP#1 NKEA Pertanian. Geran EPP#1
Di bawah projek NKEA Pertanian, projek permulaan EPP#1 diberi peruntukan insentif geran R&D bertujuan untuk meningkatkan penyelidikan oleh IPTA dan institut penyelidikan bagi pokok-pokok herba terutama spesis tempatan serta meningkatkan kandungan saintifik produk herba sehingga ke tahap praklinikal
KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI MALAYSIA (MINISTRY OF AGRICULTURE AND AGRO-BASED INDUSTRY MALAYSIA), WISMA TANI, NO. 28, PERSIARAN PERDANA, PRESINT 4, 62624 PUTRAJAYA.

E-mail : pro@moa.gov.my Homepage : http://www.moa.gov.my/ 
Telefon : 03-8870 1373 Telefax : 03-8888 6906

2
dan klinikal untuk dipasarkan ke luar negara. Peruntukan juga disediakan di bawah projek ini bagi membangunkan monograf pokok herba.

Keperluan bahan mentah

Semenjak tahun 2011, terdapat 17 kawasan penanaman herba ladang kontrak dibangunkan di bawah herbal cluster program yang dikendalikan oleh Jabatan Pertanian dengan penglibatan seramai 233 usahawantani. Nilai pengeluaran hasil tanaman herba di bawah program ini telah meningkat daripada RM1.1 juta pada akhir tahun 2012 kepada RM2.3 juta pada akhir tahun 2013.
Masalah utama yang dihadapi oleh penanaman dan pengeluar bahan mentah herba, penyelidik, pegawai pengembangan, syarikat penanam dan industri herba secara amnya di Malaysia iaitu kurang kefahaman tentang elemen-elemen Amalan Pertanian dan pengumpulan yang baik (GACP) dan Standard Operation Procedure (SOP) dalam penanaman dan pengumpulan bahan mentah herba berkualiti. Pada masa yang sama, bahan rujukan dan keterangan mengenai GACP dan SOP untuk setiap jenis herba juga berkurangan atau tiada. Kedua-dua perkara ini menjadi masaalah rumit dan batu penghalang kepada pembangunan produk herba bernilai tinggi.

Hak harta intelek

Sebagai sebuah negara yang kaya dengan alam flora dan fauna yang terkenal di dunia yang mempunyai nilai-nilai perubatan yang tinggi (high medicinal values), Malaysia tidak seharusnya terlepas peluang daripada memperolehi dan menikmati harta intelek daripada kajian dan penyelidikan tanaman-tanaman herba di negara ini.

Tidak dapat dinafikan hak harta intelek adalah satu aspek penting bagi industri herba. Harta intelek merupakan satu aspek bagi industri herba dan sememanglah wajar bagi kita untuk meningkatkan pengetahuan dan pendedahan dalam hal ini supaya kita tidak terlepas peluang daripada memperoleh dan meraih kekayaan daripada harta intelek dalam inisiatif membangunkan produk herba bernilai tinggi dan juga supaya kita tidak dieksploitasi oleh pihak asing.
Sudah pasti beberapa kes dan contoh pengalaman telah berlaku kepada para penyelidik kita yang terlepas peluang untuk mempertahankan paten. Pihak MyIPO diharap dapat memainkan peranan dalam usaha menyelaras dan memantapkan kapasiti dari segi modal insan, pangkalan data dan keperluan fasiliti serta infrastruktur untuk membangunkan dan memajukan harta intelek bagi industri herba.

Garis panduan tuntutan (claim on labels) ke atas produk herba
Di bawah projek EPP#1, produk herba menjalani kajian praklinikal dan klinikal bagi meningkatkan tahap keselamatan, kualiti dan keberkesanannya. Produk herba yang bernilai tinggi perlu mengubah tuntutan ke atas label produk apabila membuat pendaftaran. Garis panduan tuntutan ke atas produk herba masih belum dimuktamadkan.

3
Pentingnya perancangan yang bersepadu

Secara keseluruhannya, di bawah projek EPP1 subsektor herba, pelbagai agenda dan aktiviti-aktiviti telah dirancang dan dilaksanakan di peringkat huluan dan juga hiliran yang melibatkan pelbagai agensi dan badan Kerajaan serta pihak swasta.
Justeru itu, perancangan yang bersepadu adalah amat penting dan persefahaman serta kerjasama daripada semua pihak adalah kritikal bagi melaksanakan segala tindakan yang dirancang. Sehubungan itu, saya berharap agar semua pihak yang bertanggungjawab di dalam melaksanakan perancangan aktiviti dan program bagi pembangunan industri herba di dalam negara ini memberi komitmen serta bekerjasama dalam mencapai objektif memajukan industri ini. ### Nota : Wan Rafidah Awg Isa, Bahagian Industri Tanaman, Ternakan dan Perikanan
Unit Komunikasi Korporat, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

PERSOALANNYA dari tayangan ‘ABC News’ adalah seperti berikut :-

1, Adakah proses yang SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI ?.

2. Berapakah jumlah bahan akti PATI ASLI di dalamnya ?.

3. Adakah bukti kajian klinikal produk tersebut yang BERSAINTIFIK ?.

4. PAKAR PERUNDINGNYA siapa ?. ( berkaitan Tongkat Ali - 
     khusus kajian )

5. Bagaimana ia boleh memberi TENAGA ? APAKAH dengan    merebuskan  
    berjam-jam boleh   memberi kesan yang baik ?  ADAKAH TIDAK BERKELADAK     yang boleh merosakkan Buah  Pinggang & Hati. 

6. Bagaimana ia boleh meningkatkan TESTOSTERONE, sperm count ? 

7. JIKA MINUMAN PRACAMPURAN - 3 atau 5 atau 10 atau 20  DALAM 1, sila          pastikan jumlah BAKI PATI ASLI SETELAH DICAMPURANKAN DENGAN 
  AIR PANAS.? ( Adakah bakinya GULA semata-mata, MAKA MUDAH ANDA 
 mendapat Kencing Manis ). KESAN buruk yang bakal berkekalan & 
 memalukan DIRI ANDA. ( jika di amalkan ).PERHATIAN
 PERHATIAN
PRODUK DI SIARKAN TIDAK MEMPUNYAI KAITAN KAJIAN KLINIKAL
DARI PIHAK BIOTROPICS MALAYSIA BERHAD. 
KAJIAN KLINIKAL TERBUKTI ADALAH 'PATI ASLI' KANDUNGAN NU-PREP LELAKI TONGKAT ALI SAHAJA DI DUNIA SEHINGGA KINI BUKAN DARI SEMUA PRODUK TONGKAT ALI DI PASARAN SEKARANG ( TEMPATAN & ANTARABANGSA ). 'SILA LIHAT 3 JENIS JOURNAL YANG BERBEZA'

PRODUK YANG TERHASIL DARI 3 JENIS 'JOURNAL' ANTARABANGSA YANG BERBEZA &  TERBUKTI  SECARA SAINTIFIK 'KAJIAN KLINIKAL' BERSAMA 3 JENIS KEBAIKAN YANG BERBEZA  MEMBERI KESAN KEBAIKAN KESIHATAN TUBUH BADAN. 

FAKTA BENAR, TERANG & JELAS BAHAWA KANDUNGAN 'PATI ASLI'  YANG DIPATENKAN ADALAH KANDUNGAN NU-PREP LELAKI TONGKAT ALI  YANG TERHASIL DARI KAJIAN KLINIKAL TERSEBUT.    ( BUKAN DARI PRODUK YANG LAIN )

NENEK MOYANG TERDAHULU TELAH MENASIHATKAN JANGAN 'MEMANDAI-MADAI' 

PIHAK LUAR MENGGUNAKAN CONTOH
PEREMPUAN MALAYSIA YANG SEBENARNYA TERDAHULU TELAH MENGAMBIL NU-PREP LELAKI ( TONGKAT ALI - SUDAH BERZAMAN ).
Pada ABC News - kononnya DAH TAHU, yang sebenarnya baru CUBA & BERKESAN.
Inilah harta negara & kajian MALAYSIA.

TERANG & JELAS
( gambar yang 'LINK' terus pada ABC News 16th October 2014 - 5.50 pm )


PASTI KEMENANGAN DI TANGAN ANDA, SEBAGAI 'HAK ISTIMEWA PENGGUNA BIJAK MALAYSIA'.

FAKTA ini jika ANDA BIJAK, boleh membawa ke tahap TTPM http://ttpm.kpdnkk.gov.my/portal/index.php/en/ Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan, Aras 5, Podium 2, No. 13, Persiaran Perdana,Presint 2, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62623 Putrajaya. . Toll Free : 1-800-88-9811 Telephone No. : 03-8882 5822 ( jika pelancong telah membeli & rasa tertipu boleh melaporkan segera kerana kemudahan walupun tidak hadir di mahkamah – keputusan akan dihantar ke negara asalnya dalam tempuh yang telah ditetapkan.dipermudahkan ). MALAH pihak pelancongan berkaitan ‘produk TIPU / tidak Original’ dilarang sama sekali di bawa kekawasan tersebut.. ( pihak travel agency – mengetahui akan perkara ini ). Ini adalah untuk kearah ‘SIFAR PENIPUAN’ peniaga MALAYSIA.
JENAMA MALAYSIA pertama di dunia 'Larut Dalam Air Sepenuhnya' dari usaha murni KERAJAAN MALAYSIA & MIT (US) berjaya di patenkan di Amerika Syarikat ( US 7,132,117 B2 ) & Eropah ( Europe Specification Patent EP 1 313 491 B1 ). Untuk SIHAT BERTENAGA Tanpa Merosakkan Buah Pinggang dalam jangka pendek / panjang. ( TANPA LOGAM BERAT ) Juga tidak berlakunya 'Keracunan BIASA atau Keracunan KRONIK' maka organ dalaman yang lain berstatus NORMAL. HATI TIDAK ROSAK ). Infomasi TERANG, JELAS & BENAR.

 http://www.biotropicsmalaysia.com bertanggungjawab penuh menjaga nama baik & reputasi herba negara dipasaran tempatan & antarabangsa. Bukti kajian klinikal adalah segalanya untuk SIHAT BERTENAGA tanpa bantuan bahan terlarang / DADAH. SELAMA ini nama baik Tongkat Ali Malaysia sentiasa boleh di pertikaikan. KINI TIDAK ADA RUANG yang mencurigakan atau yang lemah, kerana hampir semuanya telah berada pada landasan yang betul.

JIHAD KESIHATAN - Aktiviti dipantau KERAJAAN MALAYSIA – Herba tempatan ‘Khazanah Herba Negara’ Tongkat Ali Nu-Prep lelaki sebagai CONTOH ‘Peneraju Herba Negara’, keutamaan rasmi kejayaan MALAYSIA di bawah MAJLIS HERBA NEGARA. ( kelulusan 2011 )

KEJAYAAN NEGARA - Tongkat Ali Nu-Prep lelaki ( kajian klinikal dari PATI ASLI bahan kandungan aktifnya BERJAYA DIBUKTIKAN di United States ( 'TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH') 'SPORTS MEDICINE & DOPING STUDIES' - The Eurycoma Longifolia Freeze-Dried Extract - Physta Does not Change Normal Ratios of Testosterone to Epitestosterone in Healthy Males. http://dx.doi.org/10.4172/2161-0673.1000127 kejayaan JENAMA MALAYSIA NU-PREP LELAKI mengatasi masalah ahli sukan DUNIA & SAINS SUKAN NEGARA.

TINDAKAN MELAMBAT PEMBANGUNAN ( juga dari sudut SAINS SUKAN NEGARA ) & MERUGIKAN EKONOMI NEGARA. BOLEH diatasi melalui penilaian tertinggi negara "PERLEKEHKAN USAHA KERJASAMA KERAJAAN MALAYSIA & MIT (US)"http://www.pmo.gov.my/ksn/home.php  Oleh itu pihak KSN 'Chief Secretary to the Government of Malaysia - sila ambil perhatian atau tindakan yang sewajarnya ATAU PIHAK SPRM http://www.sprm.gov.my/     

JIHAD KESIHATAN - FAKTA SAINS ISLAM - Menuju Kemajuan & Pembangunan Ummah. Fakta Terang, Jelas & BENAR seiring permakanan Sunnah di jamin SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI. ( selain kajian klinikal terbukti & pastikan ianya HALAL & BERSYUKUR kepada Yang Esa atas anugerah KESIHATAN YANG BAIK dari hasil pengamalannya. KESIHATAN YANG BAIK DI TUNTUT AGAMA ). Hasil kajian klinikal ( penuh bersaintifik – Criteria “Protocol WHO” ) mengikut & menepati nasihat panduan Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM -http://www.bpfk.gov.my/ & http://www.pharmacy.gov.my/ )

‘Pengguna wajib pastikan produk mempunyai PAKAR penasihat / perunding berkaitan’. Sementara nasihat panduan FOMCA ( Federation of Malaysian Consumers Associations - http://www.fomca.org.my/ ) nasihat kepada Pengguna ‘Pastikan produk mempunyai kajian PAKAR. Jesteru nama baik tumbuhan herba Tongkat Ali telah dimuliakan SECARA MENYELURUH dari sumber satu ramuan sahaja iaitu hasil PATI ASLI TONGKAT ALI NU-PREP LELAKI satu-satunya yang dijamin SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI di dunia. ‘http://www.nuprepkl.blogspot.com/Fakta kajian klinikal, SIHAT BERTENAGA TANPA BANTUAN BAHAN TERLARANG / DADAH.

Satu-satunya produk contoh ‘PENERAJU HERBA NEGARA’ ( EPP-1, PEMANDU ) yang berasaskan herba sepenuhnya dengan satu ramuan SAHAJA, yang paling banyak menjalani kajian klinikal. Produk terhasil dari keputusan MAKMAL oleh pakar MALAYSIA, SOUTH AFRICA, EROPAH - GERMAN, JAPAN, CHINA & UNITED STATES. ( Patent US 7 , 132, 117 B2 & Europe Specification Patent EP 1 313 491 B1 )http://etp.pemandu.gov.my/Related_Stories-@-Nu_Prep... untuk tidak mengelirukan Pengguna Malaysia & berterusan sentiasa di tipu. Keterangan JELAS & TERANG ini terdapat pada ‘portal / website’ Kerajaan Malaysia. Lebih memudahkan juga pihak antarabangsa yang berminat berurusan terus untuk mendapatkan PATI ASLI ini yang didaftarkan di Amerika Syarikat ( Inspected - USFDA )

PERHATIAN 

PIHAK KAMI SEJUJURNYA  MENYERU KEPADA SEMUA YANG TERLIBAT ‘BANJIR’ JAGA DIRI & KESIHATAN.KEPADA SEMUA YANG BERTUGAS ‘USAHA MURNI ANDA’ 24 / 7  PIHAK BERUNIFORM, PERSATUAN, NGO, INDIVIDU & LAIN-LAIN  ‘KEHEBATAN & KEBAIKAN ANDA’.

HANYA YANG MAHA ESA DAPAT MEMBALASNYA. SEGALA YANG TERBAIK DATANGNYA DARI YANG MAHA ESA,  AMIN. 


"SEGALA YANG TERBAIK DATANGNYA DARI MU", BERIKAN KEKUATAN MENEMPUH DUGAAAN MU, MUDAH DIPERMUDAHKAN SEGALA USAHA MURNI MEREKA YANG TERLIBAT & SEDANG BERTUGAS, AMIN 
PERHATIAN :-  KEJAYAAN MENUJU KEMAJUAN DAN PEMBANGUNAN UMMAH.


PAKAR ( specialists ) yang terlibat menjalankan kajian klinikal / penyelidikan selain MALAYSIA bersama pakar antarabangsa ( South Africa, United States & China ). Fakta saintifik 'clinically proven' adalah semata-mata Untuk Pengguna Bijak Malasyia & antarabangsa dengan ini dapat menyakinkan ANDA. 

'SEGALA YANG TERBAIK DARI YANG MAHA ESA BERUSAHA MENCARI YANG TERBAIK MELALUI FAKTA SAINTIFIK ( clinically proven ) TERANG & JELAS SEIRING BUKTI PERMAKANAN SUNNAH.'

NU-PREP LELAKI
TERBUKTI SECARA KLINIKAL

NU-PREP LELAKI 
MUKJIZAT BERGELAR TONGKAT ALI


NU-PREP LELAKI
MEMENUHI PERMINTAAN PENGGUNA BIJAK MALAYSIA

NU-PREP LELAKI
PENERAJU HERBA NEGARA 

Pelancaran DOA mendahului pembukaan untuk semua.
Bacaan DOA oleh Tn Mohd Fadhli OthmanKEJAYAAN produk negara berasaskan herba semata-mata, secara tepat ' Harta Khazanah Negara' dari peninggalan nenek moyang terdahulu untuk generasi seterusnya. Tongkat Ali Nu-Prep Lelaki terhasil dari usaha murni kerjasama yang tercetus dari Kerajaan Malaysia & MIT (US ). 
Jika dahulunya banyak diperlekehkan oleh 'orang-orang kita malah antarabangsa' atas tiada nya sokongan fakta saintifik. Kini zaman ' Teknologi Tercanggih ' ( BAT - Best Available Technology ) melalui proses larut dalam air di KERING BEKU  ( water soluble extract - freeze dried ) bersama hasil kejayaan fakta saintifik kajian klinikal telah di patenkan di Eropah ( Europe Specification Patent EP 1313491 B1 ) & Amerika syarikat ( Patent US 7,132,117 B2 ).

Dunia perubatan moden telah mengalami satu kejutan apabila hasil Tongkat Ali Nu-Prep Lelaki mendahului perubatan moden (western medicne ). SIHAT BERTENAGA TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH. Jika dicari & perbezaannya di farmasi biasa atau hospital untuk BERTENAGA adalah dari bahan terlarang / DADAH. Yang paling ditakuti ubat farmasi ini bakal memberi risiko jangka panjang TETAPI TIDAK DARI TONGKAT ALI NU-PREP LELAKI. Inilah kejayaan negara yang PERTAMA berjaya di hasilkan bersama PAKAR TEMPATAN & antarabangsa seperti dari China, South Africa & Unitesd States. 

Kejayaan demi kejayaan dari hasil kajian klinikal berterusan & akan tercatat pada 'journal perubatan - laporan kesihatan antarabangsa' dari masa kesemasa. Contoh bakal ujud kajian klinikal untuk 'kardiovaskular' & lain-lain lagi. 

Kelebihan produk 'PENERAJU HERBA NEGARA' dibawah EPP1 -NKEA PEMANDU  adalah contoh pertama dari produk berasaskan dari herba Tongkat Ali bersama kajian klinikal dijaminkan SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI. Contoh ini adalah amat berguna untuk produk lain yang berasaskan dari herba negara yang perbagai boleh dibangunkan & dikomersialkan secara menyeluruh di seluruh dunia. 

Kepada semua yang terlibat diucapkan 'SEBILION TERIMA KASIH' & kepada yang kurang pasti sama ada doktor / pakar / 'professional' lain peguam, pegawai atasan, Ketua Pengarah kementerian atau jabatan kerajaan atau hakim atau anggota beruniform atau pekerja 'swasta' atau pelajar ANDA SEMUA BOLEH TERUSKAN MEMBACA 'IQRA' bacalah... fakta saintifik. Kefahaman yang tercetus hasil pembacaan ini bakal membuka minda seluas-luasnya terus bersama 'Menuju Kemajuan & Pembangunan Ummah'.     

Untuk kongsi bersama bakal ujud fakta 'pada penulisan ini' memberi manfaat kepada pakar-pakat lain menggunakan 'kaedah-keadah lain' yang kebarangkalian memberi penambahan kebaikan atau 'discovery' fakta terbaru 'Demi Kemajuan dan Pembangunan Ummah.' Maka 'Harta Khazanah Negara' bakal membawa negara kearah pembangunan 'Berjenama Termashyur'. Ketika penulisan ini diteruskan telah banyak pihak yang berminat menjadikan rujukan / panduan akan kebaikan dan keberkesan Tongkat Ali Nu-Prep lelaki oleh pihak pelbagai dari luar dan dalam negara. Seperti pihak institusi, universiti dan lain-lain. 


CONTOH produk terdahulu hingga kini pastikan seperti berikut :-
PERHATIAN
DULU 

PEK LAMAPEK 
TERBARU
Langkah kehadapan
'PELANCARAN
21 SEPTEMBER 2013'


Persediaan awal 'Yang Bertugas 24/7 untuk menjayakan - Sebilion Terima Kasih'
.
Gerbang menyambut kedatangan Tetamu yang dihormati.

Pendaftaran rasmi tetamu bersama 'informasi Nu-Prep lelaki'

'Stage' bakal menjadi tumpuan para wartawan tempatan pada
sidang PC. 

Disini, ramai diantaranya yang ambil gambar sebelum
bermulanya acara.


KEHADIRAN PARA TETAMU 
Pihak Matrade Dato Zulkifle, Timbalan Executive 1
Pihak Suruhanjaya Sukan Malaysia Tn Shahpawi
& lain-lain.

 Memohon yang terbaik dari Yang Maha Esa
DOA dibacakan sebelum sebarang langkah dimulakan.


Ucapan pelancaran oleh ACEO Biotropics Malaysia Berhad
Tengku Shahril Tengku Adnan
Persembahan SIHAT BERTENAGA TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH. Bersama Tongkat Ali Nu-Prep Lelaki kelebihan kebaikan & keberkesanan kesihatan terjamin.Perkenalkan Duta Produk Tongkat Ali Nu-Prep Lelaki
AARON AZIZ.


Para tetamu menjamu selera.Menjamu selera sambil membincangkan langkah bersama Biotropics Malaysia Berhad. Panduan / nasihat pihak Matrade amat dihargai. 


Menjamu selera selepas persembahan hebat berkaitan TENAGA.Aaron Aziz bersama Tongkat Ali Nu-Prep Lelaki berkeyakinan amat tinggi produk bersaintifik hasil kajian klinikal oleh DOKTOR PAKAR DR ISMAIL TAMBI. SIHAT BERTENAGA TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH.Tongkat Ali Nu-Prep Lelaki dijamin SELAMAT,BERKESAN & BERKUALITI


DOKTOR PAKAR DR ISMAIL TAMBI 
memebri nasihat / panduan kepada suami isteri ( pasangan AARON AZIZ )

NASIHAT / panduan pakar adalah pasti, KESIHATAN hari ini & seterusnya adalah demi keluarga tersayang. Tugas 24 / 7, 365 hari memerlukan diri ini sentiasa SIHAT BERTENAGA. Kesihatan ini adalah penentu Kemajuan & Pembangunan Ummah dicapai pada masa akan datang.

Satu-satunya produk yang menjalani kajian klinikal oleh PAKAR di dunia selain fakta keputusan baik dari makmal. Produk pertama di dunia berasaskan dari herba Tongkat Ali ( tanpa bahan lain ) iaitu Nu-Prep Lelaki penuh bersaintifik yang menepati permakanan Sunnah. Nu-Prep Lelaki mempunyai kelebihan selain bersaintifik ia juga satu-satunya produk seiring nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) 'produk mempunyai PAKAR / PERUNDING' & FOMCA 'produk mempunyai kajian dari  DOKTOR PAKAR'.


Kesempatan yang ada para pertugas Biotropics Malaysia Berhad bersama AARON AZIZ DUTA TONGKAT ALI NU-PREP LELAKI
Pasangan bahagian AARON AZIZ & isteri mendengar nasihat / panduan DOKTOR / PAKAR
'SIHAT BERTENAGA TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH'.Pihak DOA Tn Haji Baba Tongkat Ali Nu-Prep Lelaki sudah menjadi AMALAN untuk 'SIHAT BERTENAGA SENTIASA, TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH'. Keyakinan atas kejayaan kajina klinikal produk Malaysia yang amat diyakini oleh semua pihak. ( Pihak antarabangsa mengakui Tongkat Ali Nu-Prep Lelaki terhasil dari KEPUTUSAN  sains semata-mata )


Pihak tetamu / akhbar menjamu selera.


DOKTOR PAKAR MALAYSIA PERTAMA DI DUNIA DARI HASIL KAJIAN KLINIKAL TELAH MENJADI 'KHAZANAH HARTA NEGARA' HERBA TONGKAT ALI BERADA PADA LANDASAN TERANG & BENAR BERKRITERIAKAN WHO. KEJAYAAN INI SEIRING KEHENDAK NEGARA MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH.

PERHATIAN KELEBIHAN DOKTOR PAKAR adalah seiring nasihat pihak KKM - Kementerian Kesihatan Malaysia ' Produk mempunyai pakar / perunding ' & FOMCA ' Produk mempunyai kajian dari pakar ' menjawab soalan. 

MAKSUD TERANG & JELAS BAHAWA DARI PELBAGAI PRODUK DI PASARAN ( & ATAU ANTARABANGSA BERASASKAN HERBA TONGKAT ALI ) TONGKAT ALI NU-PREP LELAKI ADALAH PERTAMA SEUMPAMANYA TERHASIL ATAS NASIHAT / PANDUAN KKM & FOMCA ‘PRODUK MEMPUNYAI PAKAR & HASIL KAJIAN PAKAR’FAKTA SAINTIFIK ADALAH SEGALA-GALANYA

SIDANG AKHBAR -PC dihadiri  ACEO Tengku Shahril Tengku Adnan dari Biotropics Malaysia Berhad, AARON AZIZ DUTA TONGKAT ALI NU-PREP LELAKI & DOKTOR PAKAR DR ISMAIL TAMBI ( PERHATIAN KELEBIHAN DOKTOR PAKAR adalah seiring nasihat pihak KKM - Kementerian Kesihatan Malaysia ' Produk mempunyai pakar / perunding ' & FOMCA ' Produk mempunyai kajian dari pakar ' menjawab soalan ). Keyakinan AARON AZIZ " Bertenaga & permudahkan tugas harian. AARON AZIZ telah mengambil Tongkat Ali Nu-Prep Lelaki atas nasihat pakar ( dari hasil kajian klinikal, produk terhasil dari usahasama KERAJAAN MALAYSIA & MIT (US)  )

PENGIKTIRAFAN DAN KELULUSAN / PENGESAHAN TONGKAT ALI NU-PREP LELAKI DI MALAYSIA & ANTARABANGSA." NOTARIAL CERTIFICATE "

'US Patent 7, 132,117 B 2
Europe Specification Patent
EP 1 313 491 B1'
in the of Government of Malaysia.
HALAL KEUTAMAAN 
UNTUK SEMUA PIHAK

KEMENTERIAN PERTANIAN DAN 
INDUSTRI ASAS TANI MALAYSIA

Tongkat Ali terpilih sebagai Peneraju Herba Negara di bawah EPP1-NKEA PEMANDU. Contoh produk terpilih dari sumber 'HARTA KHAZANAH NEGARA' Tongkat Ali berjaya meningkatkan reputasi Malaysia diarena antarabangsa.

PENDEDAHAN PENCAPAIAN KAJIAN KLINIKAL BERSAINTIFIK DENGAN PERBAGAIAN KERJAYAAN DI DEDAHKAN 'CLINICALLY PROVEN - SCIENTIFIC DISCOVERY' DI UTC GOPENG, MAHA 2012 NEGERI SEMBILAN & MAHA INTERNATIONAL 2010 & 2012' , " PHARMA TECH INTERNATIONAL EXHIBITION" KLCC, SEMINAR DI MOA, PUTRA JAYA. KEJAYAAN INI DIDEDAHKAN KEPADA PELAWAT ANTARABANGSA ( PROTOKOL ) SELAIN PROTOKOL TEMPATAN. KEHEBATAN PRODUK TERHASIL IAITU TONGKAT ALI NU-PREP  DIJAMIN SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI. KELEBIHAN SIHAT BERTENAGA TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH. PENERUSAN KAJIAN KLINIKAL YANG DIJALANKAN BERJAYA DISIARKAN PADA 'JOURNAL PERUBATAN - LAPORAN PERUBATAN ANTARABANGSA & TERDAPATNYA KAJIAN MASIH DIJALANKAN. 

KEJAYAAN TERKINI PADA MEI 2013 KEHEBATAN KEBAIKAN & KEBERKESANAN UNTUK WANITA SEPERTI ' STRESS REDUCER, MOOD SERTA BERKAITAN VIGOR. SEMENTARA PADA SEPTEMBER 2013 ' DOPING APPROVED  & USFDA APPROVED.'.    

Contoh kejayaan produk melalui kajian klinikal & di jual di luar negara. KEUTAMAAN PENDAFTARAN DAN KELULUSAN PIHAK JAKIM ADALAH SEGALA-GALANYA ' MENUJU KEMAJUAN DAN PEMBANGUNAN UMMAH.'PERTAMA DI DUNIA BERASASKAN DARI 1 RAMUAN SAHAJA YANG BERJAYA MEMPEROLEHI USFDA ADALAH DARI 'EXTRACT' IAITU DARI KUALITI HERBA TONGKAT ALI NU-PREP LELAKI ( bukan dari proses lain & atau produk lain yang berada dipasaran ) ( Europe Specification Patent EP 1313491 B1 & US Patent  7,132,117 B2 )


KELEBIHAN KEJAYAAN produk yang terhasil dari usahasama / kerjasama KERAJAAN MALAYSIA & MIT (US ). Kini 'ANDA' yang bijaksana kakitangan kerajaan atau doktor pakar atau pihak 'swasts' harus mengetahui akan kelebihan & kejayaan 'PENERAJU HERBA NEGARA' dari Jenama Malaysia iaitu Tongkat Ali Nu-Prep lelaki. MAKA dengan ini merayu sebaik mungkin ANDA MEMBACA AKAN KEJAYAAN 'HARTA KHAZANAH NEGARA' ini. Sebarang pertanyaan lanjut amat dihargai.


Pihak penyelidik yang terlibat adalah para DOKTOR PAKAR ( bukan dari doktor biasa ). Pakar-pakar yang terlibat adalah semestinya dari MALAYSIA & luar negara seperti dari SOUTH AFRICA - Western Cape University, China & United States.

Kajian klinikal ini terhasil dari usaha pihak Biotropics Malaysia Berhad bersama pakar yang terlibat. Masih terdapatnya akan datang pendedahan hasil kajian klinikal yang baru. Disamping itu juga terdapatnya  perbincangan lanjutan bentuk kajian yang perlu dilakukan. Malah perbincangan masih & sedang dalam 'penelitian secara mendalam'.


Pada laman ini, segala bentuk kejayaan kajian klinikal ( terhasil dari laporan keputusan pihak makmal berkriteriakan WHO ). Kejayaan kajian klinikal ini telah disiarkan pada 'journal kesihatan - laporan perubatan' antarbangsa & terdapatnya diantaranya menjadi panduan / rujukan pihak luar yang berminat untuk mengetahuinya. ( kelebihan KEBAIKAN & KEBERKESANAN, untuk masa hadapan apakah membantu perubatan moden atau sebaliknya ) 'SCIENTIFIC  DISCOVERY'  
"DOPING APPROVED"
( Kejayaan Malaysia untuk DUNIA SUKAN )
SAINS & SUKAN NEGARA.

SPORT MEDICINE & DOPING STUDIES

'The eurycoma longifolia freeze dried water extract-Physta Does not Change Normal Ratios of testosterone to Epitestosterone in Healthy.'

Keywords : Eurycoma Longifolia: Strength: Quality of Life: Doping : Testosterone : Epitestosterone 


'ANNIE GEORGE'
DOPING APPROVED & EFFECT OF TONGKAT ALI ON STRESS HORMONES & PSYCHOLOGICAL MOOD STATE IN MODERATELY STRESSED SUNJECT. ( KEYWORDS : TESTOSTERONE, CORTISOL, STRESS, VIGOR, TONGKAT ALI, EURYCOMA, MOOD )  

KEJAYAAN SEBELUM INI 'TIADA BAHAN TERLARANG / DADAH. SOKONGAN FAKTA SAINTIFIK " DOPING APPORVED '' KEPADA PENGGUNA BIJAK MALAYSIA 

KESIHATAN ANDA DIUTAMAKAN


KELEBIHAN PRODUK JENAMA MALAYSIA dari 'Khazanah Herba Negara'
berjaya di buktikan secara saintifik SIHAT BERTENAGA TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH.
'USFDA APPROVED & DOPING-WADA APPROVED'

ATAU ADAKAH PERLUNYA 'RAYUAN' ATAU NEGARA PERLUKAN 


JAMINAN SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI
SEIRING KRITERIA WHO
HINGGA 2013 MASIH BERTERUSAN

PENIPUAN DIPASARAN DARI PRODUK LAIN YANG BERASASKAN MINUMAN BERCAMPURAN 3,5,10 ATAU 20 DALAM 1. KANDUNGAN BAHAN AKTIF TONGKAT ALI MASIH BOLEH DIPERTIKAIKAN DENGAN TERANG & JELAS YANG PASTI JAWAPANNYA ' TIADA '. INILAH KELEMAHAN YANG BAKAL MENYEBABKAN RAMAI DIKALANGAN PENGGUNA MALAYSIA BERPOTENSI BERPENYAKIT ' BUAH PINGGANG & ATAU KECING MANIS 'KANDUNGAN GULA YANG TINGGI ATAU KEROSAAKN 'HATI'.PEK TERBARU
NU-PREP LELAKI .
 DOPING - WADA APPROVED.
PEK TERBARU Selamat, Berkesan & Berkualiti.SAINS & SUKAN NEGARA.
" SIHAT BERTENAGA TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH "

Pengiktirafan Jenama Malaysia Tongkat Ali Nu-Prep , adalah satu-satunya herba dikalangan semua Tongkat Ali dipasaran yang dibolehkan & dibenarkan ( bukan produk lain - selain Tonglat Ali Nu-Prep Lelaki ) 

Kejayaan ini BAKAL memberi kelebihan dari FAKTA TERANG & JELAS Tongkat Ali Nu-Prep lelaki SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI. ( seiring kriteria WHO )

Kepada semua lapisan atau pemain kebangsaan atau sebaliknya di galakkan mengambil Tongkat Ali Nu-Prep Lelaki.


'SCIENTIFIC  DISCOVERY' 

LFT ( Liver Function test ) Pathology  Lab ‘Trusted Internationally ‘ ( Daily 200mg, 2007 – 2013 ).  

'NON TOXICITY & CHRONIC TOXICITY'
NU-PREP LELAKI 
LFT APPROVED. ( Non Toxicity & Chronic Toxicity - pathology lab ) 

PIHAK yang terlibat dari awal yang menjayakan usaha murni seperti berikut:- 

FRIM telah berjaya melahirkan saintis para penyelidik MALAYSIA bertaraf dunia. Kejayaan ini telah banyak menjadi MALAYSIA sebagai tempat RUJUKAN / PANDUAN atau pengesahan dari pihak antarabangsa. SATU diantara produk yang diiktiraf DUNIA malah KEBAIKAN & KEBERKESANANNYA DIGERUNI PERUBATAN MODEN iaitu TONGKAT ALI ( Europe Specification Patent  EP 1313491 B1 & US Patent 7, 132, 117 B2 )


Pendedahan akan kejayaan MALAYSIA ' PERTANIAN ITU ADALAH PERNIAGAAN'. Hasil kejayaan produk Jenama Malaysia menjadi contoh kepada industeri herba negara telah menjadikan Tongkat Ali sebagai PENERAJU HERBA NEGARA ( Tongkat Ali Nu-Prep Lelaki ) EPP1 - NKEA PEMANDU. Sebagai peneraju herba negara sentiasa dijadikan contoh pada pameran seperti MAHA & atau 'International Pharmaceutical Exhibition KLCC' Tongkat Ali Nu-Prep Lelaki adalah CONTOH TERBAIK KEJAYAAN MALAYSIA 'SIHAT BERTENAGA TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH'.  Lawatan delegasi rasmi kerajaan luar negara oleh para pegawai atau ahli perniagaan akan diperkenalkan kejayaan dari sudut fakta saintifik. ( kajian klinikal hasil laporan makmal 'clinically proven'. )

Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM -MOH, Ministry of Health Malaysia ). Produk didaftarkan & mendapat kelulusan. kelebihan tongkat Ali Nu-Prep lelaki adalah seiring panduan / nasihat pihak KKM 'Pastikan produk mempunyai PAKAR / PERUNDING'. KELEBIHAN Tongkat Ali Nu-Prep Lelaki merupakan yang PERTAMA di Malaysia menepati & atau seiring selain peraturan, pendafataran & kelulusan produk yang telah ditetapkan.Segala harta negara berkaitan urusan paten selain salinan catatan paten berada di 'MyIPO'. Urusan untuk pemeriksaan lanjut akan fakta akan dipermudahkan. Sebarang pertanyaan dipersilakan. Perhatian untuk salinan paten akan dikenakan kos - bayaran yang telah ditetapkan. ( contoh ANDA boleh dapatkan salinan tersebut 'US Patent US 7,132,117 B2 & Europe Specification Patent EP 1313491 B1 ).


SIRIM juga menyediakan kemudahan seperti untuk sebarang pertanyaan akan fakta hasil paten, no paten, salinan & lain-lain. ( akan dikenakan kos yang telah ditetapkan ) FOMCA - Federation of Malaysia Consumers Associations. Menasihatkan para Pengguna Bijak Malaysia " Pastikan produk mempunyai kajian dari PAKAR '.


USM, UKM, ISN???

KENYATAAN INI ADALAH BENAR 'TERDAPATNYA PIHAK ATAU AGENSI YANY KURANG BERMINAT ATAU TIDAK MAHU BERUSAHA MENJADI 'HARTA KHAZANAH NEGARA' INI MELANGKAUI MASA SERTA SEIRING SAINS & SUKAN NEGARA.


'SCIENTIFIC  DISCOVERY'  
"DOPING APPROVED"
????????


HINGGA KINI TIADA USAHA DISOKONG
'SAINS & SUKAN'

Kejayaan Jenama Malaysia, mendahului perubatan barat ‘western medicine’ SIHAT BERTENAGA TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH. Tongkat Ali Nu-Prep Lelaki adalah di bawah EPP1-NKEA PEMANDU. Produk terhasil dari kerjasama KERAJAAN MALAYSIA & MIT (US). 

Biro Pengaduan Awam
'Public Complaints Bureau'
Prime Mininster 

ATAU

MALAYSIA ANTI CORRUPTION COMMISSION
03-8886 7000
BEBAS TOL 1-800-88-6000
Claims Tribunal Malaysia
03- 4042 4181

PRODUK LAIN ATAU YANG BERASASKAN HERBA YANG SAMA JIKA TIDAK SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI. SILA HUBUNGI SEGERA. BAGI PIHAK ANTARABANGSA YANG DI TIPU SECARA TERANG & JELAS TIADA FAKTA SAINTIFIK ATAU PARA PELANGCUNG LUAR NEGARA BOLEH MENUNTU DI TTPM. ( CARA PALING MUDAH & TUNTUTAN SINGKAT DI SEDIAKAN OLEH PIAHK KERAJAAN MALAYSIA )

BERMULANYA HARI INI PARA KAKAITANGAN PIHAK 'SWASTA' ATAU KERAJAAN PASTIKAN KEBENARAN FAKTA SAINTIFIK MENDAHULUI SEIRING REPUTASI NEGARA. BUKAN DARI PRODUK YANG TIDAK PASTI DARI SUDUT PROSESNYA ( MEMNPUNYAI LOGAM BERAT , KANDUNGAN BAHAN AKTIF TIDAK PASTI, LAPORAN MAKMAL - SIJIL C.O.A, HASIL KAJIAN KLINIKAL SELAIN UJIAN HAIWAN, PRODUK MEMPUNYAI PAKAR & HASIL KAJIAN PAKAR, KAJIAN KLINIKAL TERCATAT PADA JOURNAL KESIHATAN - LAPORAN PERUBATAN ANTARBANGSA ATAU YANG SETARAF PENGESAHANNYA.)

JANGAN ADA DIKALANG ANDA YANG BAKAL DIPERSALAHKAN PADA MASA AKAN DATANG DENGAN MEMBERI FAKTA YANG SALAH PADA PEMBELI ATAU PIHAK BERMINATA DI MALAYSIA & ANTARBANGSA. KEJAYAAN INI ADALAH KEJAYAAN KITA BERSAMA SEMUA RAKYAT MALAYSIA MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH.
Federation of  Malaysia Consumers Associations
03- 7877 9000

PERHATIAN TONGKAT ALI NU-PREP LELAKI
 BUKAN DARI SYARIKAT M.L.M

TIADA FAKTA MINUMAN BERCAMPURAN 3,5,10 ATAU 20 DALAM 1 BAHAN CAMPURAN TAK PASTI, PROSES YANG TIDAK TAHU, BAHAN LOGAM BERAT, CAMPURAN GULAN YANG BERLEBIHAN INI SEMUA MEROSAKKAN GENERASI SETERUSNYA ' SATU KERUGIAN BESAR NEGARA '. 'SAINS & ISLAM' 
FAKTA SAINTIFIK KAJIAN KLINIKAL SEIRING PERMAKANAN SUNNAH.

KEJAYAAN JENAMA MALAYSIA 'SELAMAT. BERKESAN & BERKUALITI'.
TESTIMONIAL MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH.

IQRA - Bacalah....


Fakta saintifik kajian klinikal adalah bukti dikehendaki oleh 'Pengguna Bijak Malaysia' segala-galanya TERANG & JELAS 'SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI' seiring SAINS & ISLAM. Permakanan tambahan 'supplement' seiring permakanan Sunnah. KELEBIHAN kebersihan diri terjaga rapi permudahkan SOLAT disamping kelebihan awalnya WUDUK yang lebih lama. ( KEBERSIHAN - dengan tidak terkeluarnya 'air kencing' jika terbatuk, bersin atau meneran. ( atas nasihat pakar lebih mudah & sedikit sebanyak MEMBANTU ke arah kebaikan ). Jika BERWUDUK SEMULA DALAM MASA YANG SAMA MASIH ADA LAGI 'WUDUK'. MAKA BERGANDALAH PAHALANYA'. Ini semua permudahkan SOLAT & berada di MEKAH untuk ibadah satu kelebihan sebagai tetamu Allah.


Permudah berada di  Mekah, bersedia SIHAT BERTENAGA
TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH.
Jangan berada dalam suasana 'DARURAT'


kESIHATAN LEBIH TERJAMIN TIADA SAKIT-SAKIT BELAKANG, LUTUT, KAKI KETIKA SOLAT.

Kelebihan 'WUDUK' yang panjang & jika berwuduk semula, maka berganda-gandalah pahalanya. 


'Senaman berkemut sedikit sebanyak dapat membantu'


'JIHAD KESIHATAN'. Sihat Bertenaga Tanpa Bahan Terlarang / DADAH. Lebih fokus permudahakan SOLAT bersama 'WUDUK' yang lebih panjang JIKA berwuduk semula MAKA BANGANDALAH PAHALANYA. 

Kajian Klinikal terkini bersama gabungan PAKAR MALAYSIA, CHINA, SOUTH AFRICA & US. Terbukti Tongkat Ali Nu-Prep Lelaki ( paten US & EU ) hasil kerjasama Kerajaan Malaysia & MIT (US ) Menuju Kemajuan & Pembangunan Ummah. Sihat Bertanaga & terkini kelebihan WANITA selain untuk lelaki. ( Kajian klinikal disiarkan pada 8 Mei & 26 Mei 2013 ). Kelebihan Jenama Malaysia, fakta  SAINS & ISLAM – Menuju Kemajuan & Pembangunan Ummah. 


FAKTA MENDAHULUI PERUBATAN BARAT / MODEN ( western medicine ). Pendaftaran & kelulusan yang diperolehi adalah ‘traditional’.( KKM ). Tahukah Anda, Pengguna Bijak Malaysia ‘SATU-SATUNYA PRODUK BERASASKAN HERBA DARI AKAR TUMBUHAN TONGKAT ALI YANG MENJALANI KAJIAN KLINIKAL DI DUNIA OLEH PENYELIDIK’.  


TAHUKAH ANDA DR ISMAIL TAMBI ADALAH PAKAR ( specialist ) PERTAMA DI DUNIA AKAN DI RUJUK BERKAITAN KAJIAN KLINIKAL DARI SUMBER HERBA TONGKAT ALI  oleh sebaran pihak seperti universiti antarangansa, kolej perubatan, NGOs, syarikat, pengeluar ( pengilang ) & atau individu ( selain jika perlu oleh pihak Kementerian kesihatan Malaysia - KKM - MOH , Ministry of Health, Malaysia )


KEJAYAAN
'SAINS & ISLAM' 
dari 
PEK LAMA


'SAINS & ISLAM' PEK BARU


ACEO diapit 3 PAKAR 2 diantaranya dari MALAYSIA & dari SOUTH AFRICA.
Bersedia berhadapan dengan sebarang pertanyaan yang berkaitan.


TONGKAT ALI NU-PREP LELAKI ( PATEN US & EU ) SATU-SATUNYA DI DUNIA MENJALANI KAJIAN  KLINIKAL OLEH PAKAR MALAYSIA & ANTARABANGSA.
 ORIGINAL ARTICLE. ‘Eurycoma longifolia Jack in managing idiopathic male infertility.’

 Asian Journal of Andrology ( 2010 ) 12: 376-380. Published online 29 March 2010.

Keywords: male infertility, medicinal herbs, semen


TONGKAT ALI NU-PREP LELAKI ( PATEN US & EU ) SATU-SATUNYA DI DUNIA MENJALANI KAJIAN KLINIKAL OLEH PAKAR MALAYSIA & ANTARABANGSA.ANDROLOGIA. The First International Journal of Andrology.

ORIGINAL ARTICLE

Standardised water-soluble extract of Eurycoma longifolia, Tongkat ali, as testosterone booster for managing men with late-onset hypogonadism?

M. I. B. M. Tambi1,2, M. K. Imran2 & R. R. Henkel3
1 Wellmen Clinic, Damai Service Hospital, Kuala Lumpur, Malaysia;
2 Department of Community Medicine, School of Medical Sciences, Universiti Sains Malaysia, Kbg Kerian, Kelantan, Malaysia;
3 Department of Medical Bioscience, University of the Western Cape, Bellville, South Africa

Keywords :- Adaptogen—Eurycoma longifolia— Hypogonadism—late-onset hypogonadism—testosterone—Tongkat ali

Correspondence :- Prof. Mohd Ismail Bin Mohd Tambi, Wellmen Clinic, Damai Service Hospital, Kuala Lumpur 52100, Malaysia.Tel.: +603 4043 4900 (Ext 791); Fax: +603 4043 5399; E-mail: dr_tambi@yahoo.com Accepted: December 7, 2010 doi: 10.1111/j.1439-0272.2011.01168.
TONGKAT ALI NU-PREP LELAKI ( PATEN US & EU ) SATU-SATUNYA DI DUNIA MENJALANI KAJIAN OLEH PAKAR MALAYSIA & ANTARABANGSA.“Tongkat Ali as a Potential Herbal Supplement for Physically Active Male and Female Seniors—A Pilot Study”Keywords: Eurycoma longifolia; adaptogen; testosterone; ergogenic benef its; increased muscle strength; elderly individuals.
 Received 05 March 2013, Revised 18 April 2013 & Accepted 08 May 2013

Ralf R. Henkel,1*† Ruxiang Wang,2† Susan Bassett,3 Tao Chen,4 Na Liu,2 Ying Zhu4 and Mohd Ismail Tambi5

1Department of Medical Bioscience, University of the Western Cape, Bellville 7535, South Africa
 2Shenyang Center for Disease Control and Prevention, Shenyang, China 3Department of Sport, Recreation and Exercise Science, University of the Western Cape, Bellville 7535, South Africa
4Liaoning Sport Science Institute, Shenyang, China

5Wellmen Clinic, Damai Service Hospital, 
Kuala Lumpur 52100, Malaysia.TONGKAT ALI NU-PREP LELAKI ( PATEN US & EU ) SATU-SATUNYA DI DUNIA MENJALANI KAJIAN  OLEH PAKAR MALAYSIA & ANTARABANGSA.JOURNAL OF INTERNATIONAL SOCIETY OF SPORT NUTRITION. ( BIOMED CENTRAL. THE OPEN ACCESS PUBLISHER ). Research Article. Publication Date : 26 May 2013.

Keywords : Testosterone, Cortisol, Stress, Vigor, Tongkat Ali, Eurycoma, Mood.  


“EFFECT OF TONGKAT ALI ON STRESS HORMONES AND PSYCHOLOGICAL MOOD STATE IN MODERATELY STRESSED SUBJECT.”  
1.     Tongkat Ali Presentation in conjunction with BioMalaysia 2009 Conference and Exhibition.    Nutrients and Botanicals from the Malaysian Rainforest in Optimizing Men’s Health. The Science and Technology behind Tongkat Ali.
Conclusion:- Standardized water-soluble extract of Eurycoma longifolia jack, has undergone numerous Clinical Trials and evaluations locally and internationally and has been found to be a beneficial botanicals optimizing men’s health. The Standardized extract has been patented as a supplement for men’s health specifically in enhancing testosterone and improving male fertility of idiopathic causes. The extract has been found to be non-toxic even at a high dose of 600mg to the body vital functions. Extended studies on the same extract has proven the herb to be an energizer, an aphrodisiac, an ergogenic botanicals which also facilitate muscle fatigue recovery and anti stress. It is a potent adaptogen as well. Overall effects on the various hormones are also positive. It enhanced total testosterone and DHEA (Dehydroepiandrosterone) which also modulate testosterone level, ensuring enough free testosterone for the body’s need. Its other adaptogenic effects include positive effect on body cortisol levels as well as on growth hormone as it modulates the released of IGF-1. With all these ample scientific and clinical findings, Standardized patented water-soluble extract of Eurycoma
longifolia, has emerged as a potent botanical supplement in men’s health. # This article is published in the ASIAN JOURNAL OF ANDROLOGY (Volume 11, Supplement 1, October 2009)

2.     ORIGINAL ARTICLE. ‘Eurycoma longifolia Jack in managing idiopathic male infertility.’

 Asian Journal of Andrology ( 2010 ) 12: 376-380. Published online 29 March 2010.

Keywords: male infertility, medicinal herbs, semen

CONCLUSION.The results of this study suggest that treatment with the proprietary standardised extract of Eurycoma the percentage of morphologically normal sperm in men with idiopathic  infertility. As spontaneous pregnancies were achieved in 14.7 % of couple in our study and the use of a less invasive, cheaper variety of ART became possible in another 60%, the treatment longifolia Jack significantly improve semen volume, sperm concentration, sperm motility and of such patient with Eurycoma longifolia Jack might be an option in the management of male infertility. In light of the encouraging results of the present study, further studies in a larger group of patients, with follow-up of the outcomes of the ART procedure, are required to elucidate the potential role of Eurycoma longifolia Jack in the treatment of male infertility. 

3.      JOURNAL OF INTERNATIONAL SOCIETY OF SPORT NUTRITION. ( BIOMED CENTRAL. THE OPEN ACCESS PUBLISHER ). Research Article. Publication Date : 26 May 2013.

Keywords : Testosterone, Cortisol, Stress, Vigor, Tongkat Ali, Eurycoma, Mood.  

“EFFECT OF TONGKAT ALI ON STRESS HORMONES AND PSYCHOLOGICAL MOOD STATE IN MODERATELY STRESSED SUBJECT.” 

COMPETING INTERESTS.  The authors have no directly competing interests, although one  ( AG ) is an employee of a company that manufactures Tongkat ali extract, and another ( MP ) is an employee of a nutrition company that uses Tongkat ali as one ingredient in an anti-stress dietary supplement. The other  authors ( ST and JT ) conducted this study as employees of Supplement  Watch, which received funding for this trial from Biotropics Malaysia. This study was funded by Biotropics Malaysia and conducted by SupplementWatch.     

Tongkat Ali has been referred to as Malaysia’s “home-grown Viagra” with the Malaysian government investing considerable effort to licence, develop, and sustain research into the potential health benefits of Eurycoma Longifolia through a variety of governmental organizations, including the Forest Institute of Malaysia ( FRIM ).

Journal of the International Society of Sports Nutrition 2013, 10:28 doi:10.1186/1550-2783-10-28
 Shawn M Talbott (smtalbott@supplementwatch.com)
 Julie A Talbott (jatalbott@supplementwatch.com)


Abstract

Background
 Eurycoma longifolia is a medicinal plant commonly called tongkat ali (TA) and “Malaysian ginseng.” TA roots are a traditional “anti-aging” remedy and modern supplements are intended to improve libido, energy, sports performance and weight loss. Previous studies have shown properly-standardized TA to stimulate release of free testosterone, improve sex drive, reduce fatigue, and improve well-being. 

Methods
We assessed stress hormones and mood state in 63 subjects (32 men and 31 women) screenedfor moderate stress and supplemented with a standardized hot-water extract of TA root (TA)  or Placebo (PL) for 4 weeks. Analysis of variance (ANOVA) with significance set at p < 0.05 was used to determine differences between groups.

Results 
Significant improvements were found in the TA group for Tension (−11%), Anger (−12%), and Confusion (−15%). Stress hormone profile (salivary cortisol and testosterone) was significantly improved by TA supplementation, with reduced cortisol exposure (−16%) and increased testosterone status (+37%). Conclusion These results indicate that daily supplementation with tongkat ali root extract improves stress hormone profile and certain mood state parameters, suggesting that this “ancient” remedy may be an effective approach to shielding the body from the detrimental effects of “modern” chronic stress, which may include general day-to-day stress, as well as the stress of dieting, sleep deprivation, and exercise training.

( Keywords Testosterone, Cortisol, Stress, Vigor, Tongkat ali, Eurycoma, Mood.

CONCLUSION. A wide range of investigations, from laboratory research, to animal feeding studies, to human supplementation trials, have confirmed the health benefits and traditional use of Tongkat Ali root extract. Laboratory evidence shows that eurycoma peptide stimulate release of free testosterone from its binding protein and improve overall hormone profiles. More than a dozen rodent feeding studies have demonstrated improved sex drive, balanced hormonal profile, and enhanced physical function. Human supplementation trials show a clear indication of reduce fatigue, heightened energy and mood, and greater sense of well-being in subject consuming Tongkat Ali root extracts. It is important to note that the majority of these studies, and all of the human supplementation trials, have been conducted on specific hot-water-extract of Eurycoma longifolia ( whisch is the traditional Malaysia preparation ) produced using a patented extraction process to isolate and concentrate the bioactive compound. In conclusion, Tongkat Ali, used for centuries in traditional medicine systems of South East Asia for treating lethargy, low libido, depression, and fatique, appears to have significant potential for restoring hormone balance ( cortisol / testosterone ) and improving psychological mood state in humans exposed to various modern stressors, including aging, dieting, and exercise stress.)       

4.     PHYTOTHERAPY RESEARCH Phytother. Res. (2013) Published online in Wiley Online Library (wileyonlinelibrary.com) DOI: 10.1002/ptr.5017.

ACKNOWLEDGEMENT. This authors wish to thank BIOTROPICS MALAYSIA BERHAD, KUALA LUMPUR, MALAYSIA, for financially supporting this study.


“Tongkat Ali as a Potential Herbal Supplement for Physically Active Male and Female Seniors—A Pilot Study”

Keywords: Eurycoma longifolia; adaptogen; testosterone; ergogenic benef its; increased muscle strength; elderly individuals.
 Received 05 March 2013
Revised 18 April 2013
Accepted 08 May 2013

Ralf R. Henkel,1*† Ruxiang Wang,2† Susan Bassett,3 Tao Chen,4 Na Liu,2 Ying Zhu4 and Mohd Ismail Tambi5

1Department of Medical Bioscience, University of the Western Cape, Bellville 7535, South Africa
 2Shenyang Center for Disease Control and Prevention, Shenyang, China 3Department of Sport, Recreation and Exercise Science, University of the Western Cape, Bellville 7535, South Africa
4Liaoning Sport Science Institute, Shenyang, China
5Wellmen Clinic, Damai Service Hospital, Kuala Lumpur 52100, Malaysia.

 Tongkat Ali (Eurycoma longifolia; TA) is known to increase testosterone levels and alleviate aging males’ symptoms. This study aimed at investigating TA as an ergogenic supplement for elderly people. Thirteen physically active male and 12 physically active female seniors (57–72 years) were supplemented with 400-mg TA extract daily for 5 weeks. Standard hematological parameters were taken. In addition, the concentrations of total and free testosterone, dihydroepiandrosterone, cortisol, insulin-like growth factor-1, and sex hormone-binding globulin were analyzed. As additional biochemical parameters, blood urea nitrogen and creatine kinase as parameters of kidney function and muscle damage, respectively, as well as the muscle strength by a simple handgrip test were determined. After treatment, hemoglobin, testosterone, and dihydroepiandrosterone concentrations, and the ratio of total testosterone/cortisol and muscle force remained signif icantly lower in female seniors than in male seniors. Hematocrit and erythrocyte count in male seniors increased slightly but were significantly higher than in female seniors. Treatment resulted in significant increases in total and free testosterone concentrations and muscular force in men and women. The increase in free testosterone in women is thought to be due to the significant decline in sex hormone-binding globulin concentrations. The study affirms the ergogenic benefit of TA through enhanced muscle strength. Copyright © 2013 John Wiley & Sons, Ltd.


5.      ANDROLOGIA. The First International Journal of Andrology.

ORIGINAL ARTICLE

Standardised water-soluble extract of Eurycoma longifolia, Tongkat ali, as testosterone booster for managing men with late-onset hypogonadism?
M. I. B. M. Tambi1,2, M. K. Imran2 & R. R. Henkel3
1 Wellmen Clinic, Damai Service Hospital, Kuala Lumpur, Malaysia;
2 Department of Community Medicine, School of Medical Sciences, Universiti Sains Malaysia, Kbg Kerian, Kelantan, Malaysia;
3 Department of Medical Bioscience, University of the Western Cape, Bellville, South Africa

Keywords :- Adaptogen—Eurycoma longifolia— Hypogonadism—late-onset hypogonadism—testosterone—Tongkat ali

Correspondence :- Prof. Mohd Ismail Bin Mohd Tambi, Wellmen Clinic, Damai Service Hospital, Kuala Lumpur 52100, Malaysia.

Tel.: +603 4043 4900 (Ext 791); Fax: +603 4043 5399; E-mail: dr_tambi@yahoo.com Accepted: December 7, 2010 doi: 10.1111/j.1439-0272.2011.01168.

Summary :- In most countries, millions of people are relying on herbal medicines as remedy for numerous ailments. In South-East Asia, Eurycoma longifolia Jack, also known as ‘Malaysian ginseng’ or Tongkat ali, is used to combat stress and disease and to improve physical strength. Moreover, the compounds of the roots of this plant are reported to have aphrodisiac and testosterone enhancing effects in the rat. Considering that human studies are not available, 76 of 320 patients suffering from late-onset hypogonadism (LOH) were given 200 mg of a standardised water-soluble extract of Tongkat ali for 1 month. The Ageing Males’ Symptoms (AMS) according to the standardised rating scale and the serum testosterone concentration were taken. Results show that treatment of LOH patients with this Tongkat ali extract significantly (P < 0.0001) improved the AMS score as well as the serum testosterone concentration. While before treatment only 10.5% of the patients did not show any complaint according to the AMS scale and 35.5% had normal testosterone levels, after the completed treatment 71.7% and 90.8% of the patients showed normal values, respectively. Thus, Tongkat ali extract appears to be useful as a supplement in overcoming the symptoms of LOH and for the management of hypogonadism.  

In conclusion, the standardised water-soluble extract of Tongkat ali proved to be a suitable herbal supplement in overcoming symptoms of LOH and managing hypogonadism. Similarly, men with other causes of hypogonadism may also benefit by taking the herbal extract as an adjunct to their testosterone replacement therapy to enhance their DHEA. Moreover, a treatment like this may be a reasonable therapy for numerous patients, particularly in Third World or emerging countries as such herbal extracts are often cheaper than Western pharmaceutical medicines. In Malaysia, for instance, the supplement is available in most leading pharmacies and popular as a male health supplement. Yet, randomised placebo-controlled studies investigating the positive effects of Tongkat ali on ageing male well-being including its effects on the prostate are missing in the literature thus far and are currently underway.Terjemahan oleh Institut Terjemahan dan Buku Malaysia.


( Standardised water-soluble extract of Eurycoma longifolia, Tongkat ali, as testosterone booster for managing men with late-onset hypogonadism?)


Jurnal Andrologi Antarabangsa Pertama
ANDROLOGIA

ARTIKEL ASAL

Ekstrak piawai larut air Eurycoma longifolia atau Tongkat ali, sebagai penggalak testosteron, untuk membantu lelaki yang mengalami masalah lewat-mula hipogonadisme?

M. I. B. M. Tambi1,2, M. K. Imran2 & R. R. Henkel3

1 Klinik Kesihatan Lelaki, Damai Service Hospital, Kuala Lumpur, Malaysia;
2 Jabatan Perubatan Masyarakat, Pusat Pengajian Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan Malaysia;
3 Jabatan Biosains Perubatan, University of the Western Cape, Bellville, Afrika Selatan

Kata kunci
Adaptogen‒Eurycoma longifolia‒Hipogonadisme‒lewat-mula hipogonadisme‒testosteron‒Tongkat ali

Maklumat perhubungan
Prof. Mohd Ismail bin Mohd Tambi, Klinik Kesihatan Lelaki, Damai Service Hospital, Kuala Lumpur, 52100 Malaysia.
Tel.: +603 40434900 (samb. 791)
Faks: +603 4043 5399

Diperakui: 7 Disember 2010
doi: 10.1111/j.1439-0272.2011.01168.x


Ringkasan
Di kebanyakan negara, berjuta-juta orang bergantung pada ubat-ubatan herba sebagai ubat untuk pelbagai penyakit. Di Asia Tenggara, Eurycoma longifolia Jack, yang juga dikenali sebagai ‘ginseng Malaysia' atau Tongkat ali, digunakan untuk 
melawan stres dan penyakit serta meningkatkan kekuatan fizikal. Selain itu, sebatian akar tumbuhan ini dilaporkan
mempunyai kesan yang boleh meningkatkan afrodisiak dan testosteron pada tikus. Memandangkan masih tidak ada kajian terhadap manusia dijalankan, 76 daripada 320 pesakit yang mengalami masalah lewat-mula hipogonadisme (LOH) telah diberikan 200mg ekstrak piawai larut air Tongkat ali selama 1 bulan. Gejala Penuaan Lelaki (ASM) mengikut skala penarafan piawai dan kepekatan serum testosteron telah dicatatkan. Keputusan menunjukkan rawatan pesakit LOH menggunakan ekstrak Tongkat ali ini meningkatkan skor AMS (P < 0.0001) serta kepekatan serum testosteron dengan ketara. Walaupun sebelum rawatan hanya 10.5% pesakit tidak membuat sebarang aduan mengikut skala AMS dan 35.5% mempunyai paras testosteron yang normal, namun selepas rawatan selesai 71.7% dan 90.8% pesakit masing-masing menunjukkan nilai normal,. Oleh itu, ekstrak Tongkat ali ternyata berguna sebagai makanan tambahan untuk mengatasi gejala LOH dan merawat hipogonadisme.


TONGKAT ALI NU-PREP 100 'PENERAJU HERBA NEGARA' MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH.


JENAMA MALAYSIA TONGKAT ALI NU-PREP 100 'Larut Dalam Air - Kering Beku ( water soluble extract - freeze dried, patent US 7, 132,117 B2 &  ' European Specification Patent EP  ,313,491 B1 ) adalah produk terhasil dari program kerjasama Kerajaan Malaysia & MIT ( US ). Kejayaan Nu-Prep 100 terbukti secara saintifik & berkriteriakan WHO iaitu SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI.

KAJIAN KLINIKAL adalah bahan rujukan terkini pengukuran ( referred / measurement ).  peningkatan testosterone TANPA BAHN TERLARANG / DADAH PERTAMA DI DUNIA ( tidak seperti sebarang ubat farmasi hospital - western medicine mengandungi DADAH untuk meningkatkan testosterone ). Kejayaan fakta kajian klinikal berkaitan tercatat pada journal perubatan antarabangsa - laporan perubatan seperti  KESUBURAN ( fertility ) journal AJA 2010  & KELESUAN / KELETIHAN ( LOH , late on-set hypogonadism ) journal Andrologia - First International Journal of Andrology 2011. ( keluaran Jun )  

Fakta kejayaan ini telah berjaya meningkatkan nama baik tumbuhan Khazanah Nagara malah reputasi MALAYSIA mempunyai produk PERTAMA DI DUNIA MENJALANI KAJIAN KLINIKAL. Secara langsung ia berjaya mengurangkan tanggapan buruk pihak TIDAK BERTANGGUNGJAWAB & yang telah memburukan nama baik negara. TETAPI KESAN KEBAIKAN KEPADA NEGARA adalah penuruanan ke arah SIFAR sakit buah pinggang & HATI ( SERTA OERGAN LAIN ). Maksud lain berkurangnya pengguna yang bakal memerlukan rawatan DIALISIS.  

TONGKAT ALI NU-PREP LELAKI ‘LARUT DALAM AIR, KERING BEKU’ PATEN US & EU ( water soluble extract – freeze dried  ). PENERAJU HERBA NEGARA MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH
TONGKAT ALI NU-PREP LELAKI ‘LARUT DALAM AIR, KERING BEKU’ PATEN US & EU ( water soluble extract – freeze dried  ). PENERAJU HERBA NEGARA MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH

ATAS PERMINTAAN NEGARA EROPAH, KEHEBATAN JENAMA MALAYSIA BERSAMA FAKTA SAINTIFIK PARA PERNIAGAAN EROPAH MEMOHON KELEBIHAN JIKA IA MEMPUNYAI 'KOSHER'. INI JAWAPAN KELULUSAN 'KOSHER' HASIL BUKTI ' KEBAIKAN PRODUK NEGARA MENDAHULUI 'PERUBATAN MODEN' SIHAT BERTENAGA TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH'SATU-SATUNYA JENAMA MALAYSIA BERASASKAN DARI HERBA TONGKAT ALI YANG MEMPEROLEHI SIJIL KOSHER.KELEBIHAN KOSHER, adalah pengiktirafan tertinggi pihak luar selain kajian klinikal. Penambahan jaminan produk Tongkat Ali Nu-Prep 100 ( paten US & EU ) adalah SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI. 


PERHATIAN

TERUS-MENERUS MENJADI RENUNGAN ‘TEMPATAN & ANTARBANGSA’. HAKIKAT TONGKAT ALI TERBAIK DI DUNIA HANYA TONGKAT ALI NU-PREP 100 ( paten US & Eropah ). Bayangkan terdapatnya negara luar ‘MEMBERITAHU BAHAWA PERBETULKAN AKTA KESIHATAN, BAHAWA TONGKAT ALI NU-PREP ADALAH PRODUK ‘MEDICINE’ ATAS FAKTA JUMLAH BAHAN AKTIF MELEBIHI 20%. Ini kelebihan ‘Teknologi Tercanggih’ ( BAT – Best Available Technology ) berjaya mengasingkan BAHAN LOGAM BERAT, TANPA MEROSAKKAN BAHAN AKTIF BERSAMA LARUT DI DALAM AIR SEPENUHNYA – 100%. ( Kejayaan PERTAMA DI DUNIA jika di ambil dalam tempoh ‘JANGKA PANJANG’   TIDAK MEROSAKKAN BUAH PINGGANG, ORGAN HATI ( non - negative ‘side effect’. Liver – pengesahan melalui keputusan makmal tidak ada Racun & Racun Kronik – LFT, ‘Liver Function Test’ Non Toxicity & Chronic Toxicity – ‘Gribble Pathology – Trusted Internationally’ & bahagian lain.). Selain hasil ujian darah dari makmal semasa tempuh kajian klinikal di jalan. ( comprehensive blood test )   PERHATIAN CONTOH LAIN.

1.     Title NO THAT POTENT ( 2007 ). Produk lain dipasaran Malaysia selama ini menipu ANDA dari 2007 hingga kehari ini. ( ketika penulisan blog ini dikeluarkan ANDA MASIH DITIPU LAGI ).


IQRA, BACALAH....

'MUST READ'
Facts , FACTS

PENIPUAN SELAMA INI DIPASARAN MALAH SEBARANG PRODUK BERASASKAN TONGKAT ALI YANG DI JUAL ATAU YANG KINI BERADA DIPASARAN ANTARABANGSA OLEH PENGILANG ATAU PENGEDAR MERUPAKAN SATU PENIPUAN MALAH MEMBURUKKAN NAMA BAIK TUMBUHAN TONGKAT ALI JESTERU REPUTASI & NAMA BAIK NEGARA. 

TIADA SOKONGAN FAKTA SAINTIFIK ( KAJIAN SEBENAR ). INI BELUM DI NYATAKAN JIKA TERDAPATNYA KANDUNAGN BAHAN TERLARANG / DADAH ( SELAIN BAHAN LOGAM BERAT, LARUT SEBENARNYA & SEBAGAINYA ) 

ii.                 Tindakan bakal diambil oleh KKM & KPDNKK.??????Perbezaan Tongkat Ali Nu-Prep 100 ( paten US & Eropah ). Ketahuilah hingga kini BELUM ada sebarang kajian klinikal berjaya dihasilkan selain Tongkat Ali Nu-Prep Lelaki. ( sebagai panduan / rujukan keberkesanan kepada kesihatan tubuh badan ).

Pihak kami BUKAN syarikat MLM yang menjual produk berasaskan Tongkat Ali. Pihak kami TIDAK PERNAH BERURUSAN ATAU MENJUAL ‘EXTRACT’ kepada sebarang syarikat MLM di Malaysia ( untuk pihak syarikat MLM menghasilkan produk berkapsul atau minuman pracampuran Tongkat Ali dari proses yang dipatenkan ) 

Sebarang produk berasaskan dari herba Tongkat Ali yang berkapsul atau minuman pracampuran 3,5,10,20 atau lebih dalam 1. Produk seperti ini mengambil hasil kajian klinikal dari pihak lain ATAU TERUS HASIL KAJIAN KLINIKAL TONGKAT ALI NU-PREP 100 ( paten Amerika Syarikat & Eropah ). Contoh dari hasil kajian klinikal seperti dapat memberi TENAGA dinyatakan atau dilabelkan dapat memberi KUASA / ‘POWER’. ( pada hakikatnya TIADA SOKONGAN KAJIAN KLINIKAL ATAU PAKAR PENYELIDIK YANG LAYAK MENJALANKAN MALAH TIDAK ADA SEBARANG ‘JOURNAL’ KESIHATAN – LAPORAN PERUBATAN YANG MEMBERITAHU BAHAWA KAPSUL & ATAU MINUMAN PRACAMPURAN TERSEBUT DAPAT MEMBANTU ATAU MEMBERI KEBAIKAN SEPERTI BERTENAGA BAIK UNTUK KESIHATAN TUBUH BADAN ).

Ketahuilah bahawa pihak Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM ) & atau Kementerian  Perdagangan dalam Negeri, koperasi & Penggunaan.( KPDNKK ) menggunakan aras rujukan / panduan akan ‘Kandungan Bahan Aktif’ dari hasil ‘extraction’ dari proses larut dalam air  ‘Kering Beku’ ( Water Soluble Extract -Freeze Dried ) yang telah dipatenkan di Amerika Syarikat ( patent US 7,132,117 B2 ) & Eropah – Europe Specification Patent, EP 1,313,491 B1 ) . Contoh seperti kenyataan ini :-


INILAH BUKTI BENAR ( di bawah ) HINGGA HARI INI.a. THE STAR. JULY 10,2007. 

NOT THE POTENT 


LITTLE HEALTH BENEFITS IN TONGKAT ALI DRINKS. BERITA HARIAN, in its front-page report yesterday, said a FOREST RESEACH INSTITUTE OF MALAYSIA ( FRIM ) study 10 popular TONGKAT ALI coffee drinks, 7 of them contained only 0.25% to 1.6% of herbal extract and WAS NOT SUFFICIENT TO BENEFIT ONE’S HEALTH.

The active content was only between 0.00246% ( 7.8 nanogram to 49.3 ng ) WAS FAR TOO LOW FOR IT TO BE BENEFICIAL.

To get nutrients from Tongkat Ali NEEDED TO TAKE AT LEAST 1 MG OF ITS ACTIVE INGREDIENT FOR EVERY KILO OF BODY WEIGHT OF NO EXCEEDING 3 MG FOR EVERY KILO OF BODY WEIGHT DAILY. Example, if a person weight 80 kg, he would have to take a minimum of 80 mg Tongkat Ali DAILY TO ENJOY IT BENEFIT.

b.   THE STAR. NOVEMBER 2, 2007

HEALTH MINISTRY TO SET MINIMUM CONTENT FOR TONGKAT ALI.

Once the standard are set, manufacturers could be charged if their products did not have, the required level of the Tongkat Ali, which contain Tongkat Ali aphrodisiac qualities.

( Analysis by the Ministry, Universities & FRIM showed that  Tongkat Ali contain is at a minimal level in many drinks and did not have any effect at all for the consumer )

Health Ministry will set a minimum contain under Trade Decription Act – will discuss it with the Domestic  Trade & Consumer.   


INILAH BUKTI ( di atas ) BENAR HINGGA HARI INI, UNTUK ANDA PENGGUNA BIJAK MALAYSIA.

KEBARANGKALIAN hingga hari ini belum ada ‘Teknologi Tercanggih’ yang berjaya mengasingkan ‘bahan kandungan aktif’ dari akar Tongkat Ali untuk dijadikan larut sepenuhnya ( 100% ) di dalam air. Dan atau mesin yang berjaya memberi rasa kebaikan ‘MANIS’ dengan kandungan 200 mg bahan aktif Tongkat Ali ( dari kajian klinikal jumlah sebenar yang dapat memberi kebaikan kesihatan kepada tubuh badan ). Disamping bahan logam berat telah berjaya diasingkan. Tetapi masih banyak produk bercampuran berat dipasaran tempatan yang masih MENIPU PENGGUNA BIJAK MALAYSIA. ( walaupun pada hakikatnya pihak kami masih menjalankan ujian / proses terbaik TANPA TERASA PAHIT CAMPURAN 200MG DALAM MINUMAN PRACAMPURAN, ia belum dicampurkan bahan ramuan ‘ingredient’ yang lain yang belum boleh diiktirafkan berjaya & tidak merosakan bahan kandungan asli ‘extract’ yang AMAT PAHIT ). Secara lojiknya akan berlaku GANGGUAN pada bahan aktif bila dicampurkan bahan ramuan lain ( hanya laporan makmal yang dapat menentukan disamping kajian klinikal – kebaikan kepada manusia )  

TINDAKAN SEGERA berkaitan kerosakan buah pinggang & organ lain.  Yang pasti peningkatan pesakit kencing manis & berpotensi mendapatkan rawatan buah pinggang bertambah setiap TAHUN  BENAR PADA HALAL FEST 2010 ( di datangi pelawat luar negara ‘ Mengakui kehebatan penjelasan & pencapaian Tongkat ali Nu-Prep 100 ‘MENDAHULUI PERUBATAN BARAT – ‘western medicine’ peningkatan Testosterone ‘ SIHAT BERTENAGA TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH’.


CONTOH terkini ‘ALAHAN – allergy medicine ’  BAHAN TERLARANG ‘LOGAM BERAT’ ATAU TIDAK TAHU AKAN CAMPURAN BERSAMA TONGKAT ALI ( DARI PROSES YANG TIDAK PASTI ) & ATAU ‘UBAT HOSPITAL’ ( pain killer – kandungan DADAH  ). Pernah berlaku dari bahan kandungan atau produk MLM yang mengandungi Tongkat Ali ( campuran ginseng & bahan lain )BENAR penjelasan & terus mendidik rakyat / masyarakat Malaysia TETAPI BEBERAPA MINGGU YANG LALU DI DEWAN RAKYAT PIHAK KKM TELAH MENYATAKAN ‘PENINGKATAN PESAKIT YANG MEMERLUKAN RAYTA DIALISIS TERUS MENINGKAT & PADA WAKTU & KETIKA PADA MASA INI PERNIAGAAN YANG TERBAIK & MENGUNTUNGKAN ADALAH MELIBTAKAN DIRI DENGAN PENJUALAN MESIN DIALISIS BUKAN TONGKAT ALI NU-PREP 100.

SEBELUM pameran ini, telah menyimpan keratan khabar tersebut ( lalu diambila & di tunjukan ‘ KAMI BERDUAN KETAWA & MENGAKUI AKAN KENYATAAN BELAIU )

vi.               
Berkaitan penambahan akan peningkatan ramai dikalangan rakyat / masyarakat Malaysia yang memerlukan rawatan dialysis ini seperti conton pada ‘BAJET 2013’ di nyatakan oleh PM Malaysia ‘ meluluskan sebanyak 150 mesin DIALISIS untuk rakyat’. MAKA AKAN BERLAKUK PENAMBAHAN 2013 BAJET ( seterusnya untuk tahun 2014 ‘ keberkalian 200 hingg 300 mesin akan datang di perlukan oleh rakyat Malaysia. Ini adlaah ramalan TEPAT memandanagkan banyak penyampaian PENIPUAN PRODUK BERHAMBAS/ BERACUN LOGAM BERAT, TIADA KAJIAN , TIADA PAKAR / PERUNDING ‘CONSULTANT YANG SEIRING NASIHAT ( SERTA RUJUKAN TERBAIKA KEPADA MASYARAKAT PENGGUNA BIJAK MALAYSIA ) iaitu dari pihak KKM & FOMCA contoh berkaitan seperti KKM menasihatkan pengguna ‘PASTIKAN PRODUK MEMPUNYAI PAKAR / ‘CONSULTANT’ & FOMCA ‘ PASTIKAN PRODUK MEMPUNYAI KAJIAN OLEH PAKAR’.

MAKA, untuk rujuk ANDA PENGGUNA BIJAK MALAYSIA hanya Tongkat Ali Nu-Prep 100 ( paten US & EU ) yang mempunyainya di dunia & PERTAMA iaitu satu-satunya telah menjalani kajian klinikal & terbukti SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI DI DUNIA. ( produk lain dipasaran BELUM ADA SATU PUN YANG BERASASKAN TONGKAT ALI YANG MEMPUNYAINYA ) .SILA GUNAKAN RUJUKAN KAMI UNTUK ANDA ‘ Berdebat, berbincang atau memperkenallkan kepada pihak lain individu & sebarang atau DOKTOR PAKAR.


     

PERSOALANNYA ‘ADAKAH PIHAK AGENSI PROMOSI DI LUAR NEGARA ATAU DI DALAM NEGARA BENAR-BENAR MENGETAHUI & FAHAM AKAN TONGKAT ALI Nu-Prep 100 adalah produk  ‘ Premier ‘ negara. ( yang berjaya dihasilkan setakat ini berasaskan dari Tongkat ali ). Malah dijadikan rujukan – Pengukuran kandungan bahan aktif  sebanyak 200 mg berjaya memberi  kebaikan & berkesan kepada kesihatan tubuh badan.   
       
TONGKAT ALI NU-PREP 100 ‘LARUT DALAM AIR, KERING BEKU’ PATEN US & EU ( water soluble extract – freeze dried  ). PENERAJU HERBA NEGARA MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH


 Penipuan ( since 2007 – till now 2013 ). PENIPUAN TERANG LAGI DISULUH, untuk pengetahuan :-

i.                   Kajian menunjukkan belum ada sebarang produk minuman ( drinks ) pracampuran atau minuman Tongkat Ali SAHAJA ( dengan 1 ramuan ) yang berjaya hingga kehari ini. ( walaupun ia dibantu oleh sebarang pakar ‘extract’ dalaman atau antarabangsa yang berjaya.)

ii.                 Minuman pracampuran 5, 10,20 & atau lebih DALAM 1 ( bersama kandunag Tongkat Ali ) dipasaran TERANG TERANGAN MENIPUA ANDA denagn kandungan 0.5 ng atau 1.6 ng ( nanogram ) dapat membantu memberi kesan kebaikan kepada kesihatan tubuh badan manusia. INGAT - BELUM ADA HINGGA KINI ( kecuali dari pada pihak kami )

iii.               Apakah jenis ini akan dipromosikan ‘  produk berasaskan dari sumber Tongkat Ali ’. Jika diluar negara agensi kerajaan yang bertugas faham akan peraturan atau syarat dari Kementerian Kesihatan di negara terbabit. ( Eropah, US , Jepun & sebagainya )
                 

TONGKAT ALI NU-PREP 100 ‘LARUT DALAM AIR, KERING BEKU’ PATEN US & EU ( water soluble extract – freeze dried  ). PENERAJU HERBA NEGARA MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH

3.     Rujuk blog NUPREPKL ini untuk tindakan seterusnya.

i.                   Persediaan kepada semua pihak sama ada pihak university, institusi perubatan, persatuan (NGO), induvidu, doktor pakar, profesor, orang kebiasaan BOLEH menggunakan rujukan dari blog ini.

ii.                 Pihak luar telah menggunakan penulisan blog ini untuk rujukan seterusnya. ( terlalu ramai pihak yang sentiasa membaca dari bulan ke bulan setiap penulisan berkaitan ‘eurycoma longifolia’ Tongkat Ali. ( bersaintifik / kajian klinikal, COAs – sijil analisa & pelbagai )

iii.              Penulisan ini juga telah memberi penekanan selain mendidik semua pihak akan fakta terang, jelas & benar.

iv.              Penulisan ini telah mengubah kepada satu tindakan menggadakan atau menambah atau menyediakan satu peraturan baru pihak berkaitan UNDANG-UNDANG ATAU DASAR UNTUK BERTINDAK KEARAH fakta ( KERANA KINI SEMUANYA ATAS DASAR KAJIAN KLINIKAL – SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI.

PERHATIAN :- Terkini bakal di patenkan TUMBUHAN TONGKAT ALI PADA ' PROTOKOL NAGOYA'.


v.                    

TONGKAT ALI NU-PREP 100 ‘LARUT DALAM AIR, KERING BEKU’ PATEN US & EU ( water soluble extract – freeze dried  ). PENERAJU HERBA NEGARA MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH


4.     ITBM ( TRANSLATION ) KESUBURAN & LOH.

i.                   FAKTA ‘ patent untuk merawat Kesuburan lelaki ‘ infertility’  & ‘erectile dysfunction’.

ii.                 Hasil kerjasama Kerajaan Malaysia & MIT ( US ) 


iii.               

TONGKAT ALI NU-PREP 100 ‘LARUT DALAM AIR, KERING BEKU’ PATEN US & EU ( water soluble extract – freeze dried  ). PENERAJU HERBA NEGARA MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH


5.     TAHUKAN ANDA, bahawa dari kajian klinikal & dipatenkan serta kejayaan hasil kebaikannya tercatat pada ‘PATENT TEXTS’ iaitu meningkatkan testosterone, sperm count , motility’

TETAPI TAHUKAN ANDA – untuk diiklankan pada akhbar tempata adalah TIDAK DIBENARKAN atas landasan ia adalah satu ramuan dari produk ‘traditional’.

MAKA, adalah salah jika dikatakan pihak kami TIDAK MENYATAKAN PADA PENGGUNA BIJAK MALAYSIA. INI adalah akta atau ‘standard’ prosedurnya.

Memanglah pengguna pakar atau konsultan dilantik ( berkelayakan tinggi ) TETAPI YANG PASTI IA TIDAK AKAN DILULUSKAN.  

TONGKAT ALI NU-PREP 100 ‘LARUT DALAM AIR, KERING BEKU’ PATEN US & EU ( water soluble extract – freeze dried  ). PENERAJU HERBA NEGARA MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH


6.     Pengaduan BIRO PENGADUAN AWAM, KKM, FOMCA, PPIM , MAHKAMAH TUNTUTAN PENGGUNA MALAYSIA ( TTPM ) Tribunal Claims Malaysia. Melalui email, telipon & pelbagai cara pengaduan. JIKA SEMUA INI TIDAK BERJAYA BOLEH DITERUSKAN / SAMPAIKAN KEPADA BIRO PENGADUAN AWAM ( yang pasti akan bertindak sewajarnya )

TONGKAT ALI NU-PREP 100 ‘LARUT DALAM AIR, KERING BEKU’ PATEN US & EU ( water soluble extract – freeze dried  ). PENERAJU HERBA NEGARA MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH


7.     Testimonial indivudu / kardiovaskolar seoaang ibu, juga nenak berumur 63 tahun. Tugas memasak dan menyediakan makanan untuk 500 hinggga 1000 anggota keselamatan yang bertugas semasa dari hari percalonan hingga hari mengundi. ( Sihat bertenaga ) Selain pihak ADUN, Ahli Parlimen ( berjawatan Menteri Penuh ) kakitangan ( bertugas 24 jam BERKEMPEN )


TONGKAT ALI NU-PREP 100 ‘LARUT DALAM AIR, KERING BEKU’ PATEN US & EU ( water soluble extract – freeze dried  ). PENERAJU HERBA NEGARA MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH9.     Tongkat Ali Nu-Prep 100 ‘PENERAJU HERBA NEGARA’ MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH. Sihat Bertenaga Tanpa Bahan Terlarang / DADAH.

DOPING - WADA ' NEGATIVE'  TIADA SENARAI BAHAN TERLARANG ' & SOKONGAN URINE TEST YNAG LAIN.


KELEBIHAN , KEBAIKAN & KEBERKESANAN. 


i.                   Kewangan ‘Berbaloi’. Kos pembangunannya amat tinggi & hasilnya adalah baik kepada ekonomi negara.

ii.                 Kehebatan sains & Islam. Adalah contoh kebaikan untuk semua. Sihat Bertenaga Tanpa Bahan terlarang / DADAH. ( PERMUDAHKAN SOLAT - WUDUK YANG PANJANG disamping kesihatan kearah lebih baik.

iii.              Kos rawatan murah ( IFV puluhan ribu ringgit ), disamping RISIKO BAKAL BERHADAPAN KANSER OVARI SELEPAS 10 ATAU 5 TAHUN KEMUDIAN.

iv.              Pencapai kajian klinikal selain KESUBARAN kini mengatasi kelesuan / keletihan LOH ‘late onset hypogonadism’.  
.                    


TONGKAT ALI NU-PREP 100 ‘LARUT DALAM AIR, KERING BEKU’ PATEN US & EU ( water soluble extract – freeze dried  ). PENERAJU HERBA NEGARA MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH

10.                        TERPILIH SEBAGAI PENERAJU HERBA NEGARA ‘NPP-1’ NKEA ( Pemandu ). Berada pada pameran antarabangsa ( mewakili pihak MOA dengan mendedahkan pencapai tertinggi prudok Jenama Negara bertaraf dunia kepada sebarang pelawat antarabangsa.  TONGKAT ALI NU-PREP 100 ‘LARUT DALAM AIR, KERING BEKU’ PATEN US & EU ( water soluble extract – freeze dried  ). PENERAJU HERBA NEGARA MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH


11.                        Siapa peduli ASALKAN ADA UNTUNG ( terdapatnya doktor yang TIDAK BIJAK melibatkan diri dalam MLM – sebagai doktor adalah ‘professional’ .)  TAPI dalam semangat ada tersilap CAKAP untuk lelaki ‘NAK POWER’ Tongkat Ali TIDAK MEMBANTU. Ini silap BESAR. ( IVF - 2 perkara doktor yang TAHU MENGAPA & APA ITU IVF )

TONGKAT ALI NU-PREP 100 ‘LARUT DALAM AIR, KERING BEKU’ PATEN US & EU ( water soluble extract – freeze dried  ). PENERAJU HERBA NEGARA MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH


12.                        Rampasan Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM ). Pelbagai rampasan dan cara penyiasatan dilakukan oleh pihak KKM. Terus dari pemeriksaan harian selain LAPORAN SEGARA masyarakat. Tindakan didakwa atau dan dikenakan tindakan mahkamah serta barangan disita / rampas. Banyak perkara yang berlaku & memburukan reputasi TUMBUHAN NEGARA ini apabila dicampurkan bahan terlarang unutk melariskan penjualan. ( begitu juga negara luar yang melihat bahawa Tongkat Ali BERACUN & DICAMPUR DADAH )


TONGKAT ALI NU-PREP LELAKI ‘LARUT DALAM AIR, KERING BEKU’ PATEN US & EU ( water soluble extract – freeze dried  ). PENERAJU HERBA NEGARA MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH


Annie George
'Scientific Discovery'
Effect of Tongkat Ali on stress hormones and psychological mood state in moderately stressed subjectsShawn M Talbott1* * Corresponding author
Email: smtalbott@supplementwatch.com
Julie A Talbott1 Email: jatalbott@supplementwatch.com
Annie George2 Email: annie.g@biotropicsmalaysia.com
Mike Pugh3 Email: mike.pugh@monavie.com

1 SupplementWatch, 648 Rocky, Knoll Draper, UT 84020, USA
2 Biotropics Malaysia Berhad, Lot 21, Jalan U1/19, Section U1, Hicom- Glenmarie Industrial Park, 40150 Shah Alam, Selangor, Malaysia
3 MonaVie, 10855 S River Front Parkway, South Jordan, UT 84095, USA

Abstract
Background
Eurycoma longifolia is a medicinal plant commonly called tongkat ali (TA) and “Malaysian ginseng.” TA roots are a traditional “anti-aging” remedy and modern supplements are
intended to improve libido, energy, sports performance and weight loss. Previous studies have shown properly-standardized TA to stimulate release of free testosterone, improve sexdrive, reduce fatigue, and improve well-being.

Methods
We assessed stress hormones and mood state in 63 subjects (32 men and 31 women) screened for moderate stress and supplemented with a standardized hot-water extract of TA root (TA) or Placebo (PL) for 4 weeks. Analysis of variance (ANOVA) with significance set at p < 0.05 was used to determine differences between groups.

Results
Significant improvements were found in the TA group for Tension (−11%), Anger (−12%), and Confusion (−15%). Stress hormone profile (salivary cortisol and testosterone) was significantly improved by TA supplementation, with reduced cortisol exposure (−16%) and increased testosterone status (+37%).

Conclusion
These results indicate that daily supplementation with tongkat ali root extract improves stress hormone profile and certain mood state parameters, suggesting that this “ancient” remedy
may be an effective approach to shielding the body from the detrimental effects of “modern” chronic stress, which may include general day-to-day stress, as well as the stress of dieting, sleep deprivation, and exercise training.


Keywords
Testosterone, Cortisol, Stress, Vigor, Tongkat ali, Eurycoma, Mood

Background

Eurycoma longifolia is an herbal medicinal plant found in South East Asia (Malaysia, Vietnam, Java, Sumatra, Thailand). In Malaysia, it is commonly called tongkat ali and has a range of medicinal properties as a general health tonic, including improvement in physical and mental energy levels and overall quality of life [1,2]. The roots of tongkat ali, often called “Malaysian ginseng,” are used as an adaptogen and as a traditional “anti-aging” remedy to help older individuals adapt to the reduced energy, mood, and libido that often comes with age [3-7]. In modern dietary supplements, tongkat ali can be found in a variety of products intended to improve libido and energy, restore hormonal balance (cortisol/testosterone levels) and enhance both sports performance and weight loss. The objective of this study was to evaluate the effects of tongkat ali extract on stress hormone balance (cortisol/testosterone) and psychological mood state in moderately stressed subjects.
In both men and women, testosterone levels peak between 25 to 30 years of age - and thereafter drop approximately 1-2% annually [8,9]. At the age of 60, testosterone levels are typically only 40-50% of youthful levels and may be lower due to stress and related lifestyle issues such as diet, exercise, and sleep patterns [10,11]. The benefits of maintaining a youthful testosterone levels are many, including increased muscle mass and reduced body fat, high psychological vigor (mental/physical energy), and improved general well-being [12,13].

Eurycoma contains a group of small peptides referred to as “eurypeptides” that are known to have effects in improving energy status and sex drive in studies of rodents [14-16]. The
effects of tongkat ali in restoring normal testosterone levels appears to be less due to actually “stimulating” testosterone synthesis, but rather by increasing the release rate of “free”
testosterone from its binding hormone, sex-hormone-binding-globulin (SHBG) [17,18]. In this way, eurycoma may be considered not so much a testosterone “booster” (such as an
anabolic steroid), but rather a “maintainer” of normal testosterone levels and a “restorer” of normal testosterone levels (from “low” back “up” to normal ranges) [19]. This would make eurycoma particularly beneficial for individuals with sub-normal testosterone levels, including those who are dieting for weight loss, middle-aged individuals suffering with
fatigue or depression, and intensely training athletes who may be at risk for overtraining
[20,21].
Tahukah Anda
‘Pengguna Bijak Malaysia’
'SCIENTIFIC DISCOVERY'
DI AMRIKA SYARIKAT
'STRESS REDUCER'
SAINS membuktikan wanita
mempunyai kelabihan bersama Tongkat Ali Nu-Prep dari kajian klinikal.

CONTOH etxract Tongkat Ali sumber Nu-Prep adalah untuk 'STRESS REDUCER'
WANITA DI UTAMAKAN UNTUK KESIHATAN TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH.
INI KELAYAAN JENAMA MALAYSIA DI DUNIA MENDAHULUI PERUBATAN BARAT ' western medicne '.
UNTUK WANITA SELURUH DUNIA
ANDA ADALAH INSPIRASI SIHAT BERTENAGA 'SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI' DARI TONGKAT ALI NU-PREP.

 CONTOH etxract Tongkat Ali sumber Nu-Prep adalah untuk 'STRESS REDUCER'
WANITA DI UTAMAKAN UNTUK KESIHATAN TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH.
MONA.VIE bersama 'SCIENTIFIC DISCOVERY'.


Tahukah Anda
‘Pengguna Bijak Malaysia’
Satu-satunya di dunia produk ‘Jenama Malaysia’ yang mempunyai kajian klinikal bersaintifik dan berkriterikan WHO yang berasaskan dari herba Tongkat Ali, hanya Nu-Prep LELAKI. 

AKTIVITI TERDAHULU SEBELUM PEK BARU BERMUALA PELANCARAN PADA 21 SEPTEMBER 2013.

( sertakan gambar ‘kerjasama kerajaan Malaysia’ & JIHAD )
Persoalannya “MENGAPA’?
Terdapatnya pelbagai pihak menjadikan nuprepkl.blogspot.com sebagai “PREFERENCE”.  Berkaitan Tongkat Ali.

TAHUKAH ANDA pada carian google nuprepkl.blogspot.com hasilnya ‘search 613 results’ ( 0.17 seconds ) 26 Okt 2012 ( 9.55 pm ).

Terdapatnya penerangan – penulisan yang disiarkan terus sebanyak 69  bersama gambar aktiviti-aktiviti ‘health talk’ di seluruh negara atas jemputan rasmi oleh Jabatan & atau Majlis Islam Negeri-Negeri ( bersama kelab Polis, Tampin ) & atau syarikat TERNAMA seperti PETRONAS di Gabeng, Kuantan,Pahang & ibu pejabat KLCC, pihak BANK & sebagainya  selain seminar di ibu pejabat  MOA, Putra Jaya  ( bersama hampir 400 penyertaan terdiri wakil jabatan seluruh negara, kakitangan kerajaan, ahli perniagaan herba, para saintis, pakar-pakar university tempatan, pihak makmal & sebagainya )  & atau pamiran di MIHAS ( hampir 5 kali ), HALFEST ( 2 tahunberturutan 2011 & 2012 di PWTC ), selain MAHA 2010 (  MAHA NS 2012, atas jemputan rasmi oleh DOA – MOA, fokus mendedahkan kejayaan herba ‘Jenama Malaysia’ bersaintifik & berkriteriakan WHO yang pertama di dunia bersama ‘KAJIAN KLINIKAL’ contoh yang baik kepada ‘industeri herba negara’), FRIM dan pelbagai lagi selain Kementerian Kesihatan Malaysia, ( KKM, Seremban & Lenggong, NS ) serta pelbagai di hotel-hotel terkemuka ( kelab golf ) juga terdapatnya beberpa kali bersama Pertubuhan Peladang, KWSP, MAS ( pusat latihan , Kelana Jaya ), Seminar bersama Persatuan Farmasi ( serta makan malam SunWay Hotel ),di Sabah – dihadiri pihak farmasi, di FELDA, Dewan Perdana, Ibu Pejabat Kuala Lumpur, pendedahan awal di River View Hotel, Kota Bahru, Kelantan ( di hadiri pihak dari negara luar wakil dari kementerian kesihatan luar negara, tetamu juga pihak Kementerian Kesihatan Malaysis – doktor tempatan termasuk PAKAR-PAKAR CONTOH PAKAR PERUNDING BEDAH & sebagainya ‘profesor-profesor’ pelbagai bidang ), di INTAN, Bukit Kiara, INTIM – Perak beberapa kali dengan jumlah kehadiran yang ‘ penuh dewan ‘ ini adalah peluang dan ruang   berkaitan terus pendedahan atau ‘discovery’ Tongkat Ali Nu-Prep 100  yang dipatenkan berlandaskan saintifik & berkriterikan WHO yang berjaya dihasil melalui penyelidikan oleh pakar  ’ andrologist’  Malaysia.  

MALAH SEHINGGA KINI, MASIH MENERIMA TEMPAHAN UNTUK ‘SEMINAR KESIHATAN DI SELURUH NEGARA’
( disertakan gambar AJA 2012 ‘Kesuburan’ – Fertility & ANDROLOGY – First International Journal Andrology June 2011 – LOH , late on-set hypogonadism )
Sementara  BAKINYA  ADALAH  544 berperanan sebagai ‘PREFERENCE’ oleh pelbagai pihak syarikat dalam negara & atau antarbangsa & atau individu-individu di seluruh dunia termasuk di negara.. 
Jika nuprep hasilnya ‘search 714 results- 0.21 seconds, dated 26hb Okt 2012 ( time : 10.01 pm ))                                                                                                                                              
Ini telah menjadikan nuprepkl.blogspot.com mempunyai ruang & peluang serta jumlah ‘pengunjung’ melebihi jutaan ( 15-20 juta ) terdapat dikalangan atau diantaranya website mempunyai pengunjung / pengikut / perminat melebihi  2 juta yang meminati produk kesihatan yang bersaintifik. Ini adalah kebaikannya disamping itu juga ada keburukannya.

CONTOH KEBURUKANNYA SEPERTI BERIKUT :-  
Tetapi di luar negara, website ini menggunakan ujian bukan kajian klinikal TERBARU Nu-Prep 100. Ini mengelirukan memandangkan produk yang ditayangkan ( bersama gambar produk dari hasil proses yang tidak ketahui cara dan bagaimana ) yang pasti kebanyakkan adalah bersama ujian haiwan dari MALAYSIA.

Disamping dijadikan ‘PREFERENCE’ blog dari Nu-Prep 100 iaitu nuprepkl.blogspot.com yang mempunyai kajian klinikal berkaitan ‘Kesuburan’ ( Fertility ) tercatat pada journal kesihatan – laporan perubatan iaitu AJA 2010 – The Asean Journal of Andrology & ANDROLOGIA – First internatipanl Journal of Andrology ( June 2011 ) berkaiatn LOH – late on-set hypogonadism. Memanglah sebagai ‘PREFERENCE’ tetapi apakah kaitan produk yang di paparkan pada website yang berkenaan dengan ‘Jenama Malaysia N-Prep 100’ yang MEMPUNYAI KAJIAN KLINIKAL TERSEBUT, pada hakikatnya UNTUK PENGETAHUAN PENGGUNA BIJAK MALAYSIA ( & ANTARABANGSA ) kajian klinikal dari Jenama Malaysia Nu-Prep 100 adalah yang pertama di dunia dihasilkan berasaskan dari pati asli Tongkat Ali semata-mata  melalui proses Larut Dalam Air dikering sejuk beku. ( water soluble extract – Freeze Dried ) yang telah di patenkan di US, Eropah, Malaysia ( Jepun, dalam ‘progress’ perkembangannya )

Perhatian :- Pihak kami tidak pernah berurusan jual beli atau membenarkan fakta ‘patent text’ seperti peningkatan ‘testosterone, sperm count, motility’ bersama kajian klinikal. Tetapi sebagai ‘PREFERENCE’ ini pasti mengelirukan atau senjaga di kelirukan untuk melariskan produk mereka yang tidak tahu hasil prosesnya jauh berbeza tanpa sijil analisa kandungan bahan aktif selain kandungan bahan logam berat yang berpotensi merosakkan buah pinggang & atau hati. ( CONTOH ‘PREFERENCE’ seperti disiarkan pada bulan 21 MAC  2012 & 28 April 2012 ).
Terdapatnya ujian haiwan dimana ‘tikus’ tersebut mati. Ini perlu diketahui dan bagaiman produk boleh, dibenarkan atau diluluskan serta dipasarkan ( dikomesial ). SUDAH TERANG-TERANG TIKUS TERSEBUT MATI, tapi pada tubuh badan manusia SUDAH PASTI MAUT ( dengan pertunjuk awal akan merosakan buah pinggang dan lain-lain lagi selain ‘HATI’. )

Persoalannya ‘MENGAPA’?
nuprepkl.blogspot.com
Ada yang dikalangannya menilai serta memberi pengiktirafan dari 3 bintang, 4.5 bintang & 5 bintang.

Persoalannya lagi ‘ MENGAPA’?
nuprepkl.blogspot.com. Mengapa negara luar memberikan pernilaianyang tinggi kapada Jenama Malaysia sebanyak 5 bintang.

Persoalannya lagi ‘ MENGAPA’?
TAHUKAH ANDA, terdapatnya  2 pihak pembuat filem lucah terbesar di Eropah, terpanggil untuk membaca Jenama Malaysia Nu-Prep 100.

Persoalannya Lagi, ‘MENGAPA’?
Maka, gunakan  kebijaksanaan Anda membuat carian google.

( Images – PASTIKAN bersama aktiviti pameran bertaraf antarabangsa atau terbesar di Malaysia dan atau seminar kesihatan  ‘health talk’ berkaitan kesihatan & pendedahan ‘Tongkat Ali’ Nu-Prep 100, di patenkan bersama kandungan ‘patent text’ di US 7,132,117 B2 & Eropah ‘Europe Specification Patent’ EP 1,313,491 B1 ( yang pasti paten Malaysia-MY 134867-A & Jepun ‘progress’ – perkembangan kemajuan & berperingkat )

Sebarang ‘PREFERENCE’ adalah pertunjuk tanda aras yang baik diucapkan ‘Sebilion Terima Kasih’ tetapi adakah benar ia membantu ‘ Jenama Malaysia ‘ menuju Kemajuan dan Pembangunan Ummah atau selama ini menjatuhkan ‘image’ atau reputasi negara berasaskan dari herba Tongkat Ali yang telah lama diwarisi turun kemurun dari nenek moyang terdahulu.

Bayangkan pada suatu ‘waktu dan ketika’ dahulu, produk berasaskan dari Tongkat Ali bila disampaikan informasi kepada ‘orang luar’ ( terdapatnya dikalangannya terkejut dan merasakan ini adalah suatu ajaiban ) terdapatnya kenyataan ‘hanya di sokong testimonial SAHAJA tanpa fakta saintifik. ( jauh sekali berkriteriakan WHO ). Malah terdapatnya ‘journal’ disampaikan oleh ‘profesor’ dari negara luar ‘BAHAWA PENGEMAR HERBA AKAN CEPAT MATI’. ( ini ada kebenarannya seperti kenyataan oleh Yayasan Buah Pinaggang Kebangsaan – ulaman rakyat Malaysia contoh terbaik adalah ‘Kapit Jering’ yang mengandungi ‘Asid Djangkalik’ yang boleh merosakkan buah pinggang dalam tempuh seminggu ). Teknologi ini setelah melebihi 50 tahun MERDEKA adakah kita tiada ‘method’ untuk menghasilkannya atau masih memerlukan pihak barat ( dari makmal mereka ) untuk mendapatkan hasilnya yang PASTI, namun ini adalah satu permulaan yang baik ‘Demi Kemajuan & Pembangunan Ummah’ perlu didedahkan dan disampaikan kepada masyarakat kita. ( walaupun pahit, malah sudah berkilo-kilo telah dimakan sejak dulu ) DISERTAKAN SALINAN AKHBAR.  Inilah alirannya di negara barat, ia memerlukan kebijaksanaan untuk menebusi ‘kotak permikiran mereka atau polisinya’. Contoh diantaranya adalah seperti ‘Kelapa sawit’ yang sukar diterima atas fakta yang terbukti dihasilkan oleh pakar serta penyelidik Malaysia. Pada asasnya panduan ( ataupun dasarnya ) pencapaiannya ‘bersaintifik’ tetapi sukar diterima. Pelbagai cara, dilakukan disamping dipatenkan malah ternologinya boleh dikatakan dihasilkan oleh barat dan diambil ( dibeli ) lalu terhasilnya ‘discovery’ oleh penyelidik Malaysia ( saintis ) dan disampaikan melalui laluan journal antarabangsa ( atau forum & kongres ). Contoh terang yang lain yang perlu diingati, samada disengajakan atau ‘terlepas pandang’ terdapatnya cara penyampai pada journal yang disiarkan oleh pihak barat ( UKM, penulisan Datuk Rejab BH disertakan ). DISERTAKAN SALINAN AKHBAR.  
Kehadiran blog ini ( nuprepkl.blogspot.com ) banyak membuka minda ‘Penggguna Bijak Malaysia’ perkara yang perlu diketahui secara am atau asas sesuatu produk yang ada dipasaran sekarang. Dipastikan ianya sealiran protocol  WHO ‘SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI’. Malah seperti nasihat dan panduan Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM – MOH, Ministry of Health ) ‘Produk mempunyai pakar / konsultan’ begitu juga nasihat dari pihak FOMCA ( Federation of Malaysi Consumers Associations ) iaitu ‘ Pastikan hasil produk dari kajian pakar’.

INI adalah benar dimana kehebatan ‘discovery’ hasil dari penyelidikan pakar yang tidak melanggar Akta 4.1 & 3.4 ‘ professional ’, yang di dedahkan adalah kajian klinikal ( bersama isian ‘patent text’ ) sealiran tuntutan Kementerian Kesihatan Malaysia, juga seperti dinasihatkan oleh menterinya ( KKM – MOH, Ministry of Health, Malaysia )    ( gambar pakar & logo FOMCA )

Ini bentuk pembaruan MINDA atau memberi impak seluruh dunia jika produk berasaskan Tongkat Ali atau sebarang produk yang mengandunginya (  dicampurkannya & atau minuman pracampuran 5 atau 10 atau 30 DALAM SATU - 1 ). Ketahuilah bahawa jika menyentuh isu herba Tongkat Ali, pada kajian klinikal bahawa fakta yang memberi keberkesanan serta kebaikan kepada tubuh badan adalah 1 mg bersamaam 1 kilo berat badan kita, barulah ia berkesan. ( masih boleh dipertikaikan oleh ‘Pengguna Bijak Malaysia’ contoh seperti dinayatakan oleh Ketua Innovasi Pejabat Pendana Menteri, dari pandangan kami ‘ia bakal mengujudkan permasalah syarikat pengiklanan di Malaysia disertakan penulisan tersebut ‘ ). Kehebatan ini telah di luluskan serta bakal di kuatkuasakan pada JANUARI 2013 dengan denda hukuman 5 tahun & RM 1 juta. Adakah ia berkesan & akan menjadi ‘mangsa PERTAMA’ menerima HUKUMAN INI ( terdiri dari dikalangan kita, ibu bapa yang berniaga, adik beradik atau saudara mara malah mungkin kenalan atau jiran sebelah rumah ) selain selalunya pengguna yang menjadi ‘mangsa penipuan’ selain berisiko tinggi mendapat kerosakan kepada tubuh badan pengemar / peminatnya / pengamal produk tersebut ( malah ada yang tidak berkesempatan berubat, berjumpa doktor atau ke hospital - MAUT. Mungkin yang menderita masih ada dikalangan kita ) ( contoh disertakan gambar, ubat ‘western medicine’ buatan German, dilahirkan ‘ CACAT’ menang dalam mahkamah di New Zealand baru-baru ini )

Ini melibatkan KKM, yang juga ada mengatakan bahawa atas kehebatan pengiklanannya menjadikan produk laris dipasaran ( pelbagai produk ). Tetapi Akta Pengiklanan telah secara tidak langsung melindungi akan kebenaran, dimana dengan menyampaikan jalan cerita berlainan ‘Tidak tertakluk pada garis panduan atau & dasarnya’ dimana disampaikan cara yang berbeza tetapi pada MAKSUD YANG SAMA. Ini belum disertakan dengan ‘penipuan’ oleh pengeluar produk yang sengaja menipu setelah mendapat kelulusan dari ‘Panel KKM’ untuk pengiklanan. ( Cuma kemudian hanya mendapat denda dengan jumlah yang termaktub pada Akta Pengiklanan terdahulu serta pihak akhbar mendapat salinan ‘AMARAN’ & atau sebagainya )

Tips – dilangsungkan bersama cara ‘tidur Sunnah Nabi, banyak membantu akan ‘eraksi’ ( lebih-lebih pada waktu malam ) malah terdapatnya diantara yang memperolehinya pada waktu siang hari setelah mengamalkan Nu-Prep 100 bersama ‘Berhenti Sebelum Kenyang’, permakanan yang sihat ( berkhasiat ), beriadah / senaman & yang lain perkara baik-baik ‘Tiada Rokok, Arak, DADAH & ZINA – TRADZ ).
( Pendedahan ZINA contoh yang hendak disampaikan adalah ‘ sek selamat gunakan kondom’. YANG SEBENARNYA DARI 1400 TAHUN TERDAHULU TERCATAT KEBENARAN BAHAWA  – ‘ TIADA ZINA PASTI SELAMAT,’  DISERTAKAN GAMBAR )

Berkaitan produk pada belian ‘ON LINE’. Sama ada membuat ‘blog’ dengan sendiri ( contoh membelinya dari pengedar 2 kotak atau bawah 5 ). Zaman serba canggih cara untuk melariskan produk tersebut pada zaman sekarang adalah melalui ‘Blog’ – ( online )
Persoalannya – Apakah benar produk Nu-Prep yang ASLI ? ( tidakah Pengguna Bijak terfikir akan kenyataan BENAR atau sebaliknya  untuk selamat dari penipuan blog.

TAHUKAH ANDA pada carian google nuprepkl.blogspot.com hasilnya ‘search 613 results ( 0.17 seconds ) 26 Okt 2012 masa ( 9.55 pm )
( terdapat 69 berkaitan terus nuprepkl.blogspot.com, BAKI ADALAH ‘PREFERENCE’ oleh pelbagai pihak seleuruh dunia )
Jika nuprep hasilnya ‘search 714 results ( 0.21 seconds ) 26hb Okt 2012 ( 10.01 pm )
 
Nenek moyang terdahulu ada ‘cakap’ ( nyatakan) jika lelaki itu kerap ke kebun maka akan terbuktilah ‘kelakiannya’ atau dari pakar ‘eraksi’ 3 kali atau lebih seminggu adalah kelebihannya jika sebaliknya ia bakal kearah mati pucuk.

Pendekatan awal berfakta Menuju Kemajuan & Pembangunan Ummah. Biotropics Malaysia Berhad ‘sponsor’ 2 tahun berturut-turut ‘Tilawah Interaktif’ 2010 & 2011 ‘ Sebilion Terima kasih’ kepada pihak JAKIM & RTM.
( permulaan yang amat baik hubungkait ‘Wuduk’ yang lama/panjang adalah keistimewaan untuk seluruh dunia) contoh dikaitkan apabila tahan nafas ketika sedang ‘mengaji’
serta dilepaskan tidak terkeluarnya air kencing selain semasa meneran , terbatuk ataupun terbersin. Ini kelebihan yang terlepas pandang banyak para doktor di dunia, bersama amalan latihan ‘berkemut’ adalah permulaan kebaikan kepada tubuh badan.Disamping sokongan  informasi berfakta apabila ‘ Mukjizat Bergelar Tongkat Ali’ disiarkan pada 2010 berkaitan Nu-Prep ‘ Sains & Islam ‘ Sinar Rohani ( JAKIM ) jabatan Perdana Menteri. Ia di sertakan kenyataan berfakta dari profesor Universiti Surabaya ‘bahawa Tongkat Ali dari Semenanjung Malaysia, mempunyai ramuan khasiat yang terbaik’ ( disertakan gambar, salinan Sinar Rohani & kandungan fakta yang disiarkan )    


Kelebihan Tongkat Ali  Nu-Prep  100 Menuju Kemajuan & Pembangunan Ummah. Beberapa perkara yang berjaya diatasi dengan mudah ‘pada hakikat perubatan barat ia amat RUMIT & SUKAR ‘ tetapi telah berjaya diatasi dengan mudah malah dengan kos yang amat rendah & jauh lebih murah dari perubatan barat ( western medicine ).
Secara bersaintifik & berkriteriakan WHO ( hasil fakat kajain klinikal berkaitan KESUBURAN & LOH – Late on-set hypogonadism ) Jenama Malaysia ini berada pada tahap ini adalah terhasil dari penyelidikan oleh pakar Malaysia sendiri. Fakat kajian klinikal ini membawa Jenama Malaysia berada pada satu tahap dihadapan & mendahului perubatan barat.

1.      TAHUKAH ANDA, bahawa kini terdapatnya penyelesaian terkini ‘melalui proses teramat moden’ berjaya mendahului perubatan barat (western medicine ). Kehebatannya contoh seperti ART,IUI & IVF ini jika dilihat adalah sukar & kos yang amat tinggi ( perubatan barat –‘western medicine ).
IVF dengan kos serta masa yang diperlukan dibezakan bersama Tongkat Ali Nu-Prep 100 hanya memerlukan 3 bulan ( 90 hari sahaja ). Jika ini tidak mendatangkan sebarang perubahan kearah kebaikan ( hasil fizikal terserlah ) seperti isteri tidak berjaya ( mengandung )  dalam masa yang sama boleh mendapatkan laporan pebuh dari doktor pakat akan status TERKINI BERSAMA TONGKAT ALI NU-PREP ( contoh semestinya ada perubahan melalui hasil ujian makmal adalah benara ‘PENINGKATAN TESTOSTERONE, SPERMA COUNT, MOTILITY )

2.      KELESUAN / KELETIHAN. ( keletihan melampau )

Termasuk untuk bersukan kepada yang minat bersukan atau untuk kebaikan kesihatan tubuh badan ( haruslah bersukan ) & begitu juga untuk ahli sukan. ( sama ada kebangsaan & atau pelapis )

PERHATIAN – Tidak keletihan semasa, sedang beraksi semasa bersukan atau selepas bersukan TIDAK TERASA AMAT LETIH ( keletihan ) .

3.      Selain bersukan ( factor umur ) menjadikan seseorang keletihan ( ini benar hormone kelakian atau untuk mendapatkan tenaga akan berkurangan ). Perkara ini adalah kebiasaan yang ujud ( kehidupan manusia ) akan berada pada tahap kelesuan / keletihan MAKA Tongkat Ali Nu-Prep 100 akan memperolehi tenaga atau akan lebih BERTENAGA TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH.  

4.      Untuk MUDA MUDI & atau berurusan kerja yang banyak dipejabat.  Contoh pelajar yang melakukan kajian / bacaan / rujukan & pelbagai hingga lewat malam. Ini akan banyak membantu dengan dengan mudahnya bangun subuh / awal  untuk berada dikelas / bilik kuliah dengan BERTENAGA. Begitu juga untukyang bertugas hingga kerap balik lewat malam.

5.      Kelebihan untuk yang DEMAM atau kearah demam panas. Kelebihan untuk anak-anak berumur belasan tahun contoh 12 tahun keatas. Jika demam panas melampaui 38 – 39 ( mendadak / cepat ) atau mendapati laporan ujian dari doktor bahawa ujian darah disyaki demam denggi. ( selain penduduk sekitar / jiran yang dimasukkan ke hospital mendapatkan rawatan )

6.      Cepat sembuh dari luka / kecederaan / selepas pembedahan

7.      Migrain ( selain darah rendah )

8.      Period pain  ( dijadikan secara azali- hilangnya memberi kebaikan 'MOOD & KEYAKINAN'  

9.      Solat mudah ( badan tak saki-sakit, belakang badan , kaki, lutut ) Wuduk yang lebih panjang.

10.  Memandu ( atau yang lama bawa teksi selain bus perjalanan jauh )

11.   & Lain-lain. ( cholesterol & merendah 'uric asid'. 
'Jihad Kesihatan', hingga kini TIADA 'interaction that occurs as 2 or more objects have an effect upon one another' ( Tongkat Ali Nu-Prep 100 ). Yang penting selepas MAKAN pagi atau malam & selepas makan ubat hospital. Jika dilihat terdapat pelbagai bentuk pertanyaan melebihi 50 soalan kepada doktor. Contoh mudah, jika sebelum ini dengan 'Insulin injection' ( kandungan 30 lots MALAM & SIANG ) BACAAN KANDUNGAN GLOKOS PESAKIT KENCING MANIS PAGI SEBELUM MAKAN PASTI 12 -13 KE ATAS. Bersama ubat hospital & Tongkat Ali Nu-Prep 100 ( paten US & EU ). PERTAMA KALI mendapati bacaan monitoring system 6 SAHAJA. Kini mengamalkan harian, bacaan dibawah 10 sahaja. ( masih boleh berjogging jauh- minat pada larian marathon ). Amalan dari 8 Jun 2013 hingga kini, 1 perubahan pada statistik 'Bacaa Kencing Manis'. NANTIKAN BACA Hba1C akan didedahkan akan datang.

KAJIAN barat membuktikan hubungkait 'TESTOSTERONE'  & pesakit Kencing Manis 'Jenis 1 & 2 ( type 1 & 2 ). Tahap 'testosterone' adalah rendah dari mereka yang NORMAL.  
JIKA 'slipdisk' ( discogenic pain ), sukar tidur & tahu apabila tugas harian melebihi tahap memerlukan pergerakan tubuh badan ( demi mencari rezeki ) pada sebelah malam TIDURNYA AKAN TERGANGGU. Bersama Tongkat Ali Nu-Prep 100 ( pertama kali ) tidurnya tidak terganggu, selesa / nyeyak.Ini kelebihan Jenama Malaysia yang dipatenkan. ( jika perubatan barat 'oxycontin' 20mg - GANGGUAN & memerlukan bantuan, melayang-layang TIADA FOKUS )
Tugas harian memerlukan tenaga, dicari adalah SIHAT BERTENAGA TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH. Sebelum ini jika tugas hingga malam, berada dirumah terasa amat meletihkan. ( tugasan catering ). Tongkat Ali Nu-Prep 100 adalah yang terbaik dapat memberikan TENAGA seterusnya. Inilah kehebatan produk Jenama Malaysia.

Kehebatan Tongkat Ali Nu-Prep 100 bersama kajian klinikal adalah kelebihan untuk pasaran antarabangsa terutama PASARAN JEPUN.

Bersukan, minat mendalam pada larian 'marathon' 21 & atau 41 km merupakan satu acara yang memerlukan daya tahanan yang amat tinggi. Bersama Tongkat Ali Nu-Prep 100 ( paten US & EU ) ini banyak membantu & kelebihan 'Kelesuan - fatique recovery'  mudah & berjaya melangkah lebih jauh. Belum ada sebarang produk herba berasaskan Tongkat Ali yang berjaya seperti Tongkat Ali Nu-Prep 100 bersaintifik terbukti pada 'journal' anatarabangsa - laporan perubatan.Perjalanan Menuju kemajuan & Pembangunan Ummah.
( ketibaan di MOA, Putrajaya pada 27 Jun 2013 menyampaikan Seminar Kesihatan )
Dr Ismail Tambi Pakar Andrologi Malaysia.
Kajian Klinikal melibatkan beliau berasaskan herba Tongkat Ali & disiarkan pada journal perubatan antarabangsa melebihi 7 kajian klinikal
&
Tongkat Ali Nu-Prep 100 ( paten US & EU ) adalah hasil kerjasama Kerajaan Malaysia & MIT ( US ) merupakan SATU-SATUNYA DI DUNIA MENJALANI KAJIAN KLINIKAL.


DI MULAI DENGAN BACAAN DOA
Tongkat Ali Nu-Prep 100 adalah contoh terpilih dibawah MOA ( & EPP-1, NKEA, Pemadu ) sebagai 'Peneraj Herba Negara'.

Para pegawai terlibat permudahkan atur cara majlis

Pendaftaran, ANDA DISAMBUT MESRA OLEH PEGAWAI MOA

Peraduan Tongkat Ali, soalannya berapa panjangkah akar Tongkat Ali tersebut. Hadiah menanti ANDA.

Para tetamu / hadirin yang hadir.


Waktu yang dinantikan oleh semua pihak "Pendedahan Kajian Klinikal Tongkat Ali Nu-Prep 100"

Penjelasan yang baik untuk memperolehi Ilmu akan kebaikan & keberkesanan
Tongkat Ali Nu-Prep 100 Kesihatan Tubuh Badan. 

Tonkat Ali terbaik di dunia hanya berada di Malaysia
bukan di negara luar.


Tetamu lelaki, tapi pada kajian klinikal terbaru disiarkan pada 8 Mei & 26 Mei 2013, yang melibatkan ramai saintis antarabangsa selain Dr Ismail Tambi contoh dari China, South Africa & US. KELEBIHAN PADA WANITA ADALAH BENAR TONGKAT ALI NU-PREP 100 BERKAITAN 'STRESS, VIGOR, MOOD' BANYAK MEMBANTU.


Bersama tetamu terdiri dari pihak BPFK - KKM, prof / doktor, Konsultan & wakil BMB 'menjamu selera bersama'. Selepas seminar.
Kehadiran dari jauh, Demi Kemajuan & Pembangunan Ummah.
'FOCUS GROUP'. Sihat Bertenaga Tanpa Bahan Terlarang / DADAH adalah keutamaan & ia adalah permulaan kearah  'JIHAD KESIHATAN'.


Ramadhan ini SIHAT BERTENAGA bersama
Tongkat Ali Nu-Prep 100
PT WIDURI


SAINS & ISLAM PILIHAN
PT WIDURIKELEBIHAN & KEBERKESANAN
SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI
KRITERIA WHO

LAWATAN BERSAMA KONSULTAN
WAKIL JUALAN DI NEGERI SEMBILAN & MELAKA
( HINGGA KEUTARA & JOHOR )


PT WIDURI
KEAHLIAN MELEBIHI 8,000
DI SELURUH MALAYSIA
Jenama Malaysia Menuju Kemajuan & Pembangunan Ummah1.      Kepada lelaki yang bermasalah seperti kecing tidak lawas atau sering terkeluar air kencing apabila ‘terbersin’ atau ‘meneran’ atau ‘ terbatuk’. Ia akan membatalkan ‘Whuduk’ seseorang.

Amalan terbaik seperti minum air ( jangan terus menegok sekali gus, sebaliknya berhenti dan minum semula serta seterusnya )

TIP – TIP yang berkaitan adalah dengan melakukan latihan ‘kemutan’ ( seperti biasa kelebihan berfikir atau sedang bercakap ‘minda’ sedang berjalan serta gerakan badan jari boleh bergerak / tangan ini kebiasaan di antara kita ) kelebihan jika dilatih dihati  masih boleh berzikir. Sambil itu apabila sedang duduk, bercakap ( atau bercerita ), atau memonton tv atau dimana kita berada boleh berlatih dengan ‘Kemutan’ sebagai suatu permulaan yang baik.

Latihan ini samada cepat atau pun sedikit dan dilakukan kerap atau setiap hari ia amat baik dan akan memberi kesan kekuatan pada organ yang berkaitan dan membantu kalancaran apabila membuang air kacil tersebut.

Dengan sendirinya akan berlaku satu kebaikan ummah ( diluar batasan ) dan bermulalah semula panjangnya ‘waktu Wudhuk’ yang masih dipunyai oleh seseorang ( selain perkara lain yang boleh membatalkannya ). Ini adalah kejayaan ummah untuk semua walaupun pada yang lain dimana keutamaan KEBERSIHAN DIRI akan dapat dicapai ( maka tidak kotor atau mempunyai  najis atau berbau hancing lagi )

Tip-tip berkaitan yang lain lakukan senaman seperti menggangkat kaki ( baring dan lakukan hingga ke perut beberapa kali sehari ) ini isyarat permulaan yang baik.

2.       Kebijaksanaan yang ada pada isteri, ini suatu kebenaran contoh seperti berikut :-
( belum disertakan kelemahan isteri seperti perangai / keterampilan dan sebagainya, ini asas yang sepatutnya ada atau dan berlaku pada lelaki / suami )

a.       Lelaki – ‘Life began at 40s’ jika kebenaran dari sudut kematangan, kekuatan ekonomi dan kesihatan bertambah tetapi mengapa rata-rata lelaki hormone testosterone menurun pada usia ini ( bertambah berkurangan setiap dekad ). Ini berkaitan dengan hasil kajian atau statistic.
Penurunan hormone ini akan menyebabkan ciri-ciri yang ada pada kaum lelaki seperti :-
i.                    Tidak bertenaga / lesu badan
ii.                  Lutut sakit ( tidak selesa )
iii.                Belakang badan sakit-sakit
iv.                Sendi-sendi , lengoh
v.                  Dan sebagainya.
vi.                Berat badan berlebihan ( BMI )

b.      Maka bermulalah faktor umur yang menyebabkannya, ini adalah kebenaran. Lelaki atau suami akan mendapat permulaan kesukaran ( ada diantaranya pada usia umur muda ) seperti tak kuasa nak bersukan, berkebun atau melakukan senaman yang boleh mendatangkan kebaikan pada tubuh badan.

c.       Sebaliknya jika yang mempunyai kekuatan amalan berdisplin atau dan juga sifat ‘Berhenti Sebelum kKnyang’ ini adalah sebaliknya. Belum di caturkan kebijaksanaan lelaki atau suami yang ‘pijak semut tak mati’ ( peragai sebenar di luar rumah atau di belakang isteri )

d.      Kebanyakan kawan-kawan lelaki atau suami yang baik nak menolong memberi nasihat atau akan bermulalah ‘episod’ penjelasan cerita lelaki atau suami pada kawan yang sudi mendengar atau yang ingin menolong jawapan pantas kawan tersebut jangan bimbang ada sesuatu yang istimewa bakal dapat mengatasi masalah tersebut iaitu memberi ubat penawar yang tidak tahu dari mana asal usul ( tiada kelulusan atau campuran bahan terlarang )

e.       Laporan asas sahaja ( kebiasaan ) contoh bacaan glokos ( kandungan gula dalam darah ) & tekanan darah tinggi.
i.                    Jika yang telah bermasalah – keberkesanan, mungkin memerlukan masa sedikit ( untuk melihat ia lebih bertenaga )
ii.                  Jika yang sudah sihat bagaikan tidak terasa aktiviti ( pada siang hari telah melakukan senaman atau berkerja mengeluarkan perlu ). Ia akan lebih bertenaga

Suami-suami yang bermasalah pada peringkat berumur ( yang tidak mempunyai amalan baik berdisplin atau dan ‘Berhenti Sebelum Kenyang’ pengambilan makanan berkhasita ) yang mengetahui adalah isteri ( yang paling rapat 24 jam sehari , 7 hari seminggu dan 365 hari setahun ) yang bertahun-tahun mendapati suami bermasalah. Tiba-tiba tanpa ada petunjuk yang baik amalan seperti diatas telah dilakukan oleh suami ‘berlainan pula persembahan hubungan suami isteri’. ADAKAH INI BENAR SUAMI TERSEBUT TELAH MELAKUKAN SESUATU YANG BAIK UNTUK KESIHATAN ( TANPA RUJUK KEPADA PAKAR ATAU DOKTOR BERKAITAN ). Ini tidak bermakna suami itu telah melakukan ‘kecurangan’ mungkin isteri-isteri kebanyakan berpendapat bahawa suami sudah pulih seperti sediakala atau apakah kelebihan suami pada usia sedemikian.

Para isteri perlu mengatahui apabila kesihatan terganggu dengan pengambilan “bahan terlarang’ pada usia yang meningkat kekuatan badan berkurangan maka ia terdedah kepada awalan gangguan pada system tubuh badan dan akan mempercepatkan dan mempermudahkan jenis penyakit mendekati dan terus berada pada badan seperti sakit kepala atau kerap pening-pening ,pinggang, pernafasan terganggu dan sebagainya.
  

3.      Penerusan kebaikan merapatkan perhubungan suami-isteri, memperbanyakan zuriat seperti yang dituntut, selain kesihatan menyeluruh tubuh badan.

Jika di lihat atau telah diketahui bahawa kos ‘ kesuburan’ kini mangkin meningkat hinggakan sekarang disokong akan berlaku pada masa akan datang meereka yang bermasalah boleh mengeluarkan wang simpanan ( EPF – akuan 2 ) untuk menampong kos tersebut. ( pada hal dengan disliplin / amalan yang baik ) percubaan pengambilannya akan dapat ‘mungkin’ dapat mengatasinya dari peringkat awal ( tetapi syabas, pada mereka yang bermasalah dan sisahkan oleh pakar ) pengeluaran wang EPF akan dapat membantu.

Yang pasti telah berlakunya suatu perjumpaan atau ‘discovery’ terbukti tentang kesuburan melalui kajian klinikal dan tercatat pada ‘journal kesihatan antarabangsa’ dari produk Jenama Malaysia yang  pertama didunia seumpamanya ( ingat unggul & pertama didunia yang berjaya dipatenkan di Amarika Syarikat dan Eropah )

Ini terjadi atas kebijaksanaan para saintis tempatan, university tempatan, pakar penyelidik tempatan dan yang berkaitan yang telah bertahun-tahun melakukan langkah-langkah murni ini.


No comments:

Post a Comment