Monday, 14 January 2013

PRU 13 – HAMPIR, 'Testimonial PRU 12' UNTUK BERTENAGA SENTIASA 24, 48 & 72 JAM PASTIKAN HANYA TONGKAT ALI NU-PREP100 BERSAMA ANDA - ‘BERSAINTIFIK & BERKRITERIAKAN WHO’ TERJAMIN SELAMAT ( UNTUK KESIHATAN TUBUH BADAN ), BERKESAN ( KEUTAMAAN BERTENAGA ) & BERKUALITI. ( SUDAH PASTI ). Disertakan 'Testimonial' Menuju Kemajuan & Pembangunan Ummah.


 UNTUK RAKYAT MALAYSIA
 'SELAMAT MENGUNDI'
PASTIKAN PILIHAN TERBAIK TONGKAT ALI NU-PREP 100 ANDA SENTIASA BERTENAGA, BERKESAN & MEMBERI KEBAIKAN KEPADA KESIHATAN TUBUH BADAN. BERMULANYA DARI SEKARANG & SELAMANYA. 


Tongkat Ali Nu-Prep 100

CONTOH TERBAIK


PAHLAWAN NEGARA
KEJAYAAN NU-PREP 100
HARI INI & SETERUSNYA
ATAS PENGORBANAN MU


PRU 13 - HAMPIR RATUSAN RIBU PERTUGAS yang bakal terlibat seperti anggota beruniform POLIS ( PDRM ),  SPR, pemberita, semua pertugas parti yang terlibat. BERSEDIA SENTIASA BERTENAGA SEPENUHNYA ‘ 24 JAM ‘ PADA WAKTU & KETIKA  HANYA FOKUS UNTUK KEBAIKAN & KEBERKESANAN KESIHATAN TUBUH BADAN. YANG NYATA TONGKAT ALI NU-PREP 100 TERBAIK.    


TAHNIAH SEMUA

KESIHATAN

 ADALAH KEUTAMAAN


PASTIKAN HANYA TONGKAT ALI NU-PREP 100
UNTUK KESIHATAN 'SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI.
http://www.usr.com.my
Belian 'online'


TONGKAT ALI NU-PREP 100

Pada waktu ini JANGAN AMBIL RISIKO MENGAMBIL PRODUK berasaskan Tongkat Ali yang lain di pasaran atau minuman pracampuran Tongkat Ali ( 3, 5, 10 atau 20 DALAM SATU ). JANGAN AMBIL RISIKO, PIHAK BERKENAAN 'BERWAJIB' SEDANG BERUSAHA KEARAH TINDAKAN LANJUT.

TAHUKAH ANDA, HINGGA HARI INI DARI 2007 BELUM ADA SEBARANG KAJIAN KLINIKAL YANG MENYOKONGNYA. ( KECUALI TONGKAT ALI NU-PREP 100, satu-satunya menjalani kajian klinikal di dunia berasaskan dari herba tongkat ali SAHAJA )

TAHUKAH ANDA KANDUNGAN 0.5 mg atau 1.5 mg TIDAK MEMBANTU LANGSUNG SEBALIKNYA akan memudaratkan anda ( pada waktu bekerja seharian siang & malam IA BOLEH MEROSAKKAN KESIHATAN ANDA ) kandungan gula yang TINGGI ( Kencing Manis - menanti ) malah kapsul yang lain juga kandungan bahan akti tidak pasti ( produk lain dipasaran boleh merosakkan BUAH PINGGANG & HATI 'liver' kandungan logam berat, BERKELADAK / BERHAMPAS ).

IA MEROSAKKAN DIRI & GENERASI SETERUSNYA AKAN DATANG. JANGAN RAGU-RAGU YANG PASTI NU-PREP 100 TERBAIK.

MAKA PASTIKAN HANYA TONGKAT ALI NU-PREP 100 UNTUK KESIHATAN ANDA. PADA WAKTU INI ANDA RAKYAT MALAYSIA 'MINDA PENGGUNA BIJAK' DIPERLUKAN SEPENUHNYA BERSAMA FAKTA TERANG & JELAS MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH.


RAMALAN
TEPAT
NU-PREP
Tongkat Ali Nu-Prep 100

RAMALAN TEPAT 1 MALAYSIA 28 JUTA RAKYAT MENDOAKAN KEMENANGAB MR ASIA KE 8 KALI & MR UNIVERSE 2012 SAZALI SAMAD - SUKAN MEMBENA UMMAH. ( AHLI BINA BADAN YANG DIGERUNI & DIHORMATI PIHAK LAWAN ) 

CONTOH JAMINAN TESTIMONIAL HARTA KHAZANAH NEGARA ' JENAMA MALAYSIA ' TONGKAT ALI NU-PREP 100 ADALAH SEPERTI BERIKUT :-

MEREKA-MEREKA INI BERSEDIA UNTUK DICABAR BILA-BILA MASA DARI SUDUT KEBERKESANAN PRODUK KEPADA KESIHATAN TUBUH BADAN SELAIN FAKTA SAINTIFIK YANG ADA PADA PRODUK TONGKAT ALI NU-PREP 100.

 TONGKAT ALI NU-PREP 100
Belian ‘online’  http://www.usr.com.my


PASTIKAN TONGKAT ALI NU-PREP

MENDIDIK - MENYAMPAIKAN PERKARA YANG BAIK-BAIK ADALAH KEUTAMAAN. CONTOH TERBAIK.

SURAH AL-MAIDAH :- AYAT 2

“ Hendaklah kamu tolong menolong dalam mengerjakan pekerjaan baik dan memelihara diri, dan janganlah bantu membantu dalam mengerjakan dosa dan pelanggaran hukum”.


Sejarah telah membuktikan 'BERTUGAS 24, 48 JAM' satu tempoh yang lama & memerlukan sokongan sentiasa berada pada keadaan BERTENAGA. KINI dengan kesihatan mengizinkan akan bertugas semula 24, 48 & atau 72 jam BERSEDIA TANPA GANGGUAN KESIHATAN.

Pada PRU yang lalu, bertugas  tanpa sempadan / hentinya - 2 hari berturut-turut  FOKUS yang tinggi diperlukan untuk perjalanan & suasana 'waktu & ketika'. Minum banyak air lebih membantu dengan tugas, untuk cergas & teratur SUDAH PASTI dan amat membantu dengan kebaikan & keberkesanan kepada kesihatan tubuh badan. ( TIDAK KELETIHAN ). Kelebihan TIDAK MEROKOK permudahkan serta terasa keberkesanannya & amat membantu.

PASTIKAN ANDA TIDAK MEROKOK  AMAT MEMBANTU. 

SEMEMANGNYA SUDAH PASTI HANYA TONGKAT ALI NU-PREP 100 MENUJU KEMAJUAN DAN PEMBANGUNAN UMMAH.TONGKAT ALI NU-PREP 100
Belian ‘online’ http://www.usr.com.my

PASTIKAN TONGKAT ALI NU-PREP


PERMAKANAN BERKHASIAT adalah tugas harian saya, ( latarbelakang & kelulusan berkaitan permakanan , malah terlibat dalam penyelidikan ) untuk makanan tambahan yang SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI sealiran seperti hasil kajian klinikal SUDAH PASTI TONGKAT ALI NU-PREP 100. ( hasil dari bahan kandungan aktifnya sememangnya terbaik & terhasil dari proses 'Teknologi Tercanggih - BAT Best Available Technology' ) 

Contoh Menuju Kemajuan & Pembangunan Ummah. Produk ini  teramat sesuai & terbaik untuk kedua-dua ibubapa saya dikampung.( KB ). Untuk kesihatan diri contoh terbaik apabila berhadapan dengan YANG MAHA ESA semasa di Mekah, ibu tidak DEMAM dikalangan rombangan yang menunaikan Umrah. Ini hasil yang amat baik kepada kesihatan tubuh badan. ( terdapatnya diantara yang lain, keletihan & mendapat DEMAM semasa disana )TONGKAT ALI NU-PREP 100
Belian ‘online’  http://www.usr.com.my


PASTIKAN TONGKAT ALI NU-PREP

BENAR TERBAIK UNTUK KESIHATAN. WAKTU MEMANDU ADALAH LAMA DISEKITAR BANDARAYA. 

KELEBIHAN SELAIN MEMPEROLEHI TENAGA MALAH SAKIT ATAU LENGOH-LENGOH BELAKANG BADAN SELAMA ( BERTAHUN LAMANYA ) DENGAN 'DUDUK MEMANDU SEHARI' KINI HILANG ( MEMANDU TEKSI BEREHAT SEMASA WAJIB 'SOLAT' 
& ATAU MAKAN TENGAHARI SEBENTAR )  &  LEBIH MEMUDAH TUGAS HARIAN & LEBIH FOKUS. REZEKI BERTAMABH ATAS KERAJINAN DIRI SENDIRI. 

KEBAIKAN & KEBERKESANAN KEPADA KESIHATAN TUBUH BADAN MEMANG TERBUKTI HANYA TONGKAT ALI NU-PREP 100 TERBAIK.

TONGKAT ALI NU-PREP 100
Belian ‘online’ http://www.usr.com.my


PASTIKAN TONGKAT ALI NU-PREP

INDUSTERI PERNIAGAAN  HERBA TAHU 'SIAPA SAYA'. 


PENERIMAAN PRODUK JENAMA MALAYSIA TONGKAT ALI NU-PREP 100 TERUS MENINGKAT. MAKA INI BERMAKSUD BAHAWA INDUSTERI HERBA TONGKAT ALI DI PASARAN KINI ( & UNTUK ANTARABANGSA ) HANYA TONGKAT ALI NU-PREP 100 SAHAJA BUKAN YANG LAIN ( TIADA KAJIAN KLINIKAL ). PERUBAHAN INI SEMEMANGNYA DINANTIKAN SEKIAN LAMA TONGKAT ALI YANG MANA SATU YANG SEBENAR. 

JADI INGAT SEMUA HANYA TONGKAT ALI NU-PREP 100 TERBAIK. ( PRODUK LAIN BERASAKAN HERBA TONGKAT ALI YANG LAIN AKAN DENGAN  SENDIRINYA HILANG DARI PASARAN DALAM MASA TERDEKAT INI )

TAHUKAH ANDA bahawa selama ini bertahun-tahun berniaga produk herba ( ribuan jenis ) hanya Tongkat Ali Nu-Prep 100 berasaskan dari herba sepenuhnya dengan 1 ramuan SAHAJA di dunia memberi kebaikan & keberkesanan kepada kesihatan tubuh badan. Ini adalah kelebihannya di dunia dalam industeri herba Tongkat Ali.

Malah terdapatnya produk antarabangsa berasakan Tongkat Ali seperti dari Australia ( KINI SUDAH TIADA LAGI, ATAS ALASAN TIADA SAMBUTAN, memandangkan ia sukar memberi keberkesanan kepada Pengguna Bijak malah TIADA KESAN YANG NAMPAK ATAU DAPAT DIRASAI ) pernah berada di cawangan saya hampir 20 di hypermarket ( dengan ribuan pelbagai produk ).

PERNAH BERLAKU, produk Tongkat Ali dari syarikat MLM tempatan yang besar. Saya mencuba, apakah hasilnya 'MUKA SAYA BENGKAK KELIHATAN JELAS DI BAHAGIAN SEKELILING MATA'.

YANG TERBAIK saya sebagai ahli pernigaan herba tempatan untuk ANDA PENGGUNA BIJAK PASTIKAN HANYA TONGKAT ALI NU-PREP 100 'BANYAK KEBAIKAN & KELEBIHAN KEPADA TUBUH BADAN KITA'. SAYA CUBA & YAKIN HINGGA KINI. 

SEBAGAI AHLI PERNIAGAAN KEPUTUSAN SAYA MESTI TEPAT & BENAR, MALAH JUALAN PRODUK LAIN BERASASKAN DARI HERBA TONGKAT ALI KINI SUDAH MENURUN KECUALI TONGKAT ALI NU-PREP 100 ' MUDAH DIJUAL BERSAMA FAKTA '. KEJAYAAN NEGARA DENGAN TERUS MENDIDIK KEBAIKAN PRODUK ADALAH KEUTAMAAN DALAM PERNIAGAAN.


TONGKAT ALI NU-PREP 100
'EURYCOMA LONGIFOLIA, eurycoma longifolia JACK, long jack'
Belian ‘online’ http://www.usr.com.my

FAKTA, jika itu yang ANDA MAHU. SUDAH PASTI HANYA TONGKAT ALI NU-PREP 100 BERSAINTIK ( TERBUKTI ) & BERKRITERIKAN WHO BERSAMA KAJIAN KLINIKAL. 

PRODUK YANG LAIN TIDAK LAYAK ( YANG BERASASKAN DARI HERBA TONGKAT ALI YANG LAIN DIPASARAN ) DAN SEBAGAI CONTOH PENERAJU HERBA NEGARA YANG PASTI DI KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTERI ASAS TANI ( MOA ) HANYA TONGKAT ALI NU-PREP 100 DIBAWAH NKEA - EPPI. ( pertama dikalangan herba khazanah negara yang TERPILIH  ) 

TONGKAT ALI NU-PREP 100
Belian ‘online’ http://www.usr.com.my

PASTIKAN TONGKAT ALI NU-PREP

BENAR TIADA KELEMAHANNYA, bukti pengambilan hampir 2 tahun berturut-turut pemeriksaan di KPJ ( pathology ) segalanya terbaik cuma diri ini perlukan senaman untuk lebih mudah mendapatkan kesan kebaikan Tongkat Ali Nu-Prep 100 kepada kesihatan tubuh badan.

TAHUNKAH ANDA, tugasan harian saya perlu berada di kawasan 'site' atau 'meeting' atau bersama rakan-rakan atau jiran-jiran yang memerlukan nasihat atau pertolongan / bantuan SEMEMANGNYA MEMERLUKAN BANYAK TUMPUAN / FOKUS YANG MEMERLUKAN SENTIASA  BERKETERAMPILAN PENUH 'BERTENAGA'  ADALAH KEUTAMAAN.

MEMANDU, WUDUK YANG LAMA SUDAH PASTI diperolehi. Permudahkan SOLAT, tidak mengganggu dengan lebih dipermudahkan ( tiada gangguan yang boleh membatalkan SOLAT contoh Tiada terkeluarnya air kencing bila terbersin & terbatuk atau SUJUD / RUKUK dengan amalan berkemut nasihat pakar amat baik )  

TONGKAT ALI NU-PREP 100
Belian ‘online’ http://www.usr.com.my


PASTIKAN TONGKAT ALI NU-PREP

BELUM ADA produk seumpamanya TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH yang memberi kesan yang baik kepada kesihatan tubuh badan. Untuk Ummah sudah pasti Tongkat Ali Nu-Prep 100 terbaik dipasaran.

Tugas harian, berjumpa 'client' dimana-mana, memerlukan masa dan fokus amat penting. Bertenaga sudag pasti. Saya berkeyakinan tinggi akan datang bakal mengurangkan kadar peratus penceraian suami isteri pasangan Islam dari isu 'zuriat' & peranan suami seperti nasihat pakar 'Suami Hebat Rumahtangga Berkat'.
TONGKAT ALI NU-PREP 100

PERTAMA DI DUNIA HANYA DARI TONGKAT ALI NU-PREP 100 sealiran nasihat / panduan dari KKM Kemeterian Kesihatan Malaysia ( MOH-Ministry of Health.Malaysia ) ' Produk mempunyai pakar / konsultan berkaitan ' dan dari FOMCA Federation of Malaysia Consumers Associations, 'produk mempunyai kajian PAKAR'.  ANDA SEMUA DILUAR SANA PERLU TAHU AKAN KEJAYAAN JENAMA MALAYSIA BERSAINTIK & BERKRITERIAKAN WHO IAITU PRODUK ' SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI '.

TONGKAT ALI NU-PREP 100

SEBILION TERIMA KASIH PROFESOR MADYA DR SALEH, MASIH MENGAJAR 'PAKAR  DALAM BIDANGNYA'. LEBIH BERTENAGA DENGAN TONGKAT ALI NU-PREP 100. SELAMA INI UNTUK TAMBAHAN TUMPUAN PRODUK DARI BARAT BERTAHUN DENGAN KOS YANG TINGGI KINI TERJAMIN SELAMAT , BERKESAN & BERKUALITI.  PERHATIAN SAYA TELAH MENGAMALKAN DARI 2010 ( MAHA 2010 ) HINGGA KINI.

KEHEBATANNYA KERJA LEBIH MASA TIDAK TERASA LETIH ( JIKA DIBANDINGKAN SEBELUM INI ). TAHNIAH JENAMA MALAYSIA TONGKAT ALI NU-PREP 100.


TONGKAT ALI NU-PREP 100

SENAMAN, LEBIH TEPAT KALAU CAKAP TENTANG 'GYM'. DARI ZAMAN MUDA-MUDA KERAP HINGGA KINI. SEBAGAI AHLI PERNIAGAAN 'KELAS A' YANG MELIBATKAN 'PROJECT' JUTAAN RINGGIT KEUTAMAAN FOKUS DALAM SEGALA JENIS 'MEETING' YANG MEMBERIKAN SUATU KELEBIHAN TIDAK KELESUAN IANYA LEBIH BERTENAGA. 

JIKA MEMANDU JAUH ITU SEMEMANGNYA PERKARA BIASA TETAPI DENGAN TONGKAT ALI NU-PREP 100 LEBIH BERTENAGA & MUDAH. SUKAR MENGANTUK.

BERBALIK UNTUK KE GYM, INI PERKARA BARU 'TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH', SELALUNYA AKAN KELETIHAN NYATA TETAPI APABILA MENGAMALKAN TONGKAT ALI NU-PREP 100 TAK PERASAN MELEBIHI 2 JAM 'TAK KELETIHAN' BUKAN ITU SAHAJA MALAH BILA SELEPAS SOLAT ISYAK ATAU 10 MALAM, MASIH TIDAK KELETIHAN. 

YANG NAK DIBERITAHU / MAKLUMKAN KELEBIHAN KETARA ' TENTANG BADAN & OTOT CONTOH TANGAN INI TAK KENDUR-KENDUR' INI NYATA. MEMANDANGKAN SAYA BERTAHUN-TAHUN KE GYM & SAYA FAHAM SANGAT TENTANG ANGGOTA BADAN. SAYA SEBAGAI AHLI PERNIAGAAN ' APABILA KITA BERCAKAP TENTANG ' INSURANCE COVERAGE - PELINDUNGAN INSURAN' HANYA TUNJUK KAD SAHAJA DI SEBARANG HOSPITAL PAKAR & PARA DOKTOR PAKAR RAMAI YANG SAYA KENAL YANG SENTIASA MEMBERI NASIHAT - TETAPI JENAMA MALAYSIA TONGKAT ALI NU-PREP 100 BERJAYA MENYAKINKAN SAYA.

SEBELUM INI BERCAKAP TENTANG HERBA ATAU INGIN MENCUBA WALAU DI BERI PERCUMA OLEH KAWAN-KAWAN ATAU PRODUK MLM ADALAH SUKAR MALAH MASIH BANYAK DISIMPAN DALAM STORE.


TONGKAT ALI NU-PREP 100

SEGALANYA BERMULA DENGAN MENDIDIK, SATU TUGAS MURNI DENGAN MENYAMPAIKAN MAKLUMAT TEPAT. BERFAKTA, TERANG & JELAS. KEHEBATAN TONGKAT ALI NU-PREP 100 ( KEBIASAAN DIRI SENDIRI MESTI CUBA DULU ). TERBUKTI KEBAIKAN & KEBERKESANANNYA UNTUK UMMAH SUDAH PASTI.

KINI USAH TUNGGU & ATAU TERPENGARUH DENGAN PRODUK YANG LAIN BERKAITAN TONGKAT ALI YANG TERBAIK HANYA TONGKAT ALI NU-PREP 100 BERSAINTIFIK & BERKRITERIKAN WHO. INGAT BAHAWA YANG PERTAMA DI DUNIA BERSAMA KAJIAN KLINIKAL YANG YANG TIADA. MALAH YANG PERTAMA DI DUNIA PRODUK BERSAMA ATAU MEMPUNYAI PAKAR YANG LAYAK YANG BERKRITERIAKAN WHO.  


TONGKAT ALI NU-PREP 100

TONGKAT ALI NU-PREP 100, SEMEMANGNYA MEMBERI TENAGA. CUBA KERJA 24 JAM TANPA BERHENTI PADA WAKTU UMUR SUDAH MENJANGKAU 40AN. YANG PASTI  KELESUAN & TIDAK BERTENAGA. INI MENYEBABKAN SEGALA URUSAN TIDAK MEMBANTU KEPADA SATU KEJAYAAN YANG PASTI / SEMPURNA.

BERSAMA TONGKAT ALI NU-PREP 100 JIKA ANGKAT BARANG 25 KG & LEBIH TIDAK BERMASALAH ( SEBAB ATAS TUNTUTAN TUGAS / TANGGUNGJAWAB ). MALAH BACAAN DARAH TINGGI BAIK ( TIDAK NAIK SEPERTI SELALU ) DAN TERBAIK DARAH RENDAH 'SUDAH TIADA'. BANYAKKAN MINUM AIR, MAKAN MAKANAN BERKHASIAT, BERHENTI SEBELUM KENYANG YANG NYATA APA MASALAH SEORANG LELAKI SELAMA INI ' BOLEH DIKATAKAN SELESAI SELAMA INI.

INI KEHEBATAN JENAMA MALAYSIA TONGKAT ALI NU-PREP 100.

TONGKAT ALI NU-PREP

PERHATIAN
FAKTA TERANG
&
JELAS.
TONGKAT ALI NU-PREP 100

BERTUGAS, BERADA & DIKELILINGI PRODUK HERBA SERTA MENASIHAT, MENYAKINKAN PRODUK YANG BERKUALITI KEPADA PELANGGAN PENGGUNA BIJAK ADALAH TUGAS HARIAN SAYA. 

APABILA IA BERLAKU KEATAS DIRI KITA TERUTAMA ANAK-ANAK SENDIRI IA MENJADI  SESUATU YANG SUKAR UNTUK DIBERIKAN YANG MANA SATU PRODUK HERBA YANG BERRATUS & PELBAGAI PRODUK DISEKELILING YANG TERBAIK UNTUK MEREKA. ( KEDAI HERBA ). WALAUPUN BERSAMA DOKTOR DI HOSPITAL SERTA UBAT YANG DIBERIKAN TETAPI MASIH BERLAKU PERKARA YANG SAMA DAN BERLARUTAN 'LAMA'. YANG DI MAKSUDKAN SEPERTI BERIKUT :

TONGKAT ALI NU-PREP 100

PERTAMA - ANAK PEREMPUAN SAYA BERUMUR 14 TAHUN ( PADA 2012 ). & KINI 15 TAHUN.( ISU SETIAP BULAN )


APABILA SAMPAI MASA SETIAP BULAN 'DATANG PERIOD' MASALAH DIALAMI ADALAH'. 'SEGUGUT PADA WAKTU INI GURU SEKOLAH AKAN MENGHUBUNGI IBUBAPA UNTUK DIMAKLUMKAN ATAU GURU AKAN MENGHANTAR PULANG - BERMAKSUD ANAK SAYA MENDAPAT CUTI ATAU PELEPASAN DARI PIHAK SEKOLAH ( TINDAKAN SELANJUTNYA MEMBERI UBAT ATAU PERLU RAWATAN BERSAMA DOKTOR )

RAWATAN UBAT TIDAK MEMBANTU AKAN KESAKITAN MELAMPAU INI. KEAJAIBAN BERLAKU APABILA PADA HARI KE2 SETELAH MENGAMBIL 1 KAPSUL NU-PREP 100 - KEJADIAN SAKIT MELAMPAU HILANG SAMA SEKALI. INI KELEBIHAN MENUNJUK KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH. 

KEDUA - ANAK LELAKI BERUMUR 15 TAHUN ( MENJALANI PEMBEDAHAN DIKEPALA, YANG TERLIBAT DALAM KEMALANGAN 2 TAHUN DULU )


MENGADU KEKERAPAN SAKIT KEPALA KEBELAKANGAN INI, SETELAH MENGAMBIL NU-PREP 100 'TERUS HILANG' TIADA MASALAH LANGSUNG AKAN KESAKITAN DI KEPALA. INI AMAT BAIK MALAH MENAKJUBKAN.


Belum tentu bersama ratusan produk herba dapat membantu pada hakikatnya ia berada dalam kedai di tempat bertugas. Malah nasihat doktor bersama ubatan dibekalkan. 

MAKA SEBILION TERIMA KASIH
NU-PREP 100 ( USR ) YANG BANYAK MEMBANTU RUJUK PADA PAKAR BERKAITAN SERTA NASIHAT.

TONGKAT ALI NU-PREP 100

CEDERA RINGAN, TAPI DARAH YANG MENGALIR MESTI  DIHENTIKAN. JATUH SEMASA 'JOG' SELEPAS MAHGRIB TIADA PEDIHNYA LAGI MALAH TIADA SEBARANG UBAT LAIN YANG DISAPU ATAU PLASTER. MENAKJUBKAN KERING & TIDAK PEDIH CEPAT 'RECOVER' .SETELAH MENGAMALKAN TONGKAT ALI NU-PREP 100, HAMPIR 2 TAHUN. 


TONGKAT ALI NU-PREP 100

BENAR, TIADA DEMAM LAGI. BARU-BARU INI HKL ( DISEMBER 2012 ) MENGESAHKAN DIJANGKITI  DEMAM DENGGI SETELAH BEBERAPA HARI DEMAM BERLARUTAN DENGAN SUHU YANG TINGGI, SENDI-SENDI SAKIT, KESUJUKAN TAPI DENGAN TONGKAT ALI NU-PREP 100 'SEHARI SELEPAS MENGAMBIL TONGKAT ALI NU-PREP 100' TERUS DEMAM HILANG. KE SEKOLAH TIADA MASALAH. ( 14 TAHUN ). 


TONGKAT ALI NU-PREP 100

TAHNIAH TONGKAT ALI NU-PREP 100, USAHA TETAP BERUSAHA 'BERTAWAKAL'. WALAUPUN SUDAH BERKHAWIN 6 TAHUN, PELBAGAI CARA RAWATAN DITERIMA DARI PAKAR. TAHUKAN  ANDA BAHAWA BACAAN 'SPERM COUNT' HANYA 1 JUTA DARI 5 JUTA ( TIDAK BERADA PADA PARAS NORMAL ) SETELAH MENGAMALKAN JAMU DARI LUAR NEGARA ( TIDAK MEMBANTU ). INI ADALAH MERBAHAYA.

BERCAKAP TENTANG HERBA, SAYA MENJUAL HERBA. ( TERLIBAT DENGAN HERBA WALAUPUN KECIL-KECILAN ). PEMERIKSAAN DI HKL HANYA RM5 SAHAJA AMAT MURAH. DINASIHATKAN MENCUBA PRODUK 'TR......S'. SETELAH MENCUBA BERMASALAH DENGAN PANCUTAN YANG AMAT SAKIT ( KATA LAIN TIDAK MEMBANTU ). 

KEAJAIBAN BERLAKU DENGAN KEBENARAN YANG MAHA ESA, ISTERI DISAHKAN MENGANDUNG 1 BULAN SETENGAH PADA ' TAHUN BARU CINA 2011' & MELAHIRKAN 'CAHAYA MATA' PADA OKTOBER 2011. KINI MASALAH ZURIAT YANG BERKAITAN,  SAYA DIKALANGAN PENAMBAHAN 'STATISTIK' SELAIN KAJIAN KLINIKAL YANGTELAH  ADA PADA TONGKAT ALI NU-PREP 100 BERKAITAN KESUBURAN. 

SAYA MENGAMALKAN 7 BULAN BERSAMAAN 7 BOTOL TONGKAT ALI NU-PREP 100. DENGAN INI ADALAH BENAR TONGKAT ALI NU-PREP 100 UJUD DEMI KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH. BERTENAGA SUDAH PASTI TETAPI YANG TERBAIK 'DOA ANAK IAITU ZURIAT SAYA, DI AKHIRAT ADALAH KEUTAMAAN UNTUK SAYA APABILA SUDAH TIADA DI DUNIA'.


TONGKAT ALI NU-PREP 100

SEMASA TEMU BUAL DENGAN BELIAU, MEMPUNYAI KEBIJAKSANAAN ATAS DASAR SUKA MEMBACA. TERDAPATNYA CONTOH BERKAITAN DI NEGARA BARAT DARI LAPORAN BAHAWA PARA 'PESAKIT KENCING MANIS JENIS 1 & 2 ( DIABETIC )  DIMANA TAHAP TESTOSTERONE ADALAH RENDAH DARI MEREKA YANG NORMAL.'

PERKARA INI FAKTA & BERLAKU KEATAS DIRI BELIAU. KENYATAAN BELAIU ' DENGAN TONGKAT ALI NU-PREP 100 SAYA MENDAPATI BAHAWA BACAAN KENCING MANIS SAYA ADALAH BAIK TIDAK SEPERTI DAHULU.

SEMENTARA DARI SUDUT BERTENAGA JUGA ADA PERUBAHAN ( TERASA AKAN PERUBAHANNYA ). KINI KEDUA-DUA SUAMI ISTERI MENGAMALKANNYA UNTUK KEBAIKAN KESIHATAN.


TONGKAT ALI NU-PREP 100


KINI TIBA MASANYA YANG DINANTI SELAMA INI OLEH PENGGUNA BIJAK MALAYSIA & ANTARABANGSA.

SAYA TELAH MENGAMALKAN LEBIH 5-6 TAHUN CONTOH DARI 2007 - 2012 HINGGA KINI 2013. SETIAP HARI 200 MG ( 2 KAPSUL ) TONGKAT ALI NU-PREP 100 SETIAP HARI TANPA GAGAL. 

UJIAN HATI ( LFT - LIVER FUNCTION TEXT ) PADA MAC 9HB 2012 TELAH MENUNJUKKAN KEPUTUSAN TIADA MASALAH 'KERACUNAN BIASA ATAU KERACUNAN KRONIK'. INI KEMENANGAN ATAU KEJAYAAN JENAMA MALAYSIA TONGKAT ALI NU-PREP 100 ( TIDAK DARI PRODUK YANG LAIN YANG TIDAK PASTI & TIADA JAMINAN SELAMAT DARI HASILNYA, MALAH MUNGKIN TERKANDUNG BAHAN TERLARANG / DADAH SELAIN BERKELADAK / BERHAMPAS, TIADA KAJIAN KLINIKAL & SEBAGAINYA). DI SERTAKAN CONTOH UJIAN TERSEBUT.

TONGKAT ALI NU-PREP (LFT)

TONGKAT ALI NU-PREP 100

200 mg ( 2 kapsul ) setiap hari TANPA GAGAL hingga kini 2013, melebihi 730,000 mg. TIADA KERAGUAN & IA ADALAH PASTI JENAMA MALAYSIA YANG BERSAINTIFIK & BERKRITERIKAN WHO 'SELAMAT, BERKESAN & BERKUALITI'.

PERHATIAN


PERSOALANNYA - UNTUK KERACUNAN BIASA & ATAU KERACUNAN KRONIK PADA HATI MANUSIA IA TIDAK MEMERLUKAN 5 TAHUN. ( KURANG DARI 5 TAHUN JIKA IA BERKELADA/ BERHAMPAS, BERLOGAM, KANDUNGAN BAHAN TERLARANG ATAU DADAH SUDAH PASTI ADA PERTUNJUK AWAL ATAU TIDAK SEMPAT - JAWAPANNYA SUDAH PASTI SEKARANG ;WAKTU & KETIKA' SUDAH MENAMPAH MAUT )


TONGKAT ALI NU-PREP 100
TONGKAT ALI NU-PREP 100

PERHATIAN

CONTOH PRODUK DALAM BENTUK 'BLISTER 10 KAPSUL & ATAU BOTOL 60 KAPSUL' MASIH ADA PADA SIMPANAN WALAUPUN SUDAH LAMA ( BOTOL & KOTAK KOSONG SEBAGAI BUKTI ).

PERHATIAN
ANDA, MINDA PENGGUNA BIJAK
DI TUNTUT. LIHAT PADA HASILNYA
HINGGA KINI.

TONGKAT ALI NU-PREP 100

UNTUK BERADA DISINI, IA MEMERLUKAN SEBANYAK 940 LANGKAH 'BIG WALK'. JIKA PERGI & BALIK,  JUMLAH KESELURUHAN BERSAMAAN 3760 LARIAN ANAK ( bersama zikir )

TONGKAT ALI NU-PREP 100
Setiap langkah ditemani 'zikir'.

TONGKAT ALI NU-PREP 100
Berenang & atau menyelam TIADA MASALAH
BERTENAGA SUDAH PASTI

TONGKAT ALI NU-PREP 100
CONTOH MENYELAM ( DIVING ) TANPA BERHENTI SEPERTI PADA 'YOUTUBE' - NUPREP.

TONGKAT ALI NU-PREP 100

RAMAI YANG BERBASIKAL ATAU KELAB SUKAN BERBASIKAL DARI PELBAGAI SYARIKAT DIKALANGAN MEREKA MENGAMALKAN TONGKAT ALI NU-PREP 100 'SUDAH SEKIAN LAMA'. BAGI SAYA SUDAH SEMESTINYA UNTUK KELEBIHAN TENAGA STAMINA ( KAYUHAN BERTENAGA, KELAJUAN & TIADA KELESUAN )

TONGKAT ALI NU-PREP 100
TONGKAT ALI NU-PREP 100
UNTUK KEKEBUN , KEDAI MEMBAWA BARANGAN SETELAH BERJAM-JAM DI KEBUN TIADA MASALAH MASIH BERTENAGA.
TONGKAT ALI NU-PREP 100
TONGKAT ALI NU-PREP 100
 TONGKAT ALI NU-PREP 100

KERJA LEBIH MASA, MEMOTONG RUMPUT TIADA MASALAH. LEBIH PASTI & CUBA SECEPAT MUNGKIN UNTUK  MEMOTONG DENGAN TEMPUH YANG SINGKAT.
 TONGKAT ALI NU-PREP 100
BERJAM-JAM MEMOTONG TIADA MASALAH
TONGKAT ALI NU-PREP 100 

MENYAPU SAMPAH, DAUN-DAUN KERING TIADA MASALAH
TONGKAT ALI NU-PREP 100

MENEBAS MEMERLUKAN TENAGA YANG LEBIH


TONGKAT ALI NU-PREP 100

TIADA MASALAH MENAIKI ANAK TANGGA 272 TURUN & NAIK ( SEPERTI BIASA ) BERTENAGA.TESTIMONIAL,  penambahan kebaikan selain dari hasil kajian klinikal yang terbukti mengikut prosedur / kriteria Pertubuhan Kesihatan Sedunia ( W.H.O )

Setelah mengetahui kebenaran kajian awal dan keputusan klinikal  dari ‘ Journal  Andrology / Berkaitan Kesihatan ‘  yang tercatat  dari  kongres  atau dan  forum antarabangsa.

FAKTA  ini yang melibatkan pengguna / pesakit  - induvidu, SECARA LANGSUNG mengambil bersama  ubat ( medicine- menerima atas nasihat doktor mengikut jenis penyakit masing-masing ).
JAWAPAN   tindak balas hasil dari   Tongkat Ali Nu-Prep 100( Larut Air – Water Soluble Extract /  freeze dried ) yang telah di patenkan,

1.       ‘ KOLESTEROL BAIK – HDL, pengguna yang mempunyai masalah kolesterol tinggi ( kolesterol Jahat ) dalam tempuh sebulan lebih. kini mendapati bacaan ‘ Kolesterol Baik - HDL ‘ meningkat.

2.       Pengguna  ‘ KENCING MANIS ‘, berat badan 120 kilogram ( berumur dalam 40an ) bermasalah pada kulit tapak kaki yang terasing / tanggal dari daging tapak kaki. Bukti tempoh sembuh yang awal ( dalam  2 bulan setengah ).

 Terdapat 2 ciri yang amat PENTING dan  baik ( dalam tempoh rawatan bermula ) iaitu :-

a.       ‘ TIDAK MENDAPAT DEMAM ’, dalam tempoh rawatan.

b.       ‘ KERING ’ bekas luka, mula menghasilkan sel penumbuhan kulit tapak kaki.

DIFAHAMKAN KOS RAWATAN / PERUBATAN PROFESSIONAL ( PAKAR ) YANG DIANGGARKAN  SEKITAR  RM 30,000  DAN  ATAU LEBIH. ( SEBUAH HOSPITAL SWASTA YANG TERKEMUKA )

3.       Pengguna bermasalah ‘ Kencing Manis ’ menggunakan ‘monitor system’ untuk melihat bacaan  sebelum dan selepas makan setiap hari. Tetapi bacaan sebenarnya pada setiap 3 bulan dari hasil keputusan Hba1C. Setelah sebulan lebih telah mendapati bacaan 7 ( yang pasti dengan cara mendisplinkan diri seperti  menbentuk - amalan sunnah ‘ Berhenti Sebelum Kenyang ‘   

Yang pasti, tidak kerap atau bangun ke bilik air pada sebelah malam ( tidur yang baik / memuaskan )
4.       Pesakit tekanan darah tinggi, faktor permakanan, kurang tidur  ( tidak merokok ) sebelum  bacaan 156 / 96, kini bacaan lebih menyakinkan 143 / 85.


5.       Pesakit  yang mempunyai masalah jantung, kolesterol, darah tinggi dan gout, beliau berumur 56 tahun. Tiba-tiba mendapati perbezaan mendadak pada kedudukan ‘eraksi’ SUDAH TIADA SELAMA 3 BULAN, tetapi isyarat terbaru mendapati semula tindak balas ‘eraksi ‘ dan berperasaan ianya lebih baik ‘bagaikan semasa peringkat umur 30an’ ( kekerapan eraksi sebanyak 3 hingga 4 kali seminggu pada sebelah subuh ).


6.       Gout – ini di sokong oleh dua kenyataan, antarabangsa dan Malaysia seperti berikut :-
                                 
i.                     MALAYSIA.
a.       Pesakit tersebut mempunyai masalah berat badan (BMI), dengan pengambilan berterusan kini TIADA LAGI dalam tempuh berapa bulan. ( bukti dengan minum soya,udang , sotong dan berkaitan KINI TIADA MASALAH )

b.      Pesakit yang mempunyai masalah darah tinggi, jantung, kolesterol dan gout. Mendapati tempoh sakit gout tidak berpanjangan 3 atau 4 hari, kini hanya kurang dari 24 jam sahaja ( 1 hari ). TANPA SUNTIKAN. Bukti perubahan baik di peringkat  permulaan.


ii.                   LUAR NEGARA / ANTARABANGSA.

a.       Laporan menunjukkan ( telah membeli / mencuba dari  tahun 2007 - 3 tahun, mengambil  tanpa henti kini TIADA LAGI. Samada dengan minum soya KINI TIADA MASALAH.

( SEBELUM INI BERPANTANG BANYAK JENIS MAKAN YANG TIDAK BOLEH DIAMBIL ,  makanan HALAL / HARAM, arak dan lain-lain ... ).

 Difahamkan juga GOUT di tahap kritikal, hinggakan  tidak boleh terkena angin pada kaki / bahagian yang sakit,  amat menyakitkan , TAPI KINI TIADA LAGI.

SAKIT YANG LAIN.
b.      Kini, apabila DEMAM terus mengambil 2 kapsul dalam kurang setengah jam ( 30 minit ) berada  seperti biasa. ( amalan pengambilan semenjak 2 tahun – 2007 ). Yang pasti perjalanan yang kerap ke Malaysia memudahkan  / TIADA LETIH
 ( AHLI perniagaan tersebut kini berumur 60 tahun )


       
7.       Pesakit ‘ Kencing Manis ‘ berumur 66 tahun, kejadian berlaku dengan jadual permakanan  bersama ubatan ( medicine ). Pada malam sebelum berlaku kejadian ( hampir subuh )   makan malam telah mengambil nasi dan air sirap TETAPI PADA SEBELAH SUBUH didapati hampir seumpama mendapat ‘ strok / lumpuh dengan lidah lebih ke sebelah / senget. Hasil pemeriksaan mendapati bacaan  ‘ gula dalam darah hanya 1 ’. Kini setelah hampir 2 bulan dari kejadian tersebut merasai lebih bertenaga dan berkeyakinan.8.       SAKIT SENDI-SENDI , seorang ibu yang berumur 59, sakit sendi-sendi  di kaki  ( berat badan 68, jika dihitung kedudukan BMI adalah tidak tepat , memerlukan perhatian dari sudut permakanan, kegiatan bersukan / bersenam  atau dan rehat secukupnya ). Beliau bermasalah dengan ‘ LUTUT ’ kerap berbunyi apabila tersalah PIJAK ATAU DUDUK ATAU MELANGKAH dan amat menyakitkan. ( kos yang agak mahal untuk mendapatkan rawatan atau  dan bersama  suntikan  yang melebihi RM 1000 ).

TETAPI KINI SUDAH TIADA SAKIT LAGI DENGAN AMALAN HARIAN  (dan  ubat saraf / medicine telah dikurangkan setiap 5 hari dan akan terus berkurangan dan akan berhenti ). Masih memerlukan kerusi / bangku apabila mengerjakan ‘ SOLAT ‘.   

TAMBAHAN


a.       PAKAR ( professor / doktor ), semasa berada di luar menghadiri ‘ congress / forum ‘ waktu musim sejuk ( oktober 2009 ) oleh kerana terlalu SEJUK telah mengambil 8 kapsul, telah membantu pergerakkan dengan badan tidak terlalu sejuk dan tugas berjalan lancar ( tidak seperti yang lain terlalu sejuk hingga mengigil, walau  memakai baju sejuk / tebal )  Contoh terbaik seperti dari bilangan 1 hingga 22.

1.       Tiada sakit-sakit pada badan terutama BELAKANG BADAN ( & PINGGANG ), LUTUT DAN SENDI-SENDI.


2.       BUANG AIR KECIL - Kencing yang ‘Lawas’ / puas.


3.       SELERA MAKAN - Sifat atau selera makan dapat di bentuk dengan “ Berhenti Sebelum Kenyang “ atau tidak perlu.


4.       Kedudukan ‘LOW BLOOD’  TEKANAN DARAH RENDAH ( bacaan di bawah / 64 ) dan selalu pening-pening, KINI TIADA LAGI.


5.       MAIGRAIN – TIADA.


6.       GUSI - Mulut berbau dan lebih buruk dengan ‘ GUSI YANG KERAP BERDARAH ‘, ( semasa memberus gigi   atau tidak  kerap  apabila secara tiba-tiba  ia berdarah  ). KINI TIADA LAGI.


7.       KEJANG - Kaki , TIADA LAGI ‘CRAMP’ atau KEJANG, subuh / pagi atau bila-bila.


8.        NAJIS TIDAK TENGGELAM dan warna  yang tidak kegelapan ( pertunjuk tiada bercampur darah ). Penyelidik di barat melibatkan kos yang tinggi untuk mengetahui kandungan dan contoh seseorang induvidu yang sihat diantaranya  BERPANDUKAN DARI NAJIS MERAKA.

 Jika zaman nenek moyang apabila membuang  air besar di parit atau anak sungai atau atndas lama / jamban, dengan bunyian JATUH ( bunyi yang kuat menunjukkan berat pada najis tersebut ) dan ini adalah pertanda UMUR TAK PANJANG.


9.       TIDAK MENDAPAT DEMAM hampir 3 tahun. ( sehingga kini )


10.   Masih mempunyai MIMPI malam ( seperti usia remaja, mani yang banyak  )


11.   DEMAM DENGGI, pada tahun 2007 disyaki mendapat ‘demam denggi’ ( jiran tertangga kebanyakkan mendapatkan rawatan dan kedatangan pihak kesihatan memeriksaan dan membuat semburan Cegah Denggi ‘’ dikeliling kawasan  ) bacaan demam 38.6 keatas. Tindakan untuk mengatasi dengan mengambil pada peringkat awal sebanyak 6 kapsul setiap 4 jam dan minum air banyak dan apabila kekerapan mengigil ( tiba atau hampir tiba ) di ulangi, dalam tempoh 2 hari telah menghabiskan sebanyak 60 kapsul ( jumlah dos keseluruhan sebanyak 4500 mg, iaitu jumlah setiap kapsul 75 mg bahan asli x 60 kapsul = 4500 mg ) pada hari yang ketiga bacaan  kembali ‘normal’ dan masih mampu meneruskan kegiatan bersukan ( berjogging ) seperti biasa atau sebelum ini.

Kefahaman, jika DEMAM DENGGI yang pasti dengan memeriksa darah ( setelah demam berlarutan beberapa hari  )

SEBAB MUNASABAH, yang boleh di pertikai oleh pembaca – dari ANDA DAN JAWAPANNYA  seperti berikut ;-

a.       Mengapa mesti tunggu pemeriksaan,  terus mengambil Nu-Prep 75 berterusan setelah mendapati “deman panas”. berlarutan ( bacaan yang tinggi )  TIDAK TUNGGU DEMAM DENGGI DATANG KEPADA KITA.
 ( JIKA DENGGI ITU BOLEH DI KETAHUI ATAU TELAH DIJANGKITI, DALAM TEMPOH DEMAM YANG SINGKAT IANYA AMAT MUDAH, CONTOH TELAH MENDAPAT DEMAM PANAS LEBIH KURANG 12 ATAU 24 JAM MAKSUD DEMAM PANAS  IANYA DIISTIHARKAN SEBAGAI  DENGGI, WAJIB JUMPA DOKTOR TERUS ) INI PERJUANGAN,  JANGAN LEKA. JIKA GAGAL –  MAUT DALAM TEMPOH  7 HARI. ( SEORANG  JIRAN YANG BAIK, TELAH MENINGGAL DUNIA – DENGGI BERDARAH )

b.      Waktu dan ketika, tidak selesa. ( sejuk hingga mengigil, mulut terasa tawar, hampir pening-pening, tiada selera makan – semasa sejuk / mengigil, nak muntah dan hanya ingin tidur – berselimut sahaja )

c.       Tidak mahu mengambil RISIKO, kerana ramai jiran dijangkiti DEMAM DENGGI.


12.    Pada usia 45 mendapati kini kedududkan sebagai LELAKI / SUAMI ini adalah suatu yang amat sukar untuk di jelaskan, tetapi kini di sebaliknya dengan amalan “Berhenti Sebelum Kenyang’ , bersukan ( kekerapan melakukan pergerakan atau senaman badan pada setiap waktu yang mudah atau lapang, sebelum tidur dan seawal bangun pagi, di tempat tidur melakukan gerakan badan ). Memperolehi keyakinan seperti berumur awal 20an atau 30an sebagai LELAKI / SUAMI adalah tanda awal ‘anti aging atau awet muda’ adalah sesuatu pemberian dan ianya TIDAK BERDOSA jika berperanan sebagai seorang suami.


Fakta - Dua perbezaan dan kelebihan di waktu dan ketika berumur iaitu ‘ereksi dan ejakulasi

i.                     Ereksi – ketegangan  lebih baik ( memang terbukti berbeza ) dan tidak terlalu letih.

ii.                   Ejakulasi – terasa / kelihatan banyak air mani dan pekat serta bau yang baik / harum. ( seperti buah-buahan )


13.    Yang pasti, setiap pagi ‘TIDAK LETIH, MUDAH bangun dari tidur ‘


14.   Bertenaga dan terasa berbeza apabila tangan ( jari-jari di genggam erat atau kuat, dari hujung jari hingga ke ketiak terasa bertenaga )


15.   YANG TERBAIK kekerapan  ‘ eraksi ’ pada sebelah pagi melebihi 4 atau 5 kali seminggu.


16.   Tidak bersifat terlalu aktif memikirkan sek , tetapi membantu untuk mendapatkan keinginan ‘ syahwat ‘ dengan melihat isteri (sentuhan isteri menambah baik, membantu ke arah bersama dengan lebih berkeyakinan )


17.   Pada usia begini ( 47 ) telah menyedari bahawa kepentingan bersama ADALAH PENTING, tidak hanya berfikiran sebelah pihak. Maksud yang baik dengan mendakati merasai dan menikmati organ-organ yang istimewa pasangan terdahulu dan ianya Berjaya. “KERAP” pihak isteri berterima kasih atas sifat mendahulukannya kemudian BARULAH KITA sebagai lelaki bergelar suami.   (TANPA DADAH – HANYA HERBA SEMATA-MATA ).  dalam tempoh terbaik hanya diantara dari 3 hingga 7 minit (jarang atau tidak melebihi 15 minit )


18.   KEYAKINAN  lelaki / suami, mudah untuk ‘SOLAT atau membaca Al Quran’ jika terbatuk,  atau meneran tidak “Terkeluar kencing yang boleh membatalkan SOLAT  ( Wudhuk )”


19.   Apabila mandi ( waktu ,masa yang lebih lama dari membuang air kecil ) dalam keadaan ini dengan aktivit bersukan, kerap pergerakkan badan, berhenti sebelum kenyang pengambilan berterusan mendapati “ selepas membuang air kecil – PERHATIAN PERUBAHAN KETARA APABILA HANYA DENGAN MEMBONGKOK DAN HAYUNAN DIDAPATI ALAT SULIT SENANG ATAU KEARAH MENEGANG DENGAN SENDIRINYA.

PERHATIAN PERKARA INI JARANG DI PEROLEHI BAGI YANG BERUMUR ( FAKTOR UMUR ), YANG BERMASALAH  ‘ KEKURANGAN TESTOSTERONE ‘


20.   JIKA dulu terdapat kuku jari yang BERBINTIT – BINTIT atau BERLUBANG – LUBANG HALUS / KECIL kini tiada lagi.


21.   YANG PASTI – Bermasalah mempunyai jenis penyakit seperti gout, kolesterol, darah tinggi, jantung ( kurang baik dan ia diperingkat awal ) dan begitu juga pinggang ( sakit-sakit ). Perbezaan ketara masalah KELAKIAN YANG AMAT KETARA ( TIDAK BERFUNGSI DENGAN TIBA-TIBA, apabila di tinggalkan “UBAT – MEDICINE “ terdapat kebaikan seperti berikut ;-

i.                     PINGGAN – HILANG SAKIT-SAKIT.
ii.                   KERAP BERSAMA.
iii.                  BUKTI,PANCUTAN AIR MANI YANG BANYAK. 
iv.                 GOUT – SAKIT YANG TIDAK BERPANJANGAN, SEBELUM INI ‘ SAKITNYA LAMA 'SEHINGGA BEBERAPA HARI. KINI, KEARAH HILANG SAKIT DALAM TEMPOH YANG SINGKAT.
          
22.   CONTOH TERBAIK – Kini telah berusia 83 tahun, ( berhenti bersukan semenjak tahun 1972 ketika berumur 44 tahun ) dan sekarang setelah hampir 27 tahun bersara, mempunyai  berat badan 52 kg. Tanpa bergantung ubat – wesrtern medicine, masih aktif membaca dan meminati ruang sukan badminton ( dengan tahap umur dan kesihatan selalu mencuri perhatian ) TIADA SEBARANG PERTUA HANYA AMALAN  “ BERHENTI SEBELUM KENYANG “   
         Tidak termasuk kebaikan sampingan lain seperti  pertumbuhan rambut,    
        kuku yang berkualiti,  bertenaga, tiada tekanan, ( kerap berpeluh ) dan
        lain-lain.

NASIHAT PERCUMA

Amat penting kerana ia tiada pada sebarang ubat-ubatan  ( MEDICINE / DADAH ) TETAPI IANYA ADA PADA DIRI KITA.

UNTUK KESIHATAN ,  ia sama seperti kekuatan BUDAYA DAN MORAL, yang boleh hanya kita  ( DIRI ANDA SENDIRI ) boleh membentuk ia sebagai BUDAYA / AMALAN.  
BUKTI MENUJUKKAN BAHAWA SAINS, TEKNOLOGI DAN EKONOMI TIDAK DAPAT MENJAMIN TANPA BUDAYA  / AMALAN.
      
YANG UTAMA,  MENGAMAL KEHIDUPAN YANG SIHAT  bersama Nu-Prep seperti berikut  :-
AMALAN - KEKUATAN BUDAYA DAN MORAL ( KAMI MEMERLUKAN ANDA ).

Anugerah ini jangan di salah guna ( walau dicabar atau di goda atau TAK PASAL-PASAL NAK mencuba menukar kebaikan ini  kearah KEJAHATAN ). Walau ia dapat membantu tahap testosterone, ingat sehingga  kini pakar TIDAK MENGETAHUI PUNCA PENURUNAN TERSEBUT, maka perjumpaan ini mesti di manfaatkan sebaik – baiknya.

·         Selera makan, makanan yang berkhasiat dan ‘Berhenti Sebelum Kenyang’
·         BERSENAM. Pastikan berat badan -  B.M.I. yang betul
·         Kerap berkemunikasi secara baik / sihat ( terutama suami/isteri )
·         Lakukan ‘ Kemutan ‘ kekerapan , ini member kelebihan pada otot-otot yang berhampiran supaya ia lebih kuat. ( dapat menyokong ). LAKUKAN 3 DALAM 1,  ketika membaca ( atau pun tidak ), lakukan kemut dan akan dating, sambilan  anda cuba berzikir. ( peringkat awal, mungkin  2 dalam 1 )
·         Tidur yang secukupnya.
·         Minum air banyak, jangan bimbang jika kerap ke tandas ini adalah proses yang normal  pada peringkat awal  tetapi kelamaan badan kita akan dapat menerimanya dan masalah ke tandas akan hilang dengan sendirinya.   ( secara langsung mencegah terus pelbagai risiko / penyakit’ )
·         YANG PASTI TIADA ROKOK, DADAH, ARAK  & ZINA.

HASIL YANG MENANTI dari amalan ‘BERSIH’ ini, bakal ujud generasi yang baik, TIADA KOLESTEROL. TIADA DARAH TINGGI, TIADA KENCING MANIS, LOW BLOOD / TEKANAN DARAH RENDAH, TIADA MASALAH JANTUNG, TIADA MASALAH SENDI-SENDI, MENCEGAH BARAH, TIADA PENYAKIT KELAMIN, TIADA HIV & TIADA AIDS.

PERANAN HERBA. ( kelebihan menyebelahi kita )

Yang pasti hanya kita mengetahui dan bersedia untuk perubahan ini. PERHATIAN,  Asia adalah hab atau gedung herba di dunia. Berkurun lama jika di bezakan secara keterampilan FIZIKAL  seperti contoh dari sudut umur yang sama, didapati pada raut wajah dan kedutan kulit orang kita dan orang putih ( Amerika Syarikat dan Eropah ) yang kelihatan LUARAN ‘ awet muda / anti aging ‘ kebanyakkan adalah orang kita. (bukan mereka )

Pendedahan dari seorang ahli perniagaan negara Arab ( berkaitan farmasi ), mendapati perubahan berlaku dan merupakan satu kesedaran kearah kebaikan kini peranan herba amat menarik perhatian dan beransur tidak meminati ‘ western medicine ‘ dan mendapati  mencari  ‘alternative’ lain. Ini adalah faktar yang turut diikuti  di kebanyakkan negara-negara lain  di asia.

FAKTAR TERBARU
4 TABIAT BURUK, AKAN MENYEBABKAN ANDA KELIHATAN LEBIH TUA 12 TAHUN DARI USIA SEBENAR.
                          4 TABIAT   BURUK                         
 YANG DIGABUNGKAN IAITU SEPERTI BERIKUT
1.     MEROKOK.
2.     MINUM ARAK.
3.     TIDAK BERSUKAN ( KURANG DUA JAM SEMINGGU ) &
4.      KURANG BERDIET.


PERLU MENGAMAL CARA HIDUP SIHAT ,  MAKANAN SAYURAN DAN BUAH-BUAHAN.( dan yang berkhasiat )PASTIKAN TONGKAT ALI NU-PREP

TERBARU MENYELAM ( DIVING ) JARAK KOLAM YANG JAUH.  SERTA MENAIKI ANAK TANGGA 272 AKAN BERADA PADA YOUTUBE, LARIAN JARAK JAUH TANPA BERHENTI & BERBASIKAL ADALAH PERKARA BIASA. HANYA DENGAN TONGKAT ALI NU-PREP 100 'SERBA BOLEH / MAHU'. TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH 'JIHAD KESIHATAN' - KEBAIKAN KESIHATAN TUBUH BADAN MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH,


PERHATIAN
PENAMBAHAN
TESTIMONIAL
AKAN DATANG


PERTAMA

PESAKIT JANTUNG ( 4 KALI MELEPASI UNTUK PEMBEDAHAN ) JIKA BULAN DEPAN PERTEMUAN BERSAMA DOKTOR PAKAR MASIH BERKEADAAN NORMAL ( TIDAK SEBELUMNYA 2 TAHUN DULU - DINASIHATKAN MELAKUKAN PEMBEDAHAN SEGERA ).

TIADA DEBARAN ' KRONIK', MALAH KENCING MANIS TERKAWAL DENGAN BACAAN YANG BAIK. 'PRADIABETIC'. JARANG MENGAMBIL 'ASPIRIN' ( JIKA PERLU DINASIHATKAN OLEH DOKTOR PAKAR JANTUNG ) 

KEDUA

STATUS PESAKIT KANSER 'STAGE 4', SUDAH TIDAK MENGAMBIL UBAT 'WESTERN MEDICINE' & TIDAK LAGI MENDAPATKAN SENTUHAN PAKAR ( LEBIH MENJIMATKAN MENANGGUNG KOS  RIBUAN - HAMPIR RATUSAN RIBUAN RNGGIT  ). 

BERLAKU 'SIDE EFFECT' CONTOH NYATA DARI RAWATAN HOSPITAL PAKAR RAMBUT GUGUR ( KINI BOTAK )

TERKINI HANYA DENGAN TONGKAT ALI NU-PREP 100 LEBIH MENYAKINKAN. LEBIH BERTENAGA.

ANDA PENGGUNA BIJAK MALAYSIA - SILA RUJUK PAKAR.
TONGKAT ALI NU-PREP 100
( EURYCOMA LONGIFOLIA )


Tongkat Ali Presentation in conjunction with BioMalaysia 2009 Conference and Exhibition                         

Nutrients and Botanicals from the Malaysian Rainforest in Optimizing Men’s Health. The Science and Technology behind Tongkat Ali.

The tropical rainforest in Malaysia showed its species richness that is unique where many of the flora species have been found to contain value as food, medicine, therapy resources and many others usage. The Malay Peninsula early literature of modern botany started in 1511 under Portuguese rule which became more established with the coming of the British colonies with their professional botanists who wrote about the flora, vegetations, taxonomy, systematic, and ethno botany in Malay Peninsula. Malay traditional medicine manuscript published in 1930 by Garden Bulletin as “The Medical Book of Malayan Medicene” edited by Dr. J. D. Gimlett and I. H. Burkill glorified plants among which is the Simaroubaceae species (specifically Eurycoma longifolia jack ) that have special role in men’s health. That’s how Eurycoma longifolia came into the picture as the botanical that potentiate men’s health and since then much studies have been done and documented and the standardized extract being patented and sold worldwide as active botanical for men.

Tongkat ali or Eurycoma longifolia jack known scientifically or Long Jack as it is internationally known, is a common herbal shrub found along the slopes of hilly terrains of the Malaysian rainforests. Its medicinal value discovered were unique to the ground where it is found. The aphrodisiac phyto-compound found in the Malaysian Peninsular species is more in concentration when compared to the species found elsewhere. It contains all sorts of alkaloids of the Quassinoid variety which have the properties of healing Malarial fever, being antischistosomal, in managing allergies and common fevers, cytotoxic, inducing apoptosis and anti-tumors. The standardized water-soluble extract contains phenolic compounds, tannins, high molecular weight polysaccharides, polypeptides with 30-39 amino acids and 4300 Daltons (labelled as Eurypeptides), glycoprotein and mucopolysaccharides. The Eurypeptides and glycoprotein complex exert anti-cancer, pro-fertility, aphrodisiacs and anti-aging properties. The water-soluble extract portion is non-toxic even at higher dosage. The standardized water-soluble extract has been patented in Malaysia (MY-134867-A), the USA (US 7,132,117 B2) and Europe (EP 1,313,491 B1) after having gone through extensive animal and human clinical evaluation.
Animal Studies.
Early studies in 1980-1990 on Eurycoma longifolia jack on the mouse animal model with organic extract and water-soluble extract done by the late Dr.Ang Hooi Hoon and co-workers from School of Pharmaceutical Sciences, University Science Malaysia, Minden, Penang and Dr. Johari Saad and co-workers of University of Malaya reported increase levels of testosterone and increase fertility based on sperm motion and activation profiles using computer assisted motion analyzer. In 2002 Dr. Azimahtol, School of Biosciences and Biotechnology, Faculty of Science and Technology, National University of Malaysia, evaluate the effect of water-soluble extract comparing with sildenafil citrate (Viagra) in triggering penile erection. The Standardized extract increases and enhances the levels of cGMP and cAMP, which ultimately leads to penile erection. In an earlier study on cancer cells Prof Azimahtol found the water-soluble extract has anti proliferative effect on human breast cancer cell line, MCF-7 and induced apoptosis of cancer cells. The ethanol extract has been found to be toxic to liver and the kidneys and only the standardized water-soluble extract is used.

In-Vitro Studies
Dr. Harniza and Dr. Johari from the University of Malaya isolated the bioactive complex polypeptides from the standardized water-soluble extract, labeled as Eurypeptides and tested its effect on the biosynthesis of various androgens. The Eurypeptides works by activating the CYP17 (17 a-hyroxylase/17, 20 lyase) enzyme to enhance the metabolism of pregnenolone and 17-OH pregnenolone to yield more dehyroepiandrosterone (DHEA) as well as the metabolism of progesterone and 17-OH progesterone to 4-androstenedione. Excess DHEA is aromatized into testosterone to be utilized at target sites.
 

Early Human Trials on Eurycoma longifolia
The land mark studies on human testicular cells incubated with standardized water-soluble extract of Eurycoma longifolia and with control pregnenolone incubated with the same herb showed the herb potentiate steroidogenesis in the testicular cells with 4 times increase level of testosterone and testosterone precursors. There was no increase in Dehydrotestosterone which is associated with cancer of prostate. In a double blind, placebo controlled study conducted in 2000 by Dr. Sareena from the Department of Sport Science at the University of Malaya, provided 14 healthy adult males with either 100 mg/day of the Standardized extract or placebo for 8 weeks. Both groups performed an intensive strength-training program for 8 weeks. The group on the Standardized extract showed improved body mass index as well as muscle strength. In a non comparative non placebo controlled study conducted in 2001 by Dr. Ismail Tambi at the Reproductive Research Center in Kuala Lumpur, Malaysia, where 30 married men, aged 31-52 years old, took 200mg of the standardized extract regularly for three consecutive weeks. Interviews indicated that 73% felt healthy, active and energized, 82 improved psychological wellbeing and 62% felt increased sexual desire. The subjects showed an increased free testosterone index. Increased testosterone levels help improve libido, energy and muscle mass for bodybuilding. Their levels of DHEA, another critical steroid hormone, gradually increased from 26% after one week to 47% after three weeks.

Extended Clinical Trials
A double-blind placebo controlled human clinical trial conducted in 2004 by Dr.Ismail Tambi where 20 male volunteers of various health conditions from the ages of 38 to 58 randomly given 200, 400, or 600 mg of the standardized extract or placebo for 2 months showed elevated SHIM scores showing improvement in sexual desire and performance as well as improved AMS score showing improvement in sexual, physical, psychology, and vasomotor domains for majority of the volunteers. Testosterone and DHEAS levels showed high normal levels when compared to baseline. Diabetic volunteers showed an improved level of blood glucose. The cortisol levels were fluctuating suggesting the extract modulates the release of cortisol.  The majority of volunteers have high normal levels of thyroxin and IGF-1 compared to the placebo group. There were no changes to the tumor markers, liver function, renal function, blood profile and lipid profile, though majority showed elevation of HDL. The study by S. Talbott, et al, to determine the effects of the standardized extract on cortisol and testosterone levels during high-intensity exercise on men who were taking part in a 24-hour mountain bike event where the subjects provided a saliva sample prior to and after each of four 14.91-mile laps; the eight samples of each participant underwent an enzyme immunoassay (Salimetric, State College of PA) to determine and compare levels of cortisol and testosterone. This was compared to placebo samples. Both placebo and supplement were taken approximately 30 minutes prior to exercise. It was found that cortisol levels in the standardized extract group were significantly lower – 33 percent – than in the placebo group. Also, testosterone levels in the supplement group were 16.4 percent higher than that of the placebo group indicating that standardized extract of Eurycoma longifolia is a potent anti-stress as well as androgenic even within 24 hours of taking. Study by Dr. RuxiangWang et al from Liaoning Sport Science and Technology Institute, China in 2007, studied standardized extract of Eurycoma longifolia on elderly male cyclists to explore ergogenic and fatigue recovery effect, found the extract enhances muscular strength and facilitates fatigue recovery besides enhancing free testosterone, increase IGF-1 and reducing SHBG level. Recent male fertility studies done in a Fertility Centre in Kuala Lumpur, Malaysia using standardized extract, given to males with Idiopathic Oligospermia, Asthenospermia and Teratospermia improves sperm profiles with three to six months of continuous usage which resulted in achieving 17% spontaneous pregnancy in an otherwise non productive marriage. The rest achieved pregnancies through ART since the post herbal extract sperm samples were sufficient for such procedures, which were not before taking the herb.
 

Conclusion:
Standardized water-soluble extract of Eurycoma longifolia jack, has undergone numerous Clinical Trials and evaluations locally and internationally and has been found to be a beneficial botanicals optimizing men’s health. The Standardized extract has been patented as a supplement for men’s health specifically in enhancing testosterone and improving male fertility of idiopathic causes. The extract has been found to be non-toxic even at a high dose of 600mg to the body vital functions. Extended studies on the same extract has proven the herb to be an energizer, an aphrodisiac, an ergogenic botanicals which also facilitate muscle fatigue recovery and anti stress. It is a potent adaptogen as well. Overall effects on the various hormones are also positive. It enhanced total testosterone and DHEA (Dehydroepiandrosterone) which also modulate testosterone level, ensuring enough free testosterone for the body’s need. Its other adaptogenic effects include positive effect on body cortisol levels as well as on growth hormone as it modulates the released of IGF-1. With all these ample scientific and clinical findings, Standardized patented water-soluble extract of Eurycoma longifolia, has emerged as a potent botanical supplement in men’s health.

# This article is published in the ASIAN JOURNAL OF ANDROLOGY (Volume 11, Supplement 1, October 2009)


PERHATIAN :- FAKTA SOKONGAN.

IQRA.
Satu kebenaran JELAS & TERANG
Harta Khazanah Negara berasaskan herba Tongkat Ali Larut Air 100% ( Water Soluble Extract – Freeze Dried )
United States 
Patent
US 7, 132, 117, B2 
&
 European Patent 
Specification
EP 1 313 491 B1

NU-PREP ‘JENAMA MALAYSIA’  
PERTAMA DIDUNIA, PENYEDIAAN DAN KAJIAN KLINIKAL BERKRITERIAKAN  W.H.O
PERTAMA DIDUNIA BERASASKAN HERBA TONGKAT ALI YANG BERKUALITI  & BERMUTU TINGGI
PERTAMA DIDUNIA KAJIAN KLINIKAL BERKAITAN KESUBURAN DAN ANDROPOS ( AWET MUDA ) TERCATAT PADA JOURNAL, LAPORAN PERUBATAN ANTARABANGSA.


Hasil kajian klinikal ( selain testimonial biasa, dari zaman nenek moyang ) telah disokong fakta saintifik, ‘ discovery ’ini telah mengharumkan Malaysia dan kejayaan ini juga adalah setanding perubatan barat yang bergantung penuh pada ‘western medicine’ sebaliknya Nu-Prep adalah 100% herba TANPA BAHAN TERLARANG ( DADAH / KIMIA ) 


kejayaan memantapkan testosterone dalam tubuh badan, memberi tenaga / kekuatan, hilang kelesuan, menambah & memantapkan sperma. Secara menyeluruh memberi kebaikan pada tubuh badan kerana ia tidak beracun ( keracunan biasa & atau keracunan kronik ), pengambilan dengan dos yang dinasihatkan memberi kebaikan dan berkesan.  PERHATIAN – FOKUS
Kini, yang pasti menjadi bahan rujukan antarabangsa oleh para saintis, profesor, doktor, pihak universiti, syarikat pharmaseutikal, persatuan, induvidu bermasalah dan sebaliknya.
UTUSAN MALAYSIA JUMAAT 17 JULAI 2009.

TONGKAT ALI

PENAWAR
 ATAU
RACUN ?

(  Antara khasiat dan mudarat tongkat ali  )
ORANG MALAYSIA, cepat terpengaruh ingin cantik cepat, ingin langsing, kuat tenaga dan ingin cepat kaya dan seterusnya tertipu dengan GIMIK IKLAN  atau PRODUK YANG DITAWARKAN KENAPA? Itu yang dilontarkan oleh Pengarah  Loji  Pepandu  Kejuteraan Kimia ( CEPP ), Universiti Teknologi Malaysia ( UTM ), Prof Dr. Ramlan Aziz yang ditanya mengenai obsesi rakyat negara kita terutama orang Melayu dengan produk  prosesan hasilan herba.Orang Melayu kata beliau, cepat terpengaruh dengan GIMIK  IKLAN pelaris jualan  yang menunjukkan kehebatan produk tertentu tanpa meneliti terlebih dahulu  akan kebenarnnya.

Pengguna  juga mudah dan cepat  mendapat hasil diingini  TANPA MENGIRA KESAN SAMPINGAN  PRODUK YANG MEREKA  GUNAKAN.

Beliau yang ditanya mengenai khasiat Tongkat ali dan kacip Fatimah untuk meningkatkan kehebatan  dan tenaga berkata, kajian  menunjukkan memang produk berasaskan tumbuhan tersebut  mempunyai kesan positif tetapi  ADA PIHAK MENGAMBIL KESEMPATAN MENGKOMERSIALKANNYA DENGAN CARA YANG SALAH.

‘Saya tidak  menafikan ada kajian  mengesahkan khasiat kedua-dua herba popular itu, malangnya ia menjadi  MOMOKAN DAN PERMAINAN  GIMIK.  MALAH  katanya, be;iau  kagum dengan orang terdahulu yang berjaya menemui khasiat produk  tersebut sedangkan  belum ada kecanggihan peralatan ketika itu untuk meneroka khasiatnya.

Namun kini, ada dua persoalan besar yang menjadi masalah pokok iaitu  sama ada produk berasaskan Tongkat ali  dan kacip Fatimah  diproses dengan CARA  YANG BETUL UNTUK  MENJADIKAN  MINUMAN BERTENAGA  DAN KEDUA  DAN KEDUA   ADAKAH  PRODUK TERSEBUT  MENCAPAI TAHAP MINIMUM   KANDUNGAN SEBENARNYA.

Katanya, CARA MEMPROSES BOLEH MENIMBULKAN PERSOALAN KERANA ADA PIHAK MUNGKIN HANYA MENGISAR TONGKAT ALI BERKENAAN UNTUK DICAMPURKAN DALAM MINUMAN. Sedangkan katanya, cara terbaik ialah mengekstraknya terlebih dahulu secara kimia dan ditulenkan kerana ini cara betul untuk menjadikan satu ramuan. ‘ JIKA KITA KISAR SAHAJA IA IBARAT MEMASUKKAN HABUK KAYU DALAM MINUMAN DAN INI MENBAHAYAKAN TUBUH  PENGGUNA’ katanya.

MALAH ORANG MELAYU KATA BELIAU BOLEH  PUPUS JIKA MENGGUNAKAN PRODUK YANG MEMUDARATKAN  KERANA IA  BOLEH MEROSAKKAN ORGAN PERANAKAN.

PERSOALAN KEDUA  ADAKAH KANDUNGAN TONGKAT ALI ATAU KACIP FATIMAH  TERSEBUT MENCUKUPI  UNTUK  MELAYAKKANNYA DIGELAR MINUMAN DARIPADA TONGKAT ALI SEDANGKAN KUANTITINYA SANGAT SEDIKIT.

KAJIAN AWAL, oleh Institut Penyelidikan  Perhutanan Malaysia ( FRIM ) menunjukkan  kandungan Tongkat ali  dalam kopi campuran adalah jauh daripada dos minuman yang memberi  manfaat kepada kesihatan. MALAH, ada jenama  yang gagal kandungan Tongkat ali dalam produk berkenaan.

Jesteru beliau mahu agensi berkaitan mengambil langkah perlu untuk  menetapkan peraturan supaya jumlah minimum tertentu diperlukan bagi mengesahkan minuman tersebut memang mengandungi Tongkat ali sebagai contoh dan mana-mana pihak yang tidak mematuhinya dianggap penipu.

LEBIH MENDUKACITAKAN, sesetengah syarikat menggunakan testimony untuk mengesahkan kehebatan produk mereka  dan inilah yang mengundangkan minat pengguna.

Beliau berkata, trend ini semakin  menjadi-jadi apatah lagi terdapat tawaran tertentu untuk menjadikan penggunanya  kaya. Beliau berkata , menggunakan produk berasaskan bahan semula jadi memang semakin menjadi  trend di peringkat global  disebabkan kecenderungan manusia kini untuk melakukan pencegahan penyakit berbanding rawatan khususnya herba. Dalam hal ini, menjadi cabaran  saintis Malaysia untuk menjalankan lebih banyak penyelidikan mengenai khasiat tumbuhan herba dan peruntukan untuk tujuan tersebut perlu ditambah.

Satu lagi masalah yang timbul ialah perbuatan pengilang yang mencampurkan banyak jenis herba dalam satu jenis produk dengan mendakwa yang mampu merawatpelbagai jenis penyakit. ‘ Adakah ini telah dibuktikan secara saintifik atau hanya  ilmu traditional  sedangkan kajian mengenainya perlu dilakukan terlebih dahulu’ ujar Ramlan. 
 
Perbuatan untuk mengkomersialkannya  secara melulu ini ibarat  menculik ilmu yang sepatutnya  dipelajari terlebih dahulu.

Satu lagi penyelidikan  yang perlu diperhebatkan  ialah menghasilkan sebatian piawai yang boleh  dijadikan rujukan  dalam menghasilkan  produk  Tongkat ali  dan kacip Fatimah  pada masa akan datang. Berdasarkan kajian  kata Ramlan Tongkat ali   mempunyai banyak khasiat antaranya meningkatka hormon lelaki  dan dikatakan mampu membantu menguruskan badan.

KHASIAT TONGKAT ALI.
Khasiat ini disokong oleh satu  kajian di Amerika Syarikat jesteru, pada mana-mana produk ia sepatutnya sama kemujarabannya  walaupun diambil daripada pokok herba tertentu dan sumber yang menggunakan ekstrak piawai yang berlainan.

Sementera itu, salah sebuah institut penyelidikan yang terlibat dalam kerja-kerja  makmal mencari khasiat Tongkat ali ialah FRIM.

Tongkat Ali ( Eurycoma longifolia ) adalaH dari family Simaroubaceae telah digunakan  secara traditional oleh kaum Melayu di Malaysia sejak dahulu lagi.
Ia digunakan secra traditional sebagai agen penggalak seks ( apphrodiasiac ) dan untuk meningkat kesihatan badan.
Penyelidikan tersebut dijalankan di bawah projek utama Kementerian  Sains, Teknologi dan Inovasi ( MOSTI ) iaitu Program Perkongsian Bioteknologi Malaysia – Institut Teknologi Massachusetts ( MIT )

Menurut Pengarah Kanan Bahagian Tumbuhan Perubatan FRIM, Dr Rasadah Mat Ali, penyelidikan tersebut bermula 1999 yang mana pihaknya terlibat mengkaji bahan kimia dan juga genetic tumbuhan tersebut. ‘Hasil kajian kita mendapati penanda kimia Tongkat ali sejenis bahan dinamakan eurikomanon dan juga sebatian aktif ‘ katanya.
Pelbagai sebatian kimia dalam Tongkat ali telah diasingkan dan dikenal pasti. Pencirian dan penentuan struktur  sabatian kimia tersebut dilakukan menerusi kaedah spektroskopi.

Beberapa sebatian kimia telah dipilih sebagai sebatian penanda ekstrak Tongkat ali.

Sebatian penanda tersebut berperanan penting untuk memastikan identity, intergriti dan kualiti serta keseragamam produk yang berasaskan Tongkat ali.

Eurikomanon yang merupakan sebatian utama (major) telah dipilih sebagai sebatian penanda untuk akar Tongkat ali. Peratus permulangan pengekstrak eurikomanon daripada akuas ekstrak akar Tongkat ali adalah tidak kurang daripada 1.7 peratus.

Terkini, FRIM telah menawarkan perkhidmatan teknikal kepada industry farmaseutikal, nutraseutikal dan makanan, untuk penilaian kualiti ekstrak dan produk Tongkat ali.

Penentuan kualiti juga dapat dihasilkan dengan teknologi sensor baud an rasa yang telah digunakan sebagai peralatan penjanaan finger-printing untuk aktiviti pempiawaian tumbuhan ubatan, ekstrak dan herba produk. Dengan adanya penanda kimia tersebut, ia sebagai ‘cap cari’ Tongkat ali yang mengesahkan kehadirannya dalam mana-mana campuran pun.

Ditanya mengenai kegilaan golongan lelaki yang minum Tongkat ali untuk menambah tenaga terutama untuk menambah tenaga terutama untuk tujuan seks, beliau berkata, kajian mengenainya telah dibuktikan tetapi biasanya pada dos yang disyorkan.

‘Pengguna sihat secara umumnya hanya memerlukan 100 miligram sehari sahaja’ ujar Rasadah. Katanya, memang benar ada kajian mengenai kandungannya yang dikenali sebagai kesan aphrodisiac tetapi kesannya bergantung pada dos.
Kajian kimia mendapati kewujudan sebatian aktif seperti eurikomanon, eurikomalakton dan eurikomanol ( qussinoids ) yang banyak  di dalam akar.

Sebatian ini telah dikenal pasti berkeupayaan untuk meningkatkan penghasilan hormone testosterone ( androgenic ) yang diperlukan dalam fungsi kelelakian.

Sebatian yang menyebabkan aktiviti tersebut telah dikenal pasti berpotensi untuk dibangunkan sebagai produk nutraseutikal  atau farmasuetikal untuk rawatan masalah hormone dan kesuburan.
Apa yang penting dalam pengambilan tersebut , dos pengguanaan perlu diambil kira kerana ada kemungkinan ia mengundang risiko kepada pengguna.
Hasil kajian juga mendapati bahawa Tongkat Ali mempunyai sebatian aktif antimalaria dan antikanser tetapai kajian lanjut mengenai tumbuhan herba tersebut masih dijalankan.

Ditanya mengenai bahagian mana pada pokok tersebut yang paling banyak sebatian bioaktif, Rasadah berkata khasiatanya banyak tersimpan dibahagian akar selain daun dan batang.

Orang Melayu kata beliau hanua mengetahui rahsia khasiat pada 1990an dan ketika itu mereka menggunakan dengan merebus bahagian yang dikatakan mempunyai banyak khasiat.

Dengan kata lain, apa yang dilakukan oleh saintis hari ini ialah untuk membuktikan atau mengesahkan apa yang telah dilakukan oleh orang terdahulu. Pembuktian secara saintifik itu perlu menguji kebekesanan kuanliti dan keselamatanya.

Malah FRIM telah menawarkan perkhidmatan memproses kepada industry herba dalam penghasilan produk daripada Tongkat Ali menerusi kilang Amalan Pengilang Baik ( GMP ) di Pusat Teknologi Herba ( HTC ) FRIM di Kepong.

Namun katanya, apa yang membimbangkan ialah kecenderungan segelintir pihak yang suka mencampurkan Tongkat Ali dengan bahan lain untuk menambahkan khasiat sesuatu formulasi herba tersebut.
‘ Kita tidak tahu apakah bahan-bahan yang dicampurkan ini bertindak balas sesame sendiri dan menimbulkan risiko lain.’ Katanya. 

         

  ‘Journal’  laporan kesihatan antarabangsa seperti :-
i.            The Asian Journal of  Andrology ( 2010 )
ii.          ANDROLOGIA, The First International Journal of Andrology
(‘ online’  with effect from June 15th, 2011 )

No comments:

Post a Comment