Wednesday, 21 March 2012

Fakta Bersaintifik & Berkriteriakan WHO, Eurycoma longifolia Jenama Malaysia Nu-Prep 100 patent US,EU. ( clinical studies - evidence ). NU-PREP 100 terus mendidik kebaikan 'Harta Khazanah Negara' yang terbaru pendekatan ini mendapat sokongan 'Pengguna Bijak' Malaysia' malah seluruh dunia ( stats audience, evidence - increased 'special thanks', United States, Russia, Brunei, Singapore, Indonesia, Japan, Germany, Hungary, Egypt, Brazil & .....)

Produk 'Jenama Malaysia ' TONGKAT ALI NU-PREP 100, PERTAMA DI DUNIA menjadi rujukan oleh pakar antarabangsa ( seperti profesor,doktor dari universiti, kolej perubatan,pertubuhan, NGO, individu bermasalah berkaitan atau sebaliknya )  dan terkini merupakan satu-satunya herba tambahan yang memantapkan TESTOSTERONE terbukti secara saintifik ( berkriteriakan WHO ) menjadi persaingan  TERBARU PERUBATAN MODEN ( WESTERN MEDICINE )
 ' TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH ' 

IKLAN TERBARU
NU-PREP 100 DI TV3 ‘PRIME TIME’ BERITA UTAMA 8 MALAM (20 SAAT-SEPANJANG APRIL 2012 DIBAWA KHAS OLEH BIOTROPICS MALAYSIA BERHAD UNTUK PENGGUNA BIJAK MALAYSIA DENGAN UCAPAN SEBILLION TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN ANDA ) 
(Exclusive - TV3 with effect from April 1st 2012 - 8.pm) 
(Beberapa sedutan TV komersial yang dirakamkan pada 17hb Mac 2012)  
Exclusive Behind The Scenes -
 The Making of Tongkat Ali Nu-Prep 100 TV Commercial shooting

(US Patent 7,132,117 B2 & Europe Specification Patent EP 1,313,491 B1 )   


KEHEBATAN JENAMA MALAYSIA 'ISTIMEWA - MONEY BACK GUARANTEE' 
DARI PENERAJU HERBA NEGARA 
'INDUSTERI HERBA MENJANA EKONOMI BARU' KEUTAMAAN DIBERI KEPADA SEMUA KEDAI HERBA TRADISIONAL MALAYSIA

IKLAN TV3 DARI APRIL & SETERUSNYA . ( BERSAMA IKLAN KEKAL PADA AKHBAR SEPANJANG TAHUN )
Janji yang telah di tunaikan , selama ini yang dinanti-nantikan & menyakinkan industeri herba negara. KEUTAMAAN 'PRODUK MONEY BACK GUARANTEE' UNTUK SEMUA KEDAI HERBA SELURUH MALAYSIA.

NU-PREP 100.

Iklan TV3 – Jadual ( TVC Schedule ) bermula April 2012
Tongkat Ali NU-PREP 100, Larut Dalam Air Sepenuhnya
(Water Soluble Extract – Freeze Dried
Patent US 7,132,117 B2 & Europe Specification Patent EP 1,313,491 B1.
Program
Bahasa
Tarikh ( April )
Waktu – Masa
 ( Time Zone )
Malaysia Hari Ini (Live)
BM
2
6.30 pg-9.30pg
Aksi
BM
2 & 9
9 - 10 mlm
Lestary
BM
3,10,17,24
9 - 10 mlm
Seram
BM
5,12,19,26
10 - 11mlm
999 (Live)
BM
5,12,19,26
 9 - 9.30mlm
Anugerah Bintang Popular (Live)
BM
8
 9 – 11 mlm
Mentor (Live)
BM
15,22
 9 – 10.30  mlm
WWW.Smackdown
ENG
5,12,19,26
 11.05 – 12 mlm
Mega Movie
ENG
6,13,20
 10 – 12 mlm
Majalah 3 (Live)
BM
14,28
9 – 10 mlm
Cereka Rama
BM
7,14,21,28
10-12 mlm
 
KEUTAMAAN SEBARANG AHLI PERNIAGAAN KEDAI HERBA ( BERRANGKAIAN ATAU SEBALIKNYA ) - PRODUK 'MONEY BACK GUARANTEE' YANG PASTI TIDAK MERUGIKAN ANDA. HUBUNGI SEGERA RY SALOON 016-2104798 (TENGKU M. JAMIL) 
( AKAN DIBEKALKAN KOTAK 'DISPLAY RPODUCT' SERTA GAMBAR IKLAN AKHBAR' & FLYER INFORMASI PRODUK YANG DISEDIAKAN OLEH BIOTROPICS MALAYSIA BERHAD ) 
Amalan yang baik hasilnya terjamin, sains, ekonomi dan teknologi ini adalah budaya. Budaya belum ‘menjamin’ kebaikan jika tidak diamalkan sebaik mungkin.( permulaan yang amat baik jika di amalkan, bermula sekarang ) Kebijaksanan nenek moyang mengamalkan dan disampaikan melalui mulut ke mulut secara baik hingga kini, minum air rebusan atau makan campuran herba yang lumat ditumbuk atau dijadikan ulam yang dimakan terus sebagai penawar sesuatu penyakit selain mengekalkan kesihatan. Kesesuaian rumusan pelbagai herba ‘rempah ratus’ ini berkesan memberi tenaga atau menghindar atau mengurangkan penyakit tertentu, inilah kebijaksanaan atau sainsnya pada ‘waktu dan ketika’ itu. 
Kebenaran ujud dari amalan ini, membawa kepada penemuan hanya satu jenis herba amat baik berfungsi dan mujarab ( member kebaikan dan berkesan kepada tubuh badan ). Sementara dari hari demi hari hingga ketahun seterusnya, kebijaksanaan nenek moyang terserlah apabila air rebusan tadi ‘DITAPIS’ pada ‘waktu & ketika’ seharusnya kain dan atau sebagainya digunakan untuk mengasingkan bahan ‘keladak / hampas’ ini juga pertunjuk telah berlaku ‘sesuatu pada waktu & ketika itu’ kearah pembaruan sains, atas kebijaksanaan nenek moyang terdahulu, akan kebenaran bahawa bakal ‘merosakkan organ dalam tubuh badan’, jka tidak ditapis. Bayangkan jika ‘keladak / hampas’ ini halus dan ada yang keras boleh merosakkan buah pinggang, hati serta yang lain. ( diambil berselang dan atau setiap hari 365 hari & seterusnya ). Persoalannya nenek moyang faham akan kerosakkan organ dalaman,( bagaimana ia tahu ) pada fakta ‘waktu & ketika’ BELUM UJUD LAGI ATAU tanpa bahan teknologi ‘Biochemistry’ atau dan ‘Pathology Report’ apa lagi yang lain ‘system x-ray’ dan sebagainya.’ Adakah ini memberi bayang kepada kita bahawa sepanjang tempoh tersebut ( ratusan tahun terdahulu )  telah ramai yang mendapat ‘kemudaratan’ hasil dari minuman atau pengambilan telah terkorban / membawa maut ( kerosakan pelbagai dalam tubuh badan ). TAPI kebelakangan ini yang NYATA banyak ‘remarks’ atau cerita atau kenyataan bahawa dengan mengambil bahan tersebut telah menyebabkan ‘pinggang sakit sangat’ dari produk yag mana, mungkin dikalangan kita sudah tahu ( yang berkeladak / berhampas ) atau dengan minuman ‘pracampuran’ Tongkat Ali  setiap hari ( 365 hari ) yang terserlah adalah ‘Penyakit Kencing Manis & SAKIT PINGGANG’.Ini adalah benar seperti yang dinyatakan oleh pihak FRIM pada 2007, bahawa terdapat dipasaran minuman bercampuran Tongkat Ali dipasaran  hanya mempunyai bahan kandungan aktif 0.5 – 1-5% tidak memberi sebarang kesan kebaikan kepada tubuh badan.

Dari sudut fakta lain pula jika ada pun bahan kandungan aktif dalam minuman yang disediakan ADAKAH KITA TAHU BAHAWA AIR PANAS MENDIDIH JIKA HENDAK DIMINUM DIJADIKAN MINUMAN SEPERTI KOPI ‘ SUDAH PASTI MINUMAN TADI SUDAH KEHILANGAN KANDUNGAN BAHAN AKTIF BILA DICAMPURKAN AIR PANAS – LOJIKNYA YANG TINGGAL MUNGKIN MINUMAN BERGULA YANG DIMINUM. ( dari air panas & ditarik, adakah sama ‘tepuk dada tanya selera – atau penyakit ‘Kencing Manis’ yang dapat )

Amalan nenek moyang kita dimuliakan dan dibuktikan melalui proses  ‘Teknologi Tercanggih’ ( Best Available Technology – BAT ) berjaya menghasilkan ‘produk larut dalam air sepenuhnya – 100%’ ( Freeze Dried ) yang pertama di dunia dan telah dipatenkan Amerika Syarikat ‘US patent office’( US 7,132,117 B2 ) dan di Eropah ‘Europe Specification Patent’ ( EP 1,313,491 B1 ) yang amat nyata proses ini berjaya mengekalkan ramuan asli pada tahap terbaik,  lebih selamat, berkesan dan tiada kesan ‘gangguan’ sampingan kepada kesihatan. Sokongan saintifik dari ujian analisa amat penting memastikan tiada kandungan bahan logam berat seperti merkuri,plumbum, asenik  & sebagainya. Apabila kita berbalik pada era sains ‘Waktu & Ketika’ zaman nenek moyang dengan merebus akar kayu Tongkat Ali tersebut ‘ia masih mengandungi bahan logam tersebut yang amat merbahaya dan memudaratkan. Contoh luaran seperti ‘kandungan merkuri’ jika di gunakan sebagai ‘cream’ disapu pada kulit luaran, yang berlaku adalah ia boleh diserap melalui kulit dan cenderung berkumpul dalam badan. Pendedahan markuri secara berterusan boleh menyebabkan KEROSAKAN PADA OTAK, SISTEM SARAF DAN BUAH PINGGANG.( selain boleh menyebabakan ruam, iritasi & perubahan pada kulit ) BAYANGKAN JIKA MARKURI INI MELALUI MULUT ‘ BAHAN MAKAN DAN ATAU YANG DIMINUM !!!???.( pernah dinyatakan oleh seorang profesor luar negara pada suatu persidangan bahawa ‘herba boleh menyebabkan umur pendek / kematian )


TETAPI PADA ‘WAKTU & KETIKA’ NENEK MOYANG MEREBUS HINGGA BERJAM-JAM, NAMUN MASIH TERDAPAT SEDIKIT SEBANYAK LOGAM BERAT, TAPI ITULAH SAINS & TEKNOLOGINYA PADA ZAMAN TERSEBUT.( BOLEH DIKONGSI KEBENARAN BERFAKTA DARI YAYASAN BUAH PINGGANG KEBANGSAAN, BAHAWA ‘JERING KAPIT’ MAKANAN DALAM BENTUK ULAMAN DI MAKAN MENTAH ATAU DIREBUS BERJAM-JAM 10 HINGAA 13 JAM, DIPASTIKAN BILA IA DIPETIK DARI POKOK – DIREBUS MENGIKUT TARIKH BILA IA DIPETIK,( CARA NENEK MOYANG YANG MASIH DIAMALKAN SEHINGGA SEKARANG ) NAMUN MASIH TERDAPATNYA LOGAM BERAT ATAU CONTOHNYA ‘ASID DJANGKOLIK’ YANG BOLEH MENYEBABKAN KEROSAKAKAN BUAH PINGGANG DALAM MASA SEMINGGU, CIRI ATAU SIMPTOMNYA PENYAKIT ‘SUSAH BUANG AIR-KENCING, ATAU DAN KENCING BERDARAH ATAU DAN SAKIT PERUT BERLARUTAN’ ANDA DINASIHTAKAN MEMBERITAHU DOKTOR MAKANAN YANG TELAH DIAMBIL, UNTUK PERMUDAHKAN PIHAK DOKTOR ATAU HOSPITAL MEMBERI RAWATAN SEBENARNYA. BAGI YANG SUDAH MEMPUNYAI SAKIT PINGGANG INI AMAT MEMBERHAYA. INI ADALAH KELEBIHAN ERA PERMODENAN, HASIL PASTI DARI KEHEBATAN ‘TEKNOLOGI TERCANGGIH YANG DAPAT MEMBERITAHU FAKTA JENIS ASID YANG TERKANDUNG DALAM ‘KAPIT JERING’. INI ADALAH ILMU YANG AMAT BAIK DIKONGSI BERSAMA ‘ SEPERTI CONTOH TERBAIK – MENCARI ILMU HINGGA KE NEGERI CHINA’.PADA HAKIKATNYA SUDAH BERTAHUN KITA MAKAN & MUNGKIN TELAH BERKILO-KILO SEBELUM LIMU INI DI SIARKAN. ( setiap induvidu digalakkan berjumpa doctor secara berskala untuk mengetahui kedududkan awal melalui ‘pathology report’ ). Sebillion terima kasih diucapkan kepada Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan atas usaha dan maklumat baik ini. Maksud lain kita semua BELUM TERLAMBAT KE ARAH KEBAIKAN.

Kini, era permodenan ini telah memberi ruang dan peluang seperti ‘Kapit Jering’ melalui proses ‘Teknologi Tercanggih’ ( BAT – Best Available Technology ) berjaya diasingkan . Untuk memastikan ia adalah benar-benar SELAMAT maka pihak yang berwajib iaitu pengeluar / pengilang telah mendapatkan pengesahan bahan logam tersebut sealiran nasihat / garis panduan Kementerian Kesihatan Malaysia ‘Sijil Analisa’ ( Certificate of analysis – COA ). Kelulusan jumlah bacaan setiap jenis logam wajib berada pada bacaan yang telah ditetapkan. Sijil ini boleh di perolehi bukan sahaja dari pengilang ( yang mempunyai kemudahan tersebut ) malah ia boleh di perolehi dari makmal terpilih (lab) swasta atau pihak universiti tempatan ( USM,UPM, FRIM atau dan pihak SIRIM dengan kos yang telah ditetapkan ). Sokongan ini amat baik kearah produk SELAMAT,



ke arah asas permula sebelum ia dijadikan produk untuk pengguna ( dikalangan kita semua, sebelum langkah-langka seterusnya seperti ujian pada haiwan, manusia dan kajian klinikal. Kelebihan ini ADALAH FAKTA YANG MEMBERI ISYARAT TERUS BAHAWA PANDANGAN PROFESOR DARI LUAR ADALAH SALAH SAMA SEKALI, PRODUK YANG DIHASILKAN BERSAINTIFIK DAN BERKRITERIAKAN WHO )

Untuk dikongsi bersama ‘Kebenaran & Kebijaksanaan Nenek Moyang’ kepada semua pihak sama ada atasan dan atau berada dimana-mana jabatan , agensi, atau kementerian atau bukan atau di rumah atau di university atau di klinik atau hospital atau doktor atau pakar kejayaan ini berlaku apabila perancangan ini bermula permohonan seawal 2000 dan paten secara rasmi ( granted ) pada tahun 2007. ( contoh penantian seperti apabila seorang ibu melahirkan anakanya ‘bayi’, disusukan, ditimang, dididik, dibesarkan dengan penuh kasih sayang dari hari pertama di lahirkan  sehingga ke darjah satu, baru diperolehi patent tersebut ) ’BAYANGKAN TEMPOH YANG PANJANG’ untuk memperolehi patent tersebut. Kejayaan patent ini hasil dari ‘Program Penyelidikan Malaysia dan Massachusetts Institute of Technology ( MIT-US ) Dalam Bidang Bioteknologi’ ( MMBPP ). Kejayaan ini dinyatakan di parlimen pada 2007 dimana melibatkan kos RM 29.7 juta. ( disiarkan akhbar “TONGKAT ALI CEGAH BARAH”. KAJIAN MMBPP MEMBUKTIKAN BAHAN AKTIF DARI TUMBUHAN ITU JUGA BOLEH MENCEGAH MALARIA HIV. ). Kehebatan fakta bersaintifik dan berkriteriakan WHO dipatenkan di Amerika Syarikat & Eropah ( U.S Patent ) ini tercatat pada ‘EURYCOMA LONGIFOLIA WIKIPEDIA ‘ jika dicari pada ‘Google - Search’ terbaru bertarikh 17hb Mac 2012 ( contoh seperti disiarkan – pada paten tersebut atas nama ‘Kerajaan Malaysia, MIT ( US ), pihak FRIM – Forest Research  Institute Malaysia & para pakar ‘inventor’ terbabit )


SEBILLION TERIMA KASIH KEPADA 'PENGGUNA BIJAK MALAYSIA & ANTARABANGSA
(special thanks)

NUPREP untuk kesihatan dan tenaga  ·  Stats  ›  Audience ( 21st March  2012 ) 

Pageviews by Countries




Malaysia
772



United States
32



Russia
29



Hungary
16



Indonesia
5


Thailand
3

Germany
2

Philippines
2

Ukraine
2

Brazil
1
Pageviews by Browsers
Chrome
438 (49%)

Firefox
161 (18%)

Internet Explorer
114 (12%)

Safari
77 (8%)

Mobile Safari
73 (8%)

Opera
6 (<1%)

Maxthon
3 (<1%)

NokiaBrowser
2 (<1%)

Version
2 (<1%)

BingPreview
1 (<1%)
Pageviews by Operating Systems
Windows
660 (75%)

Android
97 (11%)

Linux
52 (5%)

iPhone
16 (1%)

iPad
14 (1%)

BlackBerry
13 (1%)

iPod
7 (<1%)

Macintosh
6 (<1%)

Nokia
2 (<1%)

Symbian/3
2 (<1%)
   
NUPREP untuk kesihatan dan tenaga  ·  Stats  ›  Audience ( 21st March  2012 ) 
Pageviews by Countries
Malaysia
6,517

United States
101

Russia
60

Brunei
31

Singapore
26

Indonesia
19

Japan
17

Germany
16

Hungary
16

Egypt
8
Pageviews by Browsers
Chrome
3,100 (44%)

Firefox
1,638 (23%)

Internet Explorer
1,318 (19%)

Safari
465 (6%)

Mobile Safari
276 (3%)

Opera
91 (1%)

Mobile
15 (<1%)

Version
12 (<1%)

Dolfin
5 (<1%)

NokiaBrowser
4 (<1%)
Pageviews by Operating Systems
Windows
5,865 (85%)

Android
373 (5%)

Linux
191 (2%)

iPad
178 (2%)

iPhone
109 (1%)

Macintosh
56 (<1%)

BlackBerry
48 (<1%)

Nokia
24 (<1%)

iPod
19 (<1%)

Other Unix
11 (<1%)
Exclusive  - latest report.  (evidenve)  

DATED 17 March 2012 ( 3.54pm )

Search
About 17,400,000 results (0.40 seconds) 
·         Everything
·         Images
·         Maps
·         Videos
·         News
· Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur
Search Options
·          
oThe web

Search Results

en.wikipedia.org/wiki/Eurycoma_longifolia

For the tall Australian tree also known as "Long Jack", see Flindersia xanthoxyla. .....U.S. Patent 7132117Inventors: T.G. Sambandan, ChoKyun Rha, Azizol ...


nuprepkl.blogspot.com/.../cash-on-delivery-cod-g... - Translate this page

2 hari yang lalu – Cash On Delivery (COD) Genuine Products NU-PREP100 (US Patent)longjack. SEBILLION TERIMA KASIH tidak mencukupi 'Kemuliaan Y P ...
Tongkat Ali Nu-Prep 100 ( Water Soluble Extract - Freeze Dried ) 
Patent US 7,132,117 B2 & Europe Specification patent EP 1,313, 491 B1

www.uspto.gov/inventors/patents.jsp

19 Dec 2011 – Who can apply for a patent? What can and cannot be patented? How do I know if my invention is patentable? How long does patent protection ...


... U S P T O Seal [home], United States Patent and Trademark Office ...... 2825, JackChiang, 571-272-7483 ..... 3768, Long Le, 571-272-0823. 3769, Sam Yao ...

law.freeadvice.com/intellectual.../patent_law/patent_duration.htm

How long patent protection lasts depends upon the type of patent being ... For example, under recent changes in the laws, in the United Statespatents are now ...

www.ehow.com › Cars
A pallet jack stop is a helpful tool when leaving your pallet jack loads overnight or forlong periods of time. The U.S. Patent Office defines a pallet jack stop as "a ...

www.dhgate.com/.../ff8080811e4ee3a1011e4f9f4dbc40... - United States

20+ items – Factory home; All items; Supplier Profile · Certificates · About Us ...
Wholesale - EMS shipping fee. EMS shipping fee fast way!! if you ask send via ...
hot seller black high heel long boot inner slide laceup jack... new style sexy ...

www.patentstorm.us/patents/4757975.html

Patent Abstract: A jack for supporting a ceiling beam is provided and consists of a pair of vertical sliding support members operated by a winch mechanism with ...

www.faqs.org/patents/inventor/jack-f-long-warsaw-us-1/

Patent application number, Description, Published. 20080234676, Orthopaedic trauma bone plate kit - A kit for the construction of a bone plate assembly for ...

intellogist.wordpress.com/2011/01/24/jack-lalanne-the-inventor/

24 Jan 2011 – Patent Searching:Tools & Techniques, edited by David Hunt, LongNguyen ... US 3752473 lists Jack LaLanne as the sole inventor and the Jack ...
1
2
3
4
5
6
7
8
9


Kehebatan teknologi moden yang dipunyai oleh pihak makmal ini juga berkemampuan mengeluarkan ‘Sijil Analisa’ ( COA ) yang sah kandungan BAHAN AKTIF serta jumlah peratusnya. ( ini benar, kebenaran nenek moyang bahawa ada keistimewaan pada Tongkat Ali – BERJAYA DI BUKTIKAN MELALUI SAINS ). Ini amat penting juga dalam isu ‘berperanan’ kandungan tersebut berjaya memberi hasil keputusan dari ujian yang dilakukan oleh PAKAR PENYELIDIK yang bertanggungjawab menjalankan tugas tersebut. ( dari ujian haiwan, ujian awal manusia dan kajian klinikal – clinical studies )

Fakta tiada bahan logam berat dan fakta jumlah kandungan bahan aktif ( keputusan COAs )..Kepastian jumlah peratus bahan aktif yang terkandung yang berfungsi dapat memberi kebaikan dan keberkesanan pada kesihatan tubuh badan. Maka keyakinan menjalankan ujian demi ujian diteruskan, seperti ujian ke atas sel haiwan dan sel manusia sama ada ia berfungsi dengan baik, maka ‘ujian keracunan dan keracunan kronik’ yang tidak menyebabkan kematian.( jumlah dos 4000 – 5000mg ). Kejayaan ini adalah asas penting untuk meninjau hasil yang sama pada manusia. 

Ujian awal pada manusia diberi 200, 400 & 600mg dan ujian darah menyeluruh ( comprehensive blood test ) status kedudukan hati,ginjal, buah pinggang dan yang lain adalah NORMAL..Setelah mendapat kelulusan dari pihak ‘berkenanaan & bertanggungjawab’ kepentingan serta keutamaan kajian klinikal ini dilaksanakan.Pihak Jawatankuasa Etika yang terdiri dari pegawai yang bertanggungjawab memberi pandangan menyeluruh dan keutamaan pembangunan ekonomi negara  dari sumber herba  ‘harta khazanah negara’. Jika disebut tentang Tongkat Ali maka persoalannya ‘SIAPAKAH PAKAR YANG BERKAITAN LAYAK UNTUK MENJALANKAN KAJIAN TERSEBUT’ memandangkan sinonimnya bahawa kehebatan kelakian dikaitkan dengan herba ini, rata-rata hanya ada ‘Cuma Sekadar Testimonial SAHAJA’. Kekuatan testimonial adalah sukar untuk di komercialkan secara meluas ke arena antarbangsa malah cabaran dalaman masyarakat kita juga banyak memperkatakan ‘ Produk JAGUH KAMPUNG ’.


Kenyataan seperti ini selalunya akan dipertikaikan oleh pihak antarabangsa ‘Jika Kita Berhasrat Untuk Menebusi Pasaran Antarabangsa, sebarang Negara luar’. Maka seorang PAKAR YANG TERBAIK, BERKAITAN & LAYAK BERKRITERIAKAN WHO amat diperlukan ( dengan kelulusan cemerlang, latarbelakang jurusan berkaitan ) seperti Profesor Emeritus Dr Ismail Tambi – PAKAT SAKIT TUAN ( Pakar Andrologi, Terulung Malaysia ) telah diberi keyakinan sepenuhnya menjalankan ‘Kajian Klinikal – Clinical Studies’. Ini adalah suatu persedian yang teliti bersaintifik dari permulaan dan keseluruhan proses, pengasingan bahan logam ( sokongan COA ), pengesahan kandungan bahan aktif, ( sokongan bersama COA - paiwaan & diseragamkan ).

Kelebihan terpenting selain syarat-syarat pendaftaran dan kelulusan produk, Tongkat Ali Nu-Prep 100 melebihi tahap keseluruhan industeri herba negara dimana  kelebihan ketara dan pertama di dunia dari produk ‘Jenama Malaysia’ sealiran nasihat / panduan pihak Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM – MOH, Ministry of Helath Malaysia ) yang disampaikan oleh Menterinya ‘ Pastikan produk mempunyai pakar / konsultan berkaitan’ begitu juga pihak NGO iaitu FOMCA – Federation of Malaysia Consumers Associations, ‘Produk Mempunyai Kajian Pakar’. Kedua-dua nasihat amat penting, sementara kita wajib pastikan pendataran dan kelulusan PASTI ( seperti direkodkan dan terdapat di Kementerian Kesihatan Malaysia – KKM ) selain HALAL – Jakim. Ini penting sebagai ‘Pengguna Bijak Malaysia’ kita diberi ruang seluas-luasnya unutk membuat pengaduan di Kementerian Kesihatan Malaysia – KKM dan BOLEH DITUJUKAN TERUS KEPADA PIHAK FOMCA.  
  
Pada masa tersebut, tiada sebarang fakta saintifik berkriteriakan WHO dari herba ini penghasilan fakta dari kajian klinikal ( clinical studies )  berjaya di sampaikan pada forum dan atau konres kesihatan antarabangsa. Ketelitian ini kini berhasil dan sealiran Jabatan Pertanian bahawa ‘ Industeri Herba Menjana Ekonomi Baru’. Ini kemenangan negara dari Jenama Malaysia yang di usahakan bertahun-tahun dengan kos jutaan ringgit. Hasil Kajian Klinikal terbukti dan disiarkan pada journal kesihatan-laporan perubatan antarabangsa. Dalam proses penantian paten diperolehi kajian klinikal dijalankan. Fakta ini adalah yang pertama di dunia dimana sebelum ini kesemua produk berasaskan dari herba Tongkat Ali tidak mempunyai kajian klinikal yang menyokong kebenaran produk seperti ‘Kebaikan kepada kesuburan, peningkatan testosterone, kebaikan kepada sperma manusia,memberi tenaga dan sebagainya’. Hanya dari Nu-Prep 100 kajian klinikal ( pada manusia ) disiarkan pada AJA 2010 Asian Journal of Andrology dan terbaru tahun lepas iaitu ANDROLOGIA. First International Journal of Andrology June 2011 LOH ‘ Late on-set hypogonadism’ ( awet muda / andropos ). TIDAK SAMPAI 2 TAHUN ( amat baru ) kajian klinikal ini. 
Bersama sains ia dapat dibuktikan hasil saintifik tersebut secara berfakta terang dan jelas. Perlu ditekankan disini bahawa kajian kebanyakkan semata-mata untuk tujuan akademik serta tiada tujuan menilai untuk memasarkannya. Terdapatnya kekurangan fakta terang & jelas kajian manusia dijalankan hanya atas landasan ujian haiwan pengilang yang tidak bertanggungjawab terus memasarkannya. Begitu juga pengilang yang mengambil hasil usaha ‘hak cipta’ orang lain untuk tujuan promosi, ini adalah satu penipuan dan kesalahan besar juga melanggar ‘etika perubatan’ dengan mencuri hasil kajian klinikla pihak lain. Tanpa mengetahui cara proses terbaik, berjaya menghasilkan produk bermutu & berkualiti pihak pengilang tiada mengetahuan cara pengasingan kandungan bahan logam berat tanpa merosakkan bahan kandungan aktif jalan pintas  dengan sengaja mencampurkan ‘Bahan Terlarang / DADAH’ seperti Viagra, Tadalafil atau Levitra dan memasarkan sebagai herba ‘power’.Sikap ini merosakkan nama Tongkat Ali sebagai herba ‘khazanah negara’ YANG TERNYATA MEMPUNYAI KEISTIMEWAAN BERSAINTIFIK. ( sealiran kenyataan Nenek Moyang, terdahulu ). Ini belum dilihat sepenuhnya dari sudut sesuatu produk yang ada dipasaran sekarang dipasarkan dimana ‘Kita Tidak Mengetahui  Adakah Produk Tersebut  Pasti SELAMAT’  prosesnya, tida kajian klinikal, tetapi atas kebijaksanaan pengeluar atau pihak dilantik ‘konsultan’ yang dibayar mengikut ‘garis panduan – TETAPI BUKAN DASAR ( policy ) di iklankan secara berbeza atau disampaikan perkataan yang juga berbeza TETAPI MATLAMAT – MAKSUD YANG SAMA DISAMPAIKAN, sama seperti kajian klinikal yang dipunyai oleh pihak lain yang sememangnya mempunyai hak atau kuasa penuh terhadap kajian klinikal tersebut ( clinical studies ). ADAKAH INI MENIPU PELANGGAN BIJAK ( ANDA SEMUA ) ATAU DAN DISAMPING MENCURI HAK PIHAK LAIN.

Contoh ketara seperti disampaikan oleh ketua inovasi, Jabatan Perdana Menteri jika menggunakan artis dengan member isyarat jari ‘bagus’ atau bahan kecantikan adakah benar-benar mereka telah mencuba atau sebaliknya. Pandangan kita jika ini diketengahkan pihak pengiklanan pasti akan’ terganggu’, tetapi jika pelanggan membuat aduan mungkin sebaliknya, ini bakal ujud hubungkait dasar pengiklanan bakal disentuh. Contoh ketara jika berkaitan ‘Kesuburan’ disiarkan kajian klinikal pada ASIAN JOURNAL OF ANDROLOGY 2010 ’Fertility’ & TERBARU LOH – Late onset hypogonadism ( berkaitan awet muda / andropos ) bagaimana produk lain juga ‘TIDAK TAHU DIMANA UJUDNYA & DARI MANA SOKONGAN SAINTIFIK PRODUK MEREKA DAPAT DIKAITKAN BERHUBUNG KESUBURAN, MEMANTAPKAN TESTOSTERONE, SPERMA PENINGKATAN, KEPEKATAN DAN ISI PADU’ ( Kajian Klinikal – Clinical studies ) – untuk pengetahuan setiap laporan journal kesihatan dari hasil kajian klinikal disertakan ‘keywords’.  

‘Harta Khazanah Negar’ tercatat pada journal kesihatan – laporan perubatan antarabangsa.Pertama di dunia dari ‘Jenama Malaysia’ kajian klinikal dari Pakar Andrology Terulung Malaysia.

1.     The Asian Journal of Andrology 2010.

KEYWORDS : MALE INFERTILITY, MEDICINAL HERBS, SEMEN.

2.     ANDROLOGIA ( First International Journal of Andrology, ‘online’ with effect from Jun 2011 )

KEYWORDS :   ADAPTOGEN – eurycoma longifolia – HYPOGONADISM – late – onset hypogonadism – TESTOSTERONE – TONGKAT ALI.

Jenama Malaysia, Tongkat Ali Nu-Prep, Larut Air 100% ( Water Soluble Extract – Freeze Dried ) Paten Amerika Syarikat  -  US 7, 132, 117 B2 & Eropah -  EP 1, 313, 491 B1 )


FAKTA SAINTIFIK. ( BERKAITAN KESUBURAN )
KEYWORDS : MALE INFERTILITY, MEDICINAL HERBS, SEMEN.


Produk Jenama Malaysia, pertama di dunia bersama kajian klinikal terbukti  secara saintifik – kriteria WHO. ( HINGGA KINI, BELUM  ADA SEBARANG PRODUK BERASASKAN DARI HERBA TONGKAT ALI YANG BERJAYA KE TAHAP INI )

i.                    Tongkat Ali Nu-Prep 100, sehari 2 kapsul ( 200 mg /  setiap 1 kapsul bersamaan 100mg ).
Bukti Saintifik – Kriteria WHO.
Meningkatnya kepekatan sperma mani. ( hasil berterusan peningkatan kepekatan sperma selepas 1 hingga 3 bulan )





ii.                  Tongkat Ali Nu-Prep 100, sehari 2 kapsul ( 200 mg /  setiap 1 kapsul bersamaan 100mg )


Bukti Saintifik – Kriteria WHO.
Meningkatnya peratusnya sperma yang  YANG KETARA‘, dari sudut sains ‘ ( morphology – hasil berterusan peningkatan peratus sperma selepas 1 hingga 3 bulan )


Ringkasan maksud siantifik ‘morfologi’ ( morphology )

Biosain, kajian bentuk dan struktur organism termasuk seperti ciri-ciri kelihatan / penampilan benar ‘ CORAK, WARNA &  BENTUK STRUKTUR.

PERHATIAN.

Sokongan fakta, di analisa menggunakan SPSS versi 12 ( SPSS Inc, Chicago, IL, USA ).

Pengesahan data ‘NORMAL’ ujian KOLMOGOROV-SMIRNOV.

Fokus pada setiap analisa mengikut garis panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia ( WHO ) & penentuan isipadu ( berdasarkan ‘orchidometer Prader ) sebaga penilaian peningkatan dalam parameter sperma ( kepekatan sperma, motilitas & morfologi )
  

iii.       Tongkat Ali Nu-Prep 100, sehari 2 kapsul ( 200 mg /  setiap 1 kapsul bersamaan 100mg )

Bukti Saintifik – Kriteria WHO.
Meningkatnya dalam isi padu air mani ( selepas 1 hingga 3 bulan )

Ringkasan JENAMA MALAYSIA ( Abstract )

Tongkat Ali Nu-Prep, Larut Air 100% ( Water Soluble Extract – Freeze Dried ) Paten Amerika Syarikat  -  US 7, 132, 117 B2 & Eropah -  EP 1, 313, 491 B1.

Dari 350 pesakit telah diberikan 200mg, Tongkat Ali Nu-Prep 100 ( sehari 2 kapsul. Setiap 1 kapsul bersamaan 100mg ).

75 pesakit telah terbukti melalui analisa susulan  air mani menunjukkan peningkatan yang ketara dalam semua parameter ( kualiti sperma ). Kejayaan 11 ( 14.7 % ) kehamilan secara ‘spontan’.   

Asian Journal of Andrology (2010) 12: 376–380
© 2010 AJA, SIMM & SJTU All rights reserved 1008-682X/10 $ 32.00
Original Article
Eurycoma longifolia Jack in managing idiopathic male infertility

Mohd Ismail Bin Mohd Tambi1,2, M. Kamarul Imran2
1Wellmen Clinic, Damai Service Hospital, Kuala Lumpur 52100, Malaysia
2Department of Community Medicine, School of Medical Sciences, University Sains Malaysia, Kbg Kerian, Kelantan
16150, Malaysia


KEYWORDS :   ADAPTOGEN – eurycoma longifolia – HYPOGONADISM – late – onset hypogonadism – TESTOSTERONE – TONGKAT ALI.
                                                                                   
First International Journal of Andrologi - ANDROLOGIA.
                                

Article first published online: 15 JUN 2011 ( DOI: 10.1111/j.1439-0272.2011.01168.x )
Andrologia, 43: no. doi: 10.1111/j.1439-0272.2011.01168.x

Publication History
1.    Article first published online: 15 JUN 2011
2.     Accepted: December 7, 2010

Impact Factor: 1.152. ISI Journal Citation Reports © Ranking: 2009: 4/6 (Andrology)
Online ISSN: 1439-0272

Overview

Aims and Scope

Andrologia provides an international forum for original papers on the current clinical, morphological, biochemical, and experimental status of organic male infertility and sexual disorders in men. The articles inform on the whole process of advances in andrology (including the aging male), from fundamental research to therapeutic developments worldwide.  First published in 1969 and the first international journal of andrology, it is a well established journal in this expanding area of reproductive medicine.

And in addition, Andrologia provides articles on anatomy, endocrinology, physiology, and veterinary medicine.

Andrologia is essential reading for scientists in fundamental andrological research, laboratory diagnosticians, veterinarians and clinicians in many fields (most importantly -  dermatologists, endocrinologists, gynecologists, oncologists, and urologists.)

Keywords : - andrologia; andrology, organic, male, infertility, sexual, disorder, aging, research, therapy, anatomy, endocrinology, physiology, veterinary, medicine, clinic, dermatology, gynaecology, oncology, urology
                                                                                                                     

( Article Asal, dipermudahkan dan seringkasnya,  untuk lebih memahami atau mengetahui sila layari journal andrologia tersebut – dengan kos yang telah ditetapkan oleh pengeluaran journal berkaitan ) 

Ringkasan  Artikel Asal’.
Tongkat Ali  ( Eurycoma longifolia, nama saintifinya  ), ekstrak larut air yang telah diseragamkan,  sebagai penggalak testosterone , untuk menguruskan mereka yang  ‘late - onset hypogonadism’  ?


Di kebanyakan negara, berjuta-juta orang bergantung pada ubat-ubatan herba sebagai ubat untuk pelbagai penyakit.  Di selatan Asia Timur, Eurycoma longifolia jack, juga dikenali sebagai  'ginseng Malaysia' atau  Tongkat Ali, digunakan untuk melawan tekanan dan penyakit dan meningkatkan kekuatan fizikal. Selain itu, sebatian akar tumbuhan ini dilaporkan telah meningkatkan kesan-kesan afrodisiak  
( maksud seringkasnya,   berkaitan membangkitkan atau menggiatkan keinginan seksual )
dan testosterone dalam tikus. 
        
Memandangkan bahawa kajian manusia tidak boleh didapati , 76 dari 320 pesakit yang menderita dari hypogonadism (  maksud seringkasnya, berkaitan faedah berkurangan seperti seksual dan prestasi, kemurungan, kekurangan tenaga dan daya hidup, anemia, penurunan kepadatan tulang dan jisim otot )  / LOH ( maksud seringkasanya, berkaitan kehadiran 3 gejala disfungsi seksual, pengurangan kekerapan ereksi pagi, penurunan frekuensi pemikiran seksual dan disfungsi erektil ) telah diberikan 200 mg ( kini produk telah didaftarkan sebagai Tongkat Ali Nu-Prep Larut Air ( Water Soluble Extrac – Freeze Dried, paten US 7, 132, 117 B2 dan Europe Specification Paten EP 1, 313, 491 B1 )) telah di ekstrak diseragamkan larut air Tongkat Ali selama 1 bulan. Gejala Penuaan Lelaki ( ASM ) mengikut skala penarafan standard dan kepekatan serum testosterone ( maksud seringkasnya, berkaitan hormon steroid dari kumpulan androgen yang dirembeskan dalam testis. Ia adalah hormone seks lelaki yang utama dan sebagai  besarnya bertanggungjawab untuk pertumbuhan dan pembangunan lelaki. Lelaki mengambil berat tentang testosterone kerana kekurangan dalam hormone boleh menyebabkan kelemahan otot atau gangguan seksual seperti disfungsi erektil ) telah diambil. Keputusan menunjukkan  bahawa rawatan pesakit LOH ( seperti dinyatakan di atas ) dengan ekstrak Tongkat Ali ini signifikan  ( P <0,0001 ) meningkatkan skor AMS serta kepekatan serum testosterone. ( seperti dinyatakan di atas ). Walaupun sebelum rawatan hanya 10.5% daripada pesakit tidak menunjukkan apa-apa aduan mengikut skala AMS dan 35.5% mempunyai paras testosterone. aduan mengikut skala AMS dan 35.5% mempunyai paras testosterone (seperti  dinyatakan di atas ) yang normal, selepas% rawatan yang lengkap 71,7 dan 90,8% daripada pesakit menunjukkan nilai-nilai biasa,masing-masing.                                                                  

Oleh itu, Tongkat ali ekstrak muncul untuk menjadi berguna sebagai tambahan dalam mengatasi sysmtoms LOH ( seperti dinayatakan di atas ) dan pengurusan hypogonadism. (  seperti dinyatakan di atas ) Kesimpulannya, ekstrak diseragamkan larut air  Tongkat Ali  terbukti untuk menjadi makanan tambahan herba yang sesuai dalam mengatasi gejala LOH ( seperti dinyatakan di atas ) dan menguruskan hypogonadis. (  seperti dinyatakan di atas ) Begitu juga, orang-orang dengan sebab lain hypogonadism (  seperti dinyatakan di atas ) juga boleh mendapat faedah dengan mengambil ekstrak herba sebagai tambahan kepada terapi penggantian testosterone ( seperti dinyatakan di atas ) mereka untuk meningkatkan DHEA mereka. ( DHEA / Dehydroepiandrosterone  – berkaitan telah membantu untuk pesakit yang mempunyai SLE ( berkaitan sistemic lupus erythematosus )  bagi  • mengurangkan keletihan,  meningkatkan kesukaran berfikir,  peningkatan kualiti hidup.)

Selain itu, rawatan seperti ini boleh menjadi terapi yang munasabah  untuk pesakit yang ramai, munculnya ekstrak seperti ini dari herba biasanya lebih murah daripada ubat-ubatan farmaseutikal barat.

Di Malayisa  misalnya, makanan tambahan itu boleh didapti dikebanyakan kedai farmasi utama dan poplar sebagai makanan tambahan kesihatan lelaki. Namun, kajian yang dikawal rawak placebo menyiasat kesan-keasn positif pada prostat  ( ialah kelenjar bersaiz walnut yang membentuk sebaghagian daripada sistem pembiakan lelaki. Kelenjar itu dibuat dua cuping , atau wilayah, tertutup oleh lapisan tisu luar )  yang hilang dalam kesusasteraan ( bukti dan atau fakta terdahulu dari sudut saintifik / kajian klinikal  )  setakat ini dan sedang dijalankan.

FOKUS.
‘Kata Kunci’( Keywords )  dari hasil kajian klinikal yang tercatat pada jurnal berkaitan kesihatan ini  ( keywords yang di maksudkan adalah seperti berikut ) :-   adaptogen -  Eurycoma longifolia -hipogonadisme –hypogonadism Lewat-permulaan - testosteron -Tongkat Ali.
a.      Adaptogen, herba yang dihasilkan mempunyai 3 ciri ( dan disokong fakta saintifik yang terbukti) seperti berikut :-

i.                    Ia mesti Tidak Beracun ( nontoxic ) kepada pengguna, sekurang-kurangnya dalam Jumlah Dosnya Yang Munasabah. Ia juga harus membangkitkan Tindak Balas nonspecific ( Tidak Khusus ), yang bererti bahawa ia tidak                                                                                                             
khusus kawasan tertentu badan, tetapi sebaliknya memberi manfaat kepada tubuh secara keseluruhan.  Di samping itu, adaptogens mesti membantu untuk mewujudkan sebuah negara pesakitnya kembali normal. 
               
Memulihkan homeostasis semula jadi atau badan. Di samping untuk membantu badan anda menyesuaikan diri dengan tekanan, adaptogens juga kelihatan baik untuk anda, ramai di antara mereka yang tinggi dengan antioksidan, misalnya, yang boleh membantu melawan penyakit jantung. Walaupun sejenis adaptogen boleh menjadi cara yang baik untuk merawat

Ketidak seimbangan di dalam badan, mereka tidak adalah ubat dari segala penyakit, dan mereka juga hendaklah digunakan di bawah penyeliaan seorang pakar herba.


ii.                  FAKTA SAINTIFIK YANG TERBUKTI.

Contoh sebelum digelar ADAPTOGEN, ternyata, benar dan terbukti dari sudut saintifik berkriteria Pertubuhan Kesihatan Sedunia – WHO, seperti disokong melalui  ujian keracunan dan keracunan kronik pada haiwan ( dengan dos antara 4000-5000 mg ) yang tidak menyebabkan kerosakan pada mata ( tidak buta ), bulu ( tidak tertanggal ), buah pinggang dan hati pada tahap normal, sebelum dan selepas, keutamaan / terpenting haiwan tersebut tidak mati dalam proses tersebut ( sebelum diperiksa organ dalaman ). Kemudian diikuti ujian awal pada manusia ( dengan dos dari 200mg , 400 mg dan 600 mg ) ujian darh mendapati kebaikan pada organ dalam seperti buah pinggan dan hati ( berada pada tahap normal ) dan mendapati kebaikan yang banyak kepada tubuh badan. Yang pasti kajian klinikal terbukti dan tercatat pada ‘Journal Kesihatan’ antarabangsa setelah dibentangkan pada ‘Kongres dan Forum’ ( hasil Kajian klinikal, sebelum dibenarkan terlebih dahalu memenuhi ‘standard’  memenuhi kriteria WHO kerana ini adalah KEUTAMAAN ).

Journal tersebut pada hakikat sebenar akan menjadi rujukan dan atau panduan dan atau nasihat kepada para saintis, pakar-pakar penyelidikan , doktor, masyarakat umum antarabangsa. ( dan akan menjadi bahan bacaan terbaik kepada yang berkenaan atau sebaliknya demi kepentingan kesihatan )   

b.      Eurycoma longifolia

Adalah bahasa saintifik  gelaran pada tumbuhan tersebut, pada kita di Malaysia di gelar TONGKAT ALI.                                                                                                                           
Penambahan Berfakta.
Di Indonesia ia digelar sebagai ‘ Pasak Bumi’. Mengikut Professor Arif Adimoleja dari Universiti Surabaya, Indonesia, spesis Tongkat Ali dari  Semenanjung Malaysia mengandungi lebih banyak ramuan                                                                            
kesihatan, terutama sekali ramuan yang membantu tenaga batin lelaki jika dibandingkan dengan spesis yang terdapat di Indonesia atau negara Asia yang lain.
Menurut beliau terdapat kaitan dengan khasiat yang terdapat dalam bumi Semenanjung Malaysia. Khasita perubatan Tongkat Ali terkandung dengan banyak dalam akar umbinya. Ia mengandungi pelbagai alkaloid yang mujarab sebagai penawar untuk DEMAM KURA ( MALARIA ), penawar penyakit ALAHAN ( ALLERGY),  Mencegah DEMAM, mengandungi elemen NYAH KANSER, mengandungi SUPEROXIDE DISMUTASE ( SOD ) yang berfungsi sebagai ANTIOXIDANT, ANTI RHEUMATIK ( mengurangkan kesakitan otot dan sendi akibat rheumatik ), fungsi APHRODISIAC atau ubat PERANGSANG SYAHWAT dan UBAT MELEWATKAN PROSES PENUAAN -  ‘SINAR ROHANI PEMBIMBING UMMAH, Ruanga Sains dan Islam, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia. www.islam.gov.my – keluaran September – Oktober 2010 M / Syawal-Zulkaedah 1431 H )   
  
c.       Hypogodism

Berkaitan faedah berkurangan seperti seksual dan prestasi, kemurungan, kekurangan tenaga dan  daya hidup, anemia ( Anemia adalah suatu keadaan di mana badan tidak mempunyai cukup sihat sel darah merah. Sel darah merah  menyediakan oksigen ke tisu-tisu badan )  penurunan kepadatan tulang dan jisim otot. 
Apabila kompleks gejala ini berlaku pada lelaki dewasa , ia dikenali sebagai hipogonadisme permulaan lewat, kekurangan androgen lelaki penuaan  (ADAM)  atau ANDROPOS . 

( Andropos juga dikenali   sebagai menopaus lelaki atau MANopause, hasil daripada penurunan secara beransur-ansur dalam testosterone yang 1 androgen, memberi isyarat  namanya. Dalam kebanyakan kes, hormon sama / serupa bio boleh menjadi sebahagian daripada penyelesaian. Apabila lelaki masuk awal 30an, mereka mula kehilangan testosterone pada kadar 1-2 peratus setahun.)
                                                                          
d.       Testosterone

Adalah hormone steroid dari kumpulan androgen yang dirembeskan dalam testis. Ia adalah hormon seks lelaki yang utama dan sebahagian  besarnya bertanggungjawab untuk pertumbuhan dan pembangunan lelaki. Lelaki mengambil berat tentang testosterone kerana kekurangan dalam hormone boleh menyebabkan kelemahan otot atau gangguan seksual, seperti disfungsi erektil.

Mempermudahkan / Maksud berkaitan seperti berikut :-

1.      AFRODISIAK 
( maksud seringkasnya,   berkaitan membangkitkan atau menggiatkan keinginan seksual  )

2.      LOH
( maksud seringkasanya, berkaitan kehadiran 3 gejala disfungsi seksual, pengurangan kekerapan ereksi pagi, penurunan frekuensi pemikiran seksual dan disfungsi erektil ).

3.      200 mg
( Pesakit telah diberikan 200 mg, kini produk telah didaftarkan dan telah mendapat kelulusan sebagai Tongkat Ali Nu-Prep Larut Air ( Water Soluble Extract – Freeze Dried, paten US 7, 132, 117 B2 dan Europe Specification Paten EP 1, 313, 491 B1 ))






4.      DHEA
( Dehydroepiandrosterone )
( berkaitan telah membantu untuk pesakit yang mempunyai SLE (berkaitan sistemic lupus erythematosus • mengurangkan keletihan, •meningkatkan kesukaran berfikir ,  peningkatan kualiti hidup )

5.      PROSTAT 
( berkaiatan ialah kelenjar  bersaiz walnut yang membentuk sebahagian daripada system pembiakan lelaki. Kelenjar itu dibuat dua cuping, atau wilaya, tertutup oleh lapisan tisu luar )
                                                                        

KEJAYAAN NEGARA DARI ‘KHAZANAH NEGARA’, 100% BUATAN MALAYSIA. ( Tongkat Ali Nu-Prep Larut Air ( Water Soluble Extract – Freeze Dried, paten US 7, 132, 117 B2 dan Europe Specification Paten EP 1, 313, 491 B1)

KELEBIHAN INI MEMBERITAHU BAHAWA HANYA TONGKAT ALI NU-PREP PERTAMA DIDUNIA ( BERJAYA DI MULIAKAN, KEBANARAN NENEK MOYANG TERDAHULU YANG MAHIR DAN TERDAPAT KEISTIMEWA AN DAN KELEBIHAN TONGKAT ALI TANPA PERALATAN CANGGIH PADA WAKTU DAN KETIKA )

KELEBIHAN DAN KEJAYAAN INI, BERKRITERIA WHO YANG PERTAMA bersama  KAJIAN KLINIKAL ( ujian dilakukan kepada manusia , pesakit ) oleh pakar iaitu Professor Emeritus Dr Ismail Tambi. Jika dilihat bahawa selama ini hasil kajian berkaitan testosterone dan Tongkat Ali dari ujian pada haiwan.

TERANG, JELAS  DAN BENAR DALAM INDUSTERI herba bersasakan Tongkat Ali di dunia hanya kami berkrteria WHO dan  yang pertama memenuhi syarat / peraturan  yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM / MOH ) DAN ATAU oleh pihak Kementerian Kesihatan luar negara ( seperti syarat sijil analisa (COAs) sijil bahan logam, sijil peratus bahan aktif, sijil bahan protin & yang lain dan khusus kandungan ‘eurycomonone’ kelebihan kelulusan ujian makmal tiada bahan terlarang / racun )

PANDUAN - MENEROKA MINDA  ANDA
 PENGGUNA BIJAK MALAYSIA

Ketahuilah fakta , terang dan jelas.
TONGKAT ALI NU-PREP
(Larut Air – Water Soluble Extract ‘Freeze Dried’)
(US 7, 132, 117 B2 dan Europe Specification Paten EP 1, 313, 491 B1)


Jabatan Kemajuan Islam Malaysia JAKIM (HALAL)
Hubungi 03-8886 4000 / www.islam.gov.my
Email: webmaster@islam.gov.my
Contoh kelulusan
Pengguna Bijak, sila pasti & laporkan.
(KADAR SEGERA)
ANDA YANG BERKUASA.




Kementerian Kesihatan Malaysia -  (KKM)
BERDAFTAR & KELULUSAN MAL
Hubungi 03 – 7883 5400

Biro Pengawasan Farmaseutical Kebangsaan
www.bpfk.gov.my   -  


Contoh kelulusan : MAL08031394T
www.pharmacy.gov.my       -  
Untuk kepastian mengenai senarai      penuh mana-mana produk yang disahkan dicampur racun terkawal / berjadual 
( produk didaftarkan & tidak berdaftar )

Kepastian terus, melalui talian boleh memperolehi senarai nama produk yang dirampas, nama pengilang & atau pengedar produk berkenaan.

KEMENTERIAN  KESIHATAN  MALAYSIA - “ISYTIHAR PERANG – HUKUMAN LEBIH BERAT”       Contoh susulan oleh KKM – “Health Ministry will set a minimum content under Trade Description Act . 
  
NASIHAT TERBAIK & TERBARU DARI MENTERI KESIHATAN MALAYSIA.


 DATUK SERI LIOW TIONG LAI. 
         Berita Harian – Rabu 18 Mei 2011. INTERNET TIDAK BOLEH JADI DOKTOR(maklumat penyakit di laman web wajar ditentukan kesahihan)
‘Tiada salahnya anda cuba mendapatkan maklumat daripada internet. Tetapi kita harus ingat bahawa bagi setiap laman web lengkap yang kita layari, ada banyak lagi diwujudkan oleh mereka yang tidak mempunyai kepakaran dan mempunyai muslihat diragui.’ ( satu cara untuk memastikan kesahihannya ialah dengan melihat sama ada laman itu menyediakan senarai ahli lembaga penasihat atau konsultan).


PERHATIAN, pertama seumpamanya berasaskan herba  Tongkat Ali- Paten US & EU, hasil Kajian Klinikal oleh konsultan iaitu Professor Emeritus Dr Ismail Tambi. ( produk pertama sealiran nasihat KKM )
Pemeriksaan produk selamat untuk kepastian boleh melalui Biro Pengawalan Farmasuetikal kebangsaan.  bpfk@gov.my


  Suplemen Beracun ,ISTIHAR PERANG oleh Kementerin kesihatan  Malaysia.

  Ubat tidak berdaftar dicampur racun berjadual. ( produk guna racun berjadual disenaraikan – keratan pada akhbar Ogos 7 hb,2010) contoh seperti ;-
 Produk berdaftar DICAMPUR RACUN TERKAWAL. Adalah Pronoton,Venergy Capsule, Spantan, Jinlida, Tomabest dan VNG 400.
      Produk yang tidak berdaftar Kapsul Lelaki Kuat, Bio Moca Plus, Yi Zhi Yang, Diem Capsule, Makjub Taufiq, Dua Istimewa dan Pil Resdung.
         Kapit Jering’ akibatkan kegagalan buah pinggang.

KOTA BHARU 15 Julai – Amaran kepada penggemar buah jering !.  Makanan buah itu secara berlebihan boleh mengakibatkan kegagalan buah pinggang.


Ketua Unit Nefrologi, Jabatan Perubatan Hospital Raja Perempuan Zainab 11 ( HRPZ  11 ), Dr. Sukeri Muhamad berkata, keadaan yang dikenali masyarakat tempatan sebagai ‘Kepit jering’ itu berlaku apabila seseorang memakan buah jering mentah dalam kuantiti banyak.


Katanya, induvidu yang sihat mungkin mendapati buah pinggang mereka terpaksa dirawat menggunakan kaedah dialysis akibat daripada memakan buah jering secara berlebihan. “ Saya belum pernah tengok kes ia ( buah jering ) mengakibatkan buah pinggang menjadi rosak terus, tetapi biasanya buah pinggang induvidu yang terkena ‘ kapit jering’ akan berhenti berfungsi sehingga seminggu lamanya. “ Jering boleh dimakan tetapi bukan dalam kuantiti yang banyak, namun bagi pesakit buah pinggang kronik kita tidak digalakkan langsung memakan jering “, katanya ketika ditemui pada Forum Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan ( NKF ) ke- 9 di sini, hari ini.


Beliau berkata, induvidu yang tiba-tiba mengalami air kencing berdarah, tidak kencing langsung dan sakit perut berpanjangan mestilah memberitahu pihak hospital sekiranya mereka telah memakan jering bagi memastikan rawatan diberi adalah tepat. “Jika tidak dimaklumkan, mungkin doktor akan tersilap membuat diagnosis seperti menjangka mereka mengalami masalah apendiks” katanya.


Sementara itu, Pengerusi Lembaga Pengarah NKF, Datuk Dr. Zaki Morad Mohd. Zaher berkata, risiko ‘ Kapit Jering’ berlaku kerana sejenis asid dipanggil djengkolic acid dalam buah jering. Beliau yang merupakan pakar perunding buah pinggang terkemuka negara berkata, kandungan asid tersebut boleh dikurangkan melalui kaedah merebus buah jering sehingga masak.


‘Asid inilah yang merosakkan buah pinggang buat sementara, kalau direbus betul-betul, risiko ‘kapit jering’ dapat dikurangkan,” nasihatnya.


Lebih 300 hadirin terdiri daripada pesakit, kelaurga dan pengusaha pusat dialysis hadir pada program itu yang julung kalinya diadakan di negeri ini.
Forum itu membincangkan peranan agensi-agensi kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan ( NGO ) dalam memberi bantuan kewangan serta peluang pekerjaan kepada pesakit buah pinggang

Kenyataan ini amat berguna kepada kita semua, bahawa kebenaran dari sudut saintifik seperti hasil sesuatu produk dari bahan mentah telah menjalani proses ‘ Teknologi Tercanggih ‘ (Best Available Technology – BAT ). Hasil produk terjamin ‘Selamat’ bukan sahaja berjaya mengasingkan bahan beracun malah ia terhasil tanpa kerosakan atau mencacatkan kandungan bahan aktif yang berfungsi memberikan kebaikan kepada tubuh badan.

         KOSMO! – Sabtu 12 Mac 2011
ALOR SETAR – Orang ramai diingatkan supaya tidak mudah terpengaruh dengan ubat-ubatan herba yang dijual di pasar atau kaki lima kerana dikhuatiri mengandungi racun yang boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang.


Pengarah Kesihatan Kedah, Datuk Dr. Marzukhi Md. Isa berkata, penyakit buah pinggang bukan terjadi dengan sendiri tetapi disebabkan amalan pemakanan termasuklah penggunaan ubat herba yang dijual tanpa kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).


“Sebenarnya dalam ubat herba dijual itu mempunyai banyak racun yang kita tidak tahu, mungkin kita selesa makan ubat itu, tetapi tanpa kita sedari ubat itu penyebab sakit buah pinggang. “Masyarakat jangan terlalu mudah terpengaruh dengan herba – herba yang dijual kerana akan mendatangkan penyakit, ada ubat – ubat herba itu berdaftar dengan KKM tetapi tidak mendapat kelulusan KKM, itupun perlu diambil berat,” katanya.


Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Program Jalan Sihat Hari Buah Pinggang Sedunia 2011 peringkat negeri Kedah di sini semalam. Selain itu, katanya cara hidup masyarakat juga mendorong pada sakit buah pinggang. “Cara pemakanan yang tidak sihat akan menyebabkan mereka mendapat kencing manis dan secara tidak lansung turut melibatkan sakit buah pinggang dan jantung,” kata Marzukhi


Beliau berkata terdapat di antara 3,000 hingga 4,000 pesakit baru yang menjalani dialisis setiap tahun akibat masalah buah pinggng. “Kita jangkakan 10 peratus daripada penduduk di Malaysia mengalami sakit buah pinggang. Jadi, saya seru kepada masyarakat supaya menjalani cara hidup sihat untuk kesejahteraan hidup,” katanya. – Bernama


CONTOH BERZAMAN PELBAGAI PRODUK BERMULA DARI PROSES NENEK MOYANG ( DARI 10 ATAU 5 GELAS, dijadikan 2 gelas.Dimasak berjam-jam ). Ini adalah kebijaksanaan Nenek Moyang dan ini adalah kebenaran sains pada ‘WAKTU & KETIKA’.
Kini yang penting kebijaksanaan NENEK MOYANG, dimuliakan iaitu ‘Kebaikan & Keberkesanan’ dari herba tersebut, telah terbukti melalui ‘Teknologi Tercanggih’, hasil berkriteriakan WHO secara saintifik  yang terjamin ia bermutu, berkualiti tinggi dan ‘SELAMAT’.
FAKTA, KEBAIKAN BERSAMA. Produk – dari proses yang tidak pasti. ( tidak selamat / larut air ),BERACUN’, tidak didaftarkan, tidak mempunyai kelulusan ( KKM & HALAL – JAKIM ) & kos rawatan dialisi, tinggi (bantuan berjuta dari pusat zakat, NGO, selain kerajaan )   



Rampasan produk tiruan ( atau & tidak berdaftar atau & tiada kelulusan  & 'Perang'slogan ubat kuat'   


Berita Harian Rabu 14 Mac 2012 ( Sebillion Terima Kasih kepada Kementerian Kesihatan Malaysia )
Kejayaan Pengguna Bijak Malaysia

Syor wujud Akta farmasi kekang jualan ubat palsu
MERUJUK kepada persoalan yang diajukan mengenai penjualan produk kesihatan di kedai yang masih diragui pengesahannya, Kementerian Kesihatan tidak menafikan isu seperti ini masih berlaku walaupun pelbagai usaha serta aktiviti penguatkuasaan giat dijalankan.

Mungkin antara factor adalah disebabkan kelemahan undang-undang itu sendiri yang dilihat masih longgar atau tidak digeruni peniaga, baik dari aspek peruntukan hukuman ke atas pesalah atau peniaga ingkar.

Namun, pihak kementerian kini sudah mengambil langkah drastic untuk memperkenalkan sebuah akta baru dikenali Akta Farmasi.

Setakat ini, kementerian sudah menyediakan draf Rang Undang-Undang Farmasi untuk dibentang dan dibahaskan pada sidang Parlimen penggal pertama yang dijadualkan bulan ini.

Rang Undang-Undang baru itu akan menggabungkan lima akta sedia ada iaitu Akta Pendaftaran Farmasi 1951, Akta Racun 1952, Akta Dadah Berbahaya 1952, Akta Jualan Ubat 1952, Akta Ubat ( Iklan dan Penjualan ) 1956.

Jika ia diluluskan kelak, akta berkenaan akan memperuntukkan hukuman denda sehingga RM250,000 dan penjara 10 tahun atau kedua-duannya sekali kepada pengeluar, pengedar, dan penjual ubat serta produk kesihatan yang melanggar peraturan penjualan produk berkenaan.

Sehubungan itu, kita menasihat pengguna tidak membeli sebarang ubatan serta produk kesihatan di kedai yang diragui sebaliknya mengunjungi farmasi atau mendapatkannya di klinik atau hospital berdekatan.

DATUK ROSNAH ABD RASHID SHIRLIN, Timbalan Menteri Kesihatan.


TERBARU 27 JANUARI 2012  
DARI KEMENTERIAN 
KESIHATAN MALAYSIA.
(KKM)


Kemenangan ‘PENGGUNA  BIJAK  MALAYSIA’

Penantian Bertahun Berbaloi

Penjara 
menanti 
peniaga 
ubat tiruan
Jumaat 27 Januari 2012     NASIONAL


KUANTAN: AKTA FARMASI yang akan mengenakan hukuman lebih berat, termasuk penjara kepada individu menjual dan mengedar ubat tiruan, dijangka dapat dikuatkuasakan tahun depan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata pihaknya akan membentangkan rang undang-undang itu pada sidang Perlimen, Mac ini  Katanya, AKTA FARMASI  bagi menggantikan lima akta berkai, supaya penguatkuasaannya dapat disegerakan bagi mengekang isu lambakan ubat tiruan di pasaran.itan ubat, racun dan pendaftaran perubatan iaitu Akta RACUN 1952, Akta DADAH Berbahayan1952, Akta JUALAN UBAT 1952, Akta Pendaftaran FARMASI 1951 dan Akta UBAT ( JUALAN  DAN IKLAN )1956, memudahkan pihaknya mengambil tindakan tegas kepada mereka terbabit.



‘AKTA sedia ada hanya memperuntukkan hukuman denda dan saya dapati peniaga, termasuk penjual ubat tradisional tidak serik berbuat demikian, malah memperoleh keuntungan besar dengan menipu pengguna.

‘KITA harap AKTA FARMASI ini bukan saja membolehkan individu bersalah didenda tetapi juga dipenjara mengikut jenis kesalahan masing-masing’ katanya

Beliau berkata demikian selepas melawat wartawan akhbar China Press, Chow Siew Chin, 26, yang kerugian lebih RM 48,000 selepas disamun lelaki bersenjatakan sebilah pisau dan melarikan kenderaan Produa MyVi miliknya dalam kejadian berdekatan pejabatnya, disini.Selasa lalu.


Nu-Prep 100 ( Water Soluble Extract – Freeze Dried ) Paten US 7,132,117 B2 &
 Europe Specification Patent EP 1,313,491 B1
PENERAJU HERBA NEGARA
'INDUSTERI HERBA MENJANA EKONOMI BARU' 
 MENYOKONG PENUH CADANGAN MENTERI PENUH & TIMBALAN MENTERI, KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA ( KKM – MOH, Ministry of Health Malaysia )
Undang-Undang Farmasi,  Akta Pendaftaran Farmasi 1951, Akta Racun 1952, Akta Dadah Berbahaya 1952, Akta Jualan Ubat 1952, Akta Ubat ( Iklan dan Penjualan ) 1956.


Jika ia diluluskan kelak, akta berkenaan akan memperuntukkan hukuman denda sehingga RM250,000 dan penjara 10 tahun atau kedua-duannya sekali kepada pengeluar, pengedar, dan penjual ubat serta produk kesihatan yang melanggar peraturan penjualan produk berkenaan.




         KEMENTERIAN SAINS TEKNOLOGI DAN INOVASI, MALAYSIA.
Hubungi  03 – 8885 8000 / www.mosti.gov.my
HASIL produk dari program kerjasama Kerajaan Malaysia & MIT (  US ) melibatkan kos RM 29.7 juta seperti dibentangkan di parlimen pada April 2007.
         ‘BAHAN ANTI- HIV DITEMUI DALAM TONGKAT ALI’ ( Utusan Malaysia)
         ‘TONGKAT ALI CEGAH BARAH’ Kajian MMBPP membuktikan bahan aktif dari tumbuhan itu juga boleh mencegah malaria, HIV  ( Metro )
Pengguna Bijak, sila pasti & laporkan.
( KADAR SEGERA )
ANDA YANG BERKUASA




         INSTITUT  PENYELIDIKAN  PERHUTANAN  MALAYSIA (FRIM)
Hubungi  03- 6279 7000
www.frim.gov.my/ feedback@frim.gov.my
Contoh :
Pada 2007, The Star, pihak FRIM  mendapati produk dipasaran  hanya mempunyai kandungan aktif dibawah 0.25 – 1.6% dalam minuman, tidak dapat membantu atau memberi ‘kesan kebaikan kepada pengguna’. 
( Analysis by the ministry, universities & FRIM showed that Tongkat Ali contain is at a minimum level in many drinks & did not have any effect at all )
( Perhatian : – Produk bersasakan herba Tongkat Ali dipasaran
                         mencuri harta intelek / cendiakawan negara.)  


  Forest Research Institute Malaysia
Adakah ini menunjukkan bahawa kedududkan FRIM tidak mendatangkan ‘IMPAK’ masyarakat atau yang ‘BERKENAAN  atau NGO’. Ini adalah ‘TERANG & JELAS’  telah berlaku serta sedang berlaku & akan terus berlarutan hingga 2020 atau SELAMANYA. Kita semua TELAH DITIPU. 
   Pengguna Bijak, sila pasti & laporkan.
( KADAR SEGERA )
ANDA YANG BERKUASA.





         KEMENTERIAN PERDAGANGAN DALAM   NEGERI, KOPERASI DAN PENGGUNAAN
Hubungi 03- 8882 5500
www.kpdnkk.gov.my   / webadmin@kpdnkk.gov.my
‘AWAS PRODUK TIRUAN & ATAU  – YANG BOLEH MEROSAKKAN BUAH PINGGANG’
 KOSMO – Sabtu 12 Mac 2011.  ALOR SETAR.
Orang ramai  diingatkan supaya tidak mudah  terpengaruh dengan  ubat-ubatan herba yang dijual di pasar atau kaki lima kerana dikhuatiri mengandungi racun yang boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang. Pengarah Kesihatan Kedah, Datuk Dr. Marzukhi Md. Isa berkata, penyakit buah pinggang bukan terjadi dengan sendiri tetapi disebabkan amalan pemakanan termasuklah penggunaan ubat herba yang dijual tanpa kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
Pengguna Bijak, sila pasti & laporkan.
( KADAR SEGERA )
ANDA YANG  BERKUASA
SILA DAIL 8100866800



         PERBADANAN  HARTA INTELEK MALAYSIA.
MyIPO
Hubungi 03 – 2299 8400 / www.myipo.gov.my
TINGKAT KESEDARAN HARTA INTELEK.
Sempena Sambutan Hari Harta Intelek Negara 2011.
MEMACU DAYA SAING NEGARA dalam konteks ekonomi global yang jelas menunjukkan negara yang berdaya maju biasanya bijak mengurus dan mengeksploitasi IP.
( sertakan rujukan patent tersebut / setiap salinan bersama kos yang telah ditetapkan )
Pengguna Bijak, sila pasti & laporkan.
( KADAR SEGERA )
ANDA YANG BERKUASA.







         HASIL  KAJIAN   KLINIKAL www.nature.com/aja / www.asiaandro.com
PERTAMA DIDUNIA KAJIAN KLINIKAL TERCATAT DARI HERBA BERASASKAN PATI ASLI TONGAKAT ALI (LARUT AIR 100% ) PATENT  AMERIKA SYARIKAT & EROPAH.
Tercatat pada ‘Journal’ antarabangsa oleh pakar yang berkaitan yang LAYAK MENJALANKAN PENYELIDIKAN, dengan jelas dapat memberi  manfaat / kebaikan kepada pengguna / memberi tenaga pada badan dan sebagainya.
Ini satu kemenangan ‘Mudah’, hanya dengan herba tempat yang berkualiti  pada kos yang murah ( perlu nasihat pakar untuk mencuba atau dan perlu terus mendapatkan khidmatnya
  
Contoh : Keyakinan pada pengguna ( ‘journal kesihatan’ memberi maklumat tepat / lanjut  ) seperti Journal - Asean Journal of Andrology ( Volume 11, Supplement 1, October 2009 ) dan atau America Society of Andrology.(atau dan yang berkaitan) Original Article “ Eurycoma longifolia Jack in managing idiopathic male infertility”
Sila nilai ia dari kedudukan kemajuan sains & ummah. ( selain kesihatan memudahkan / ibadah ). Kebijaksanaan diiktiraf, kerap berlaku hasil mereka dicuri / dicetak ( sebagai ‘leaflet / wedsite ) tanpa kebenaran oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.( disampaikan / pendekatan berbeza tetapi maksud yang sama )






         SIRIM BERHAD
Hubungi 03 – 55446000 / www.sirim.my
Proses di patentkan
 US Patent : US 7,132,117 B2 &
Europe Patent: EP 1,313, 491 B1
Contoh :
Sebarang kebenaran patent boleh di periksa secara langsung.
( sertakan rujukan patent tersebut / setiap salinan bersama kos yang telah ditetapkan ).
PERHATIAN :-
 Hak cipta / harta intelek. (melibatkan kos yang tinggi, masa yang lama & pengorbanan para cendiakawan / penyelidik, doktor, institusi, agensi, jabatan & kementerian berkaitan dari Malaysia )                    
                                      
Pengguna Bijak, sila pasti & laporkan.
( KADAR SEGERA )
ANDA YANG BERKUASA.





DOPING CONTROL CENTRE (DCC)
TIADA BAHAN TERLARANG. “ WORLD ANTI-DOPING AGENCY’S ” ( WADA )
Hubungi 04 – 6595 605 / dcc@usm.com
PERKATAAN DOPING, dalam sukan merujuk kepada penggunaan dadah atau ubat yang diharamkan bagi tujuan  meningkatkan prestasi atlet. Di Malaysia kumpulan sasaran utama ujian anti-doping dijalankan ke atas atlet-atlet pelapis, kebangsaan dan paralimpik. ( program pendidikan ‘Athlete Outreach’ kepada semua individu yang terlibat seperti atlet, jurulatih dan para penggiat sukan dalam bidang sukan mengenai anti-doping  )
Kenyataan ‘Tongkat Ali dadah terlarang’ ( ia boleh meningkat tahap hormone testosterone dalam badan ) : Ketua Pengarah Institut Sukan Negara – ISN Datuk Dr Ramlan Abdul Aziz. Berita Harian ( Khamis 10 September 2009 )
Contoh :  Selain sijil bahan yang dihasilkan tidak mempunyai bahan logam atau asenik atau dan sebagainya. Arus teknologi kini telah berjaya menghasilkan peratus ( %) setiap bio-aktif / kandungannya.
( Pasaran sekarang kebanyakan mengandungi produk yang tidak langsung memberi kebaikan sebaliknya KEBURUKAN )


Sijil Analisa ini penting, produk tersebut adalah selamat ( tidak ada “WAS-WAS” atau tidak yakin & PASTI TIADA kandungan “DADAH” ).  Jika ahli sukan itu didapati kandungan pada ujian air kencing ‘ bahan terlarang’ – maka gelaran akan ditarik & tindakan disiplin atau digantung ( mengikut akta yang ditetapkan ).     


Hingga kini, belum ada sebarang makmal di dunia yang mengesahkan produk ‘Jenama Malaysia’ Tongkat Ali Nu-Prep Larut Air 100% ( Water Soluble Extract ) paten US 7, 132, 117, B2 & EU – EP 1, 313, 491 B1 merupakan DADAH TERLARANG. ( tanpa bahan terlarang / DAHAH )                   
Pengguna Bijak, sila pasti & laporkan.
( KADAR SEGERA )
ANDA YANG BERKUASA.




GABUNGAN  PERSATUAN  PENGGUNA MALAYSIA
(Federation of Malaysia Consumers Associations )

Pusat Aduan Pengguna Nasional (NCCC)
Hubungi 03 - 7877 9000 / www.nccc.org.my
“Dari FOMCA, dinasihat mengambil produk yang telah melalui ujian dilakukan oleh PAKAR.”
Contoh :  Kebenaran kebaikan pada pengguna dengan  dos-dos terbukti melalui ujian.
Produk berkriteria WHO seperti ujian keracunan pada haiwan, ujian awal pada manusia & hasil ujian klinikal, yang pasti ia adalah suatu produk yang SELAMAT. ( tiada ciri-ciri penipuan / perkara tidak jelas ).
KINI kebanyakan produk dipasaran ‘menipu’ dengan proses yang tidak terjamin selamat, dos yang TIDAK PASTI & tiada kajian yang menyokong kebenaran produk tersebut. Pengguna Bijak, sila pasti & laporkan  ( KADAR SEGERA ) 
ANDA YANG BERKUASA






         PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA.( PPIM )
Hubungi 03 – 4257 7222
www.muslimconsumer.org.my
Tindakan bersepadu antara Kementerian Kesihatan, Jabatan kimia, pihak berkuasa tempatan ( PBT ) & Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Pengguna perlu ditingkatkan bagi memerangi penjualan produk TIRUAN YANG MEMBAHAYAKAN KESIHATAN.
                                     
Pengguna Bijak, sila pasti & laporkan
( KADAR SEGERA )
ANDA YANG BERKUASA





         PIHAK AKHBAR .
     Semuanya akan memberi nasihat /       kerjasama selanjutnya.
    Cara ini untuk  kebaikan / kebenaran  pengguna.
( statistik / laporan,    tangkapan  didedahkan oleh  pihak akhbar )
Pengguna Bijak, sila pasti & laporkan
( KADAR SEGERA )
ANDA YANG BERKUASA



          LAPORAN POLIS
Satu permulaan yang baik boleh membantu dan untuk tindakan seterusnya. Contoh untuk menyaman pihak  berkenaan dan atau khidmat peguam.
               
Pengguna Bijak, sila pasti & laporkan
( KADAR SEGERA )
ANDA YANG BERKUASA


SELAMAT HARI POLIS ke 205
Bersama PDRM - 74,825 HARI
Benar Kehebatan Nu-Prep 100
 ( Water Soluble Extract )
paten Amerika Syarikat ( patent US 7,132,117, B2 ) &
paten Europe Specification Patent 
( EP 1,313,491 B1 )
atas 'Jasa Mu' (24,7,365 ) dari dulu hingga kini.

PDRM 
Polis Di Raja Malaysia

TAHNIAH 

SEBILLION TERIMA KASIH


CONSUMER CLAIMS TRIBUNAL MALAYSIA

         YANG PASTI KEBENARAN & KEMENANGAN  PENGGUNA HANYA DI MAHKAMAH TRIBUNAL TUNTUTAN PENGGUNA MALAYSIA
(TTPM ) 03-4042 4181 / tppm.kpdnkk.gov.my
Contoh berkaitan ( atau sebaliknya ) : -
Pada Khamis 17 Mac 2011, pasangan dakwa kaedah rawatan mengelirukan, firma perubatan diarah pulangkan wang RM14,000. “ peringkat awal mendapatkan rawatan syarikat berkenaan, beberapa kali saya dimasukkan ke hospital hingga saya berasa tiada perubahan & berhenti daripada memakan ubat dibekalkan itu. ” Dalam penghakiman, mengikut Seksyen 9 & 10 Akta Perlindungan Pengguna 1999,  representasi & perlakuan yang dilakukan syarikat berkenaan adalah palsu & mengelirukan mangsa berhubung perkhidmatan & kualiti diberikan.
Tribunal pengguna dikagumi dunia. ( Rabu 17 Ogos 2011 )


Mana ada negara di dunia yang dengan hanya 1 pound sterling atau RM5. Seorang rakyatnya yang teraniaya boleh mengadu apa sahaja kepada sebuah tribunal pengguna. Dan seterusnya dia menikmati pula ganjaran daripada ketidakadilan yang diterimanya.
Pengguna Bijak, sila pasti & laporkan
( KADAR SEGERA )
ANDA YANG BERKUASA






No comments:

Post a Comment