Monday, 9 July 2012

MAHA NEGERI SEMBILAN 2012, 25hb JUN - 1hb JULAI 2012.Sebillionn Terima Kasih dari Nu-Prep 100 Water Soluble Extract - Freeze Dried US,EU patent PENERAJU HERBA NEGARA 'BIOTROPICS MALAYSIA BERHAD' - BERSAINTIFIK & FAKTA KAJIAN KLINIKAL PERTAMA DI DUNIA TERBUKTI MENJADI PANDUAN / RUJUKAN & PERSAING PERUBATAN BARAT 'WESTERN MEDICINE' DARI SATU JENIS HERBA SAHAJA YANG BERGELAR MUKJIZAT TONGKAT ALIPERHATIAN - KECEMASAN

Kehebatan, Kejujuran & Anugerah yang bakal diterima,nanti. ( 11hb Julai 2012-pukul 2.15pm ) ‘Disimpang lampu isyarat ke Kuala Lumpur, Segambut & Mont Kiara dari arah Sg Buluh.

1 Negara, pelbagai bangsa, yang pasti 1 Malaysia.

Kelihatan telah ‘jatuh’ baru berdiri ( permukaan jalan masih kebasahan, hujan baru berhenti - pada awalnya wanita ini berdiri di tengah jalan  )  sementara menunggu lampu isyarat berubah, dalam tempuh kurang 30 saat beliau duduk di tengah jalan & ini menyebabkan bantuan  secara TERUS DIBERIKAN.

1.     Kenderaan yang membawa pesakit ( seorang wanita – Melayu )
Sememangnya HEBAT, dengan kesan darah dari mangsa yang terlibat
Yang Maha Esa akan memberi kelebihan pada kekuatan perjalanan akan datang & seterusnya di permudahkan lagi & sebagainya.


2.     Kedua-dua lelaki ini, berbangsa India bimbang akan kesakitan yang di tanggung dengan kedua seluar di lutut  ‘terkoyak’ & kaki kanan pada lutut berdarah ( kulit terbelah )

Sememangnya HEBAT & secara jujur membantu mangsa dengan mengangkat untuk dimasukkan dalam kenderaan untuk dihantar ke hospital berhampiran. Ini bakal dikenang hingga & selagi ‘Nyawa dikandung badan’.

3.     Wanita ini yang tercedera , kami semua mendoakan agar cepat sembuh.

4.  Gambar wanita diambil – tetapi apabila melihat akan wajahnya, tangisan menahan kesakitan & TERUS MENUTUP ‘Camera’ ini ( secara jujur memohon untuk mendakap pinggang dengan erat untuk dibawa masuk kedalam kenderaan tersebut - memandangkan kedua-dua India ini secara jujur menolong  ‘satu pegang bahu & satu lagi pegang bahagian kaki’ – kiri & kanan ) TAPI MASIH DALAM KESAKITAN.


5.  Pada kawan beliau ( wanita yang tercedera ) atau yang mengenali dari   nombor motosikal WTM 8297 ini silalah hubungi ahli keluarga terdekatnya atau saudara maranya dengan segera.


Sebillion Terima Kasih Atas Bantuan Semua Pihak, Ikhlas dari Nu-Prep 100 US & EU paten.( masa yang diambil serta risikonya, ditengah jalan & atau akan datang – isu pelbagai ) 

NOTA-tambahan

Kurang dari 40 minit serta jarak kurang dari 15 kilometer berlaku satu lagi kemalangan selepas simpang masuk ke kiri ke Kuala Lumpur ( melalui highway ) selepas ‘Subang Airport’.( kemalangan sebelah jalan menuju ke 'Subang Airport )


BERHATI-HATI DI JALAN RAYA. 
PANDU CERMAT 
NU-PREP 100SEBILLION TERIMA KASIH
Atas Permintaan Ramai

ROAD SHOW
ANJURAN MAJLIS AGAMA ISLAM NEGERI SEMBILAN
‘SUAMI HEBAT 
RUMAHTANGGA BERKAT’

BERSAMA PAKAR ‘ANDROLOGIST MALAYSIA’ DR ISAMIL TAMBI
BERSAMA SEMUA 
MENUJU KEMAJUAN 
&
PEMBANGUNAN UMMAH
MASUK ADALAH PERCUMA


1.                 12HB JULAI 2012 ( 9-11 PAGI ) TEMPAT : PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH TAMPIN 06- 4421304

2.                 18HB JULAI 2012 TEMPAT DEWAN AUDITORIUM P. DICKSON


CONTOH SEPERTI DI PAROI
PADA 22 MEI 2012 ( yang lepas )

MAHA NS 2012
AKTIVITI 
25 JUN 2012 – 
1 JULAI 2012 

FORMULA 1, PETRONAS
PERLABURAN  BERBALOI, BERTAHUN JUTAAN RINGGIT

KEJAYAAN MEMERLUKAN PENGORBANAN,
MASA YANG LAMA- TERUS MENDIDIK
TERBUKTI
JENAMA MALAYSIA YANG TERBAIK


Jenama Malaysia
Nu-Prep 100
MENJADI RUJUKAN / PANDUAN OLEH PAKAR ANTARABANGSA
KINI, TERUS MENDIDIK PENGGUNA BIJAK HANYA TONGKAT ALI NU-PREP 100
BERSAINTIFIK & PERTAMA DI DUNIA BERSAMA KAJIAN KLINIKAL BERKRITERIAKAN WHO.
"Adaptogen" ( keywords - Andrologia, First International Journal of Andrology, June 2011 )
Persaing 'Perubatan Barat' ( western medicine )
Peningkatan Testosterone TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH ( NO DRUGS )

MAHA NS 2012 SEMPENA HARI PELADANG, PENTERNAK & NELAYAN
SEMUA DIJEMPUT HADIR
DIDAHULUI DENGAN UCAPAN SEBILIION TERIMA KASIH
DARI NU-PREP 100 ( Larut Dalam Air - dikering sejuk beku ) 
Paten US 7,132,117 B2 &
  Europe Specification Patent
EP 1, 313, 491 B1

Perasmian 'Tandatangan' Tongkat Ali Nu-Prep 100
 ( Water Soluble Extract - Freeze Dried )
dipatenkan di Amerika Syarikat (US)  &
Eropah ( EU )

The Making of 'MAHA NS 2012'

The Making of MAHA NS 2012 (24 June,2012)
&
Tongkat Ali Nu-Prep 100.
Sekali lagi, Sebillion Terima Kasih
(MOA & DOA) 


MAHA NS 2012
( 25 JUN - 1 JULAI 2012 )

Kebenaran 'Sains & Islam' pada Sinar Rohani 2010

'Mukjizat Bergelar Tongkat Ali'

Catatan 'Sains & Islam'
 Sinar Rohani, Pembimbing Ummah
Jabatan Kemajuan Islam www.islam.gov.my
Sept-Okt 2010 m/ Syawal-Zulkaedah 1431 H
Bil 66 tahun 13.
Professor Emeritus Dr.Mohd Ismail Tambi.
Klinik Sejahtera Lelaki
Damai Service Hospital
Jalan Ipoh
( Dr Mohd Ismail. MAT, MBBS,DRM. WHO Fellow Clinical Andrology & Semenology
Monash, Australia WHO Post Grad Cart in Adolescent
Reproductive & Sexual Health ( Hungary )
Professor Emeritus Andrology Seng Yang Andrology Hospital China
Consultant Clinical Andrologist ) 
Place of Practice :
Damai Service Hospital,Jalan Ipoh

Tongkat Ali atau nama saintifiknya Eurycoma longifolia jack ialah herba yang biasa didapati dihutan belentara, Nausantara berdekatan lereng pergunungan.Namanya yang dikaitkan dengan lelaki tampan yang berdarah pahlawan sememangnya memberi erti mukjizatnya yang terselindung,iaitu membantu kesihatan, kesejahteraan dan semangat kelelakian seaperti tongkat yang membantu mengangkat mereka yang lemah.  

Pohon ini dikenali sebagai penawar pahit kerana ianya amat pahit dan mujarab untuk pelbagai masalah kesihatan dan penyakit. Ia juga dikenali sebagai pasak bumi kerana akarumbinya yang  berjelar lurus kedalam bumi dan kukuh dan amat sukar untuk dicabut. Terdapat beberapa spesis Tongkat Ali, tapi spesis yang mengandungi banyak ramuan perubatan ialah dari spesis  Longifolia dan Apiculata. 


Mengikut Professor Arif Adimoleja dari Universiti Surabaya, Indonesia, spesis Tongkat ali dari Semenanjung Malaysia mengandungi lebih banyak ramuan kesihatan, terutamasekali ramuan yang membantu tenaga batin lelaki jika dibandingkan dengan spesis yang terdapat di Indonesia atau Negara Asia yang lain.
Ini mengikut beliau ada kaitan dengan khasiat yang terdapat dalam bumi Semenanjung Malaysia.Khasiat perubatan Tongkat ali terkandung dengan banyak dalam akarumbinya.Ia mengandungi pelbagai alkaloid yang mujarab sebagai penawar untuk demam kura(Malaria), penawar penyakit alahan (allergy), mencegah demam,mengandungi elemen nyah kanser, mengandungi (SOD)Superoxide dismutase yang berfungsi sebagai antioxidant, anti rheumatik(mengurangkan kesakitan otot dan sendi akibat rheumatik),fungsi aphrodisiac atau ubat perangsang shaywat dan  ubat melewatkan proses penuaan. Oleh kerana ianya pahit,kadangkala ia digunakan sebagai bahan perisa untuk kopi dan minuman pahit.Jadi kandungannya dalam kopi atau teh ialah semata mata untuk perisa dan tiada apa apa khasiat yang lain kerana jika kandungannya lebih memang tidak dapat meminumnya kerana ia teramat pahit!

Pada zaman melayu purba, kikisan akar Tongkat Ali biasa digunakan sebagai campuran dalam teh atau kopi dan minuman ini biasa diamalkan oleh orang Nausantara dan Melayu untuk tenaga, keselesaan dan kesegaran.Pendatang dari Negara barat saperti orang Inggeris dan Portugese mula memberi perhatian tentang herba itu apabila mereka mula mengkaji perubatan tradisional melayu. Koleksi maklumat yang mereka cuba membukukan banyak mengupas pelbagai herba yang penuh mukjizat yang mana Tongkat ali mendapat perhatian. Ini membuatkan herba Tongkat ali terkenal sebagai herba yang dapat membantu memantapkan kesejahteraan kaum lelaki.

Kajian awal yang mengunakan akstrak larutan alcohol dan chloroform didapati amat toxic tapi mujarab untuk menangani masalah kesihatan saperti deman kura dan jangkitan kuman dan virus. Kesan toxic kepada hati dan buah pinggang membuatkan akstrak tersebut tidak sesuai untuk kegunaan manusia. Akstrak larutan air pula didapati selamat apabila prosesnya diubahsuai untuk mengeluarkan bahan toxic.

Kajian awal kepada tikus menunjukkan yang extrak larutan air Tongkat Ali yang mengandungi elemen glycoprotein dapat meningkatkan hormone Testosterone 4 kali ganda.Kajian kepada tikus tua dengan akstrak Tongkat ali larutan air membuatkan tikus tua aktif dan gresif. Akstrak ini tiada kesan toxic kepada hati dan buah pinggang dan kajian klinikal kepada manusia dijalankan pada penghujung 1999 dibeberapa buah Pusat Pengkajian Perubatan tempatan dan antarabangsa dan hasil dari kajian tersebut akstrak Tongkat ali larutan air yang telah menjalani pelbagai proses piawayan kini telah mendapat iktraf patent pada 2004(US patent:US2004/0087493 A1) dan kini produk IP ini dikilangkan oleh Phytes Bioteks Sdn.Bhd oleh Syarikat Biotropics Malaysia dengan jenama NU-PREP,NU-PREP 75 dan NU-PREP 100 ( tambahan perhatian bermula 2012 produk pek baru hanya Nu-Prep 100 SAHAJA )

Menyusuli kajian Biomedikal dan Medikal yang pernah dilakukan kepada akstrak tersebut, hanya akstrak ini sahaja yang telah menjalani pelbagai ujian dan penyelidikan yang komprehensif yang membuatkannya akstrak Tongkat ali yang premium. Beberapa kajian yang ‘landmark’ yang pernah dijalankan kepada akstrak ini ialah saperti berikut:

Kajian awal mengunakan tisu buah zakar manusia yang dikultur dengan akstrak tersebutr mendapati peningkatan testosterone dan androsteinedione( androgen saperti testosterone) ketahap tiga kali ganda normal.Tiada peningkatan tahap dihidrotestosterone( ada kaitan dengan kejadian kanser kelenjar prostat). Penemuan ini seolah olah membuka jalan untuk kajian klinikal kepada manusia dilakukan tanpa was was.Kajian klinikal yang seterusnya dijalankan disebuah Pusat Latihan Sukan diKansas, USA dengan 10 orang penunggang bisikal mendapati yang tahap hormone testosterone meningkat dengan pengambilan 200mg akstrak tersebut.
Kajian susulan disebuah Pusat Perubatan diKuala Lumpur melapurkan peningkatan hormone testosterone dan hormone DHEA sekali gus dengan penurunan SHBG(Ikatan protin globulin dengan molekul testosterone) dan peningkatan hormone testosterone yang bebas( testosterone bebas ikatan yang boleh digunakan badan)dengan pengambilan 200mg akstraktersebut.

Kajian yang dilakukan diFakulti Perubatan Bahagian Sains Sukan dengan sekumpulan atlit yang mengambil 200mg akstrak yang sama juga menunjukkan yang atlit tersebut dapat membina kekuatan tenaga otot dan penurunan lemak badan yang mana kedua duanya ada kaitkan dengan kesan androgen.

Kajian klinikal yang komprehensif tentang kesan akstrak premium itu kepada 20 lelaki mendapati akstrak itu tidak memberi apa apa kesan negative kepada profil darah, tidak member kesan negative kepada buah pinggang dan hati dan meningkatkan tahap hormone testosterone, DHEAS dan mengoptimumkan hormone tiroxin dan hormone ketumbesaran IGF-1. Akstrak ini juga dapat meningkatkan tahap kolesterol baik dalam darah dan tidak member apa apa kesan kepada tekanan darah atau urat saraf walau pun diambil dengan dos yang tinggi.

Kajian susulan yang dilakukan diUSA oleh Professor Talbott kepada atlit penunggang bisikal mendapati akstrak tersebut dapat menambahkan testosterone sebanyak 16.5% dalam masa 24 jam dan mengurangkan tahap hormone stress iaitu cortisol sebanyak 33% dalam masa 24 jam juga.Kajian ini jelas menunjukkan kemujaraban aksdtrak premium ini meningkatkan testosterone dan mengurangkan tekanan badan.

Kajian yang sama yang dijalankan oleh Professor Ruxiang Wang diLioning, China kepada beberapa atlit berumur yang mengambil 200mg akstrak tersebut.mereka rasa diri mereka lebih aktif dan agresif dengan peningkatan tahap hormone ketumbesaran dan testosterone serta mereka dapati proses pemulihan lenguh otot setelah melakukan senaman berkayuh itu cepat.

Kajian yang dilakukan kepada lelaki yang mengalami masalah sperma dengan pengambilan akstrak premium tersebut mendapati peningkatan kepada bilangan dan keaktifan sperma dengan sekali gus peningkatan kualiti sperma yang dapat menghasilkan kehamilan spontan sebanyak 17%.

Banyak lagi kajian klinikal dan biomedical sedang dijalankan kepada akstrak tongkat ali premium ini untuk meningkatkan lagi keyakinan diri para pengamalnya yang sudah sedia maklum yang Tongkat ali ini bukan sekadar memantapkan fungsi shaywat lelaki yang biasa diwawarkan oleh tukang ubat tradisional, tapi ia lebih dari itu, iaitu memantapkan kesihatan,mengurangkan tekanan, mempunyai kebaikkan untuk kesuburan lelaki serta memantapkan kesejahteraan lelaki.Ia benar benar suatu mukjizat untuk lelaki. 

(Nota:Maklumat diatas boleh didapati dari www.nutrilearn.com atau dari search Yahoo atau Googles< LJ100 >)Sokongan ANDA, TN RAYMOND sekeluarga
amat dihargai, Sebillion Terima Kasih dari Nu-Prep 100 ( US,EU patent )


SEBILLION TERIMA KASIH TUAN

Penjelasan - saintifik & kajian klinikal berkriteriakan WHO
diterima baik dari pasangan Seremban. Sebillion Terima Kasih dari
NU-PREP 100 ( US,EU patent )

DOA, bersedia dengan sebarang soalan berkaitan, yang pasti TETAP ADA JAWAPAN. 
BEGITU JUGA NU-PREP 100, HINGGA KINI BELUM ADA SEBARANG SOALAN YANG TIDAK DAPAT DIJAWAP.
DARI SUDUT MENDIDIK NU-PREP 100 TERBAIK.
MAHA NS 2012
TONGKAT ALI
NU-PREP 100
PENERAJU HERBA NEGARA


ISTERI TAHU 

‘SUAMI HEBAT
 RUMAHTANGGA 
BERKAT’ &  
‘SIAPA SUAMI
 SEBENARNYA’
KEBENARAN SEMINAR KELUARGA SAKINAH
( ANJURAN BERSAMA JABATAN AGAMA ISLAM NEGERI SEMBILAN & JABATAN HAL EHWAL AGAMA ISLAM NEGERI SEMBILAN PADA 22 MEI 2012,PERTUTURAN YANG SIHAT, KELEBIHAN YANG LAIN / PELBAGAI CONTOH KEBAIKAN KEPADA KELUARGA & ATAU MENJADI MENTOR & KEBAIKAN KESIHATAN  SENTIASA BERTENAGA AMAT DIHAJATI )TONGKAT ALI & WANITA
KELEBIHAN-KEBAIKAN & KEBERKESANAN KEPADA TUBUH BADAN

WANITA ZAMAN  & MODEN TERKINI 
dari Pakar 'Andrologist' Malaysia Dr Ismail Tambi
' Meningkatkan tahap hormon DHEA & Progesterone ' Selain Memberi TENAGA ' kepada WANITA.
NU-PREP 100 US,EU paten

Kesihatan Menyeluruh untuk WANITA yang penting 'KESAN AWET MUDA'
NU-PREP 100 US,EU paten

Nutrients and Botanicals from the Malaysian Rainforest in Optimizing Men’s Health. The Science and Technology behind Tongkat Ali.


The tropical rainforest in Malaysia showed its species richness that is unique where many of the flora species have been found to contain value as food, medicine, therapy resources and many others usage. The Malay Peninsula early literature of modern botany started in 1511 under Portuguese rule which became more established with the coming of the British colonies with their professional botanists who wrote about the flora, vegetations, taxonomy, systematic, and ethno botany in Malay Peninsula. Malay traditional medicine manuscript published in 1930 by Garden Bulletin as “The Medical Book of Malayan Medicene” edited by Dr. J. D. Gimlett and I. H. Burkill glorified plants among which is the Simaroubaceae species (specifically Eurycoma longifolia jack ) that have special role in men’s health. That’s how Eurycoma longifolia came into the picture as the botanical that potentiate men’s health and since then much studies have been done and documented and the standardized extract being patented and sold worldwide as active botanical for men.

Tongkat ali or Eurycoma longifolia jack known scientifically or Long Jack as it is internationally known, is a common herbal shrub found along the slopes of hilly terrains of the Malaysian rainforests. Its medicinal value discovered were unique to the ground where it is found. The aphrodisiac phyto-compound found in the Malaysian Peninsular species is more in concentration when compared to the species found elsewhere. It contains all sorts of alkaloids of the Quassinoid variety which have the properties of healing Malarial fever, being antischistosomal, in managing allergies and common fevers, cytotoxic, inducing apoptosis and anti-tumors. The standardized water-soluble extract contains phenolic compounds, tannins, high molecular weight polysaccharides, polypeptides with 30-39 amino acids and 4300 Daltons (labelled as Eurypeptides), glycoprotein and mucopolysaccharides. The Eurypeptides and glycoprotein complex exert anti-cancer, pro-fertility, aphrodisiacs and anti-aging properties. The water-soluble extract portion is non-toxic even at higher dosage. The standardized water-soluble extract has been patented in Malaysia (MY-134867-A), the USA (US 7,132,117 B2) and Europe (EP 1,313,491 B1) after having gone through extensive animal and human clinical evaluation.

 Animal Studies.
Early studies in 1980-1990 on Eurycoma longifolia jack on the mouse animal model with organic extract and water-soluble extract done by the late Dr.Ang Hooi Hoon and co-workers from School of Pharmaceutical Sciences, University Science Malaysia, Minden, Penang and Dr. Johari Saad and co-workers of University of Malaya reported increase levels of testosterone and increase fertility based on sperm motion and activation profiles using computer assisted motion analyzer. In 2002 Dr. Azimahtol, School of Biosciences and Biotechnology, Faculty of Science and Technology, National University of Malaysia, evaluate the effect of water-soluble extract comparing with sildenafil citrate (Viagra) in triggering penile erection. The Standardized extract increases and enhances the levels of cGMP and cAMP, which ultimately leads to penile erection. In an earlier study on cancer cells Prof Azimahtol found the water-soluble extract has anti proliferative effect on human breast cancer cell line, MCF-7 and induced apoptosis of cancer cells. The ethanol extract has been found to be toxic to liver and the kidneys and only the standardized water-soluble extract is used.

In-Vitro Studies
Dr. Harniza and Dr. Johari from the University of Malaya isolated the bioactive complex polypeptides from the standardized water-soluble extract, labeled as Eurypeptides and tested its effect on the biosynthesis of various androgens. The Eurypeptides works by activating the CYP17 (17 a-hyroxylase/17, 20 lyase) enzyme to enhance the metabolism of pregnenolone and 17-OH pregnenolone to yield more dehyroepiandrosterone (DHEA) as well as the metabolism of progesterone and 17-OH progesterone to 4-androstenedione. Excess DHEA is aromatized into testosterone to be utilized at target sites.

Early Human Trials on Eurycoma longifolia
The land mark studies on human testicular cells incubated with standardized water-soluble extract of Eurycoma longifolia and with control pregnenolone incubated with the same herb showed the herb potentiate steroidogenesis in the testicular cells with 4 times increase level of testosterone and testosterone precursors. There was no increase in Dehydrotestosterone which is associated with cancer of prostate. In a double blind, placebo controlled study conducted in 2000 by Dr. Sareena from the Department of Sport Science at the University of Malaya, provided 14 healthy adult males with either 100 mg/day of the Standardized extract or placebo for 8 weeks. Both groups performed an intensive strength-training program for 8 weeks. The group on the Standardized extract showed improved body mass index as well as muscle strength. In a non comparative non placebo controlled study conducted in 2001 by Dr. Ismail Tambi at the Reproductive Research Center in Kuala Lumpur, Malaysia, where 30 married men, aged 31-52 years old, took 200mg of the standardized extract regularly for three consecutive weeks. Interviews indicated that 73% felt healthy, active and energized, 82 improved psychological wellbeing and 62% felt increased sexual desire. The subjects showed an increased free testosterone index. Increased testosterone levels help improve libido, energy and muscle mass for bodybuilding. Their levels of DHEA, another critical steroid hormone, gradually increased from 26% after one week to 47% after three weeks.

Extended Clinical Trials
A double-blind placebo controlled human clinical trial conducted in 2004 by Dr.Ismail Tambi where 20 male volunteers of various health conditions from the ages of 38 to 58 randomly given 200, 400, or 600 mg of the standardized extract or placebo for 2 months showed elevated SHIM scores showing improvement in sexual desire and performance as well as improved AMS score showing improvement in sexual, physical, psychology, and vasomotor domains for majority of the volunteers. Testosterone and DHEAS levels showed high normal levels when compared to baseline. Diabetic volunteers showed an improved level of blood glucose. The cortisol levels were fluctuating suggesting the extract modulates the release of cortisol.  The majority of volunteers have high normal levels of thyroxin and IGF-1 compared to the placebo group. There were no changes to the tumor markers, liver function, renal function, blood profile and lipid profile, though majority showed elevation of HDL. The study by S. Talbott, et al, to determine the effects of the standardized extract on cortisol and testosterone levels during high-intensity exercise on men who were taking part in a 24-hour mountain bike event where the subjects provided a saliva sample prior to and after each of four 14.91-mile laps; the eight samples of each participant underwent an enzyme immunoassay (Salimetric, State College of PA) to determine and compare levels of cortisol and testosterone. This was compared to placebo samples. Both placebo and supplement were taken approximately 30 minutes prior to exercise. It was found that cortisol levels in the standardized extract group were significantly lower – 33 percent – than in the placebo group. Also, testosterone levels in the supplement group were 16.4 percent higher than that of the placebo group indicating that standardized extract of Eurycoma longifolia is a potent anti-stress as well as androgenic even within 24 hours of taking. Study by Dr. RuxiangWang et al from Liaoning Sport Science and Technology Institute, China in 2007, studied standardized extract of Eurycoma longifolia on elderly male cyclists to explore ergogenic and fatigue recovery effect, found the extract enhances muscular strength and facilitates fatigue recovery besides enhancing free testosterone, increase IGF-1 and reducing SHBG level. Recent male fertility studies done in a Fertility Centre in Kuala Lumpur, Malaysia using standardized extract, given to males with Idiopathic Oligospermia, Asthenospermia and Teratospermia improves sperm profiles with three to six months of continuous usage which resulted in achieving 17% spontaneous pregnancy in an otherwise non productive marriage. The rest achieved pregnancies through ART since the post herbal extract sperm samples were sufficient for such procedures, which were not before taking the herb.

Conclusion:
Standardized water-soluble extract of Eurycoma longifolia jack, has undergone numerous Clinical Trials and evaluations locally and internationally and has been found to be a beneficial botanicals optimizing men’s health. The Standardized extract has been patented as a supplement for men’s health specifically in enhancing testosterone and improving male fertility of idiopathic causes. The extract has been found to be non-toxic even at a high dose of 600mg to the body vital functions. Extended studies on the same extract has proven the herb to be an energizer, an aphrodisiac, an ergogenic botanicals which also facilitate muscle fatigue recovery and anti stress. It is a potent adaptogen as well. Overall effects on the various hormones are also positive. It enhanced total testosterone and DHEA (Dehydroepiandrosterone) which also modulate testosterone level, ensuring enough free testosterone for the body’s need. Its other adaptogenic effects include positive effect on body cortisol levels as well as on growth hormone as it modulates the released of IGF-1. With all these ample scientific and clinical findings, Standardized patented water-soluble extract of Eurycoma longifolia, has emerged as a potent botanical supplement in men’s health.


# This article is published in the ASIAN JOURNAL OF ANDROLOGY (Volume 11, Supplement 1, October 2009)
Asian Journal of Andrology (2010) 12: 376–380
© 2010 AJA, SIMM & SJTU All rights reserved 1008-682X/10 $ 32.00
www.nature.com/aja


Original Article

"Eurycoma longifolia Jack in managing idiopathic male infertility"

Mohd Ismail Bin Mohd Tambi1,2, M. Kamarul Imran2
1Wellmen Clinic, Damai Service Hospital, Kuala Lumpur 52100, Malaysia
2Department of Community Medicine, School of Medical Sciences, University Sains Malaysia, Kbg Kerian, Kelantan
16150, Malaysia

Correspondence to: Dr Mohd Ismail Bin Mohd Tambi, Wellmen
Clinic, Damai Service Hospital, Kuala Lumpur 52100, Malaysia.
Fax: +603-4043-5399 E-mail: dr_tambi@yahoo.com
Received: 27 September 2009 Revised: 23 November 2009
Accepted: 21 January 2010 Published online: 29 March 2010


This study investigated the effect of treatment with the proprietary standardized, water-soluble extract of the root of the Malaysian plant, Eurycoma longifolia Jack, which is thought to enhance male fertility with regard to higher semen volumes, sperm concentrations, the percentage of normal sperm morphology and sperm motility in male partners of sub-fertile couples with idiopathic infertility. A total of 350 patients were given 200 mg of the extract daily and follow-up semen analyses were performed every 3 months for 9 months. Of these 350 patients, 75 patients completed one full cycle of 3 months. Follow-up semen analyses in these patients showed significant improvement in all semen parameters. The proprietary extract of Eurycoma longifolia Jack significantly improved the sperm quality in these patients, allowing for 11 (14.7%) spontaneous pregnancies. Asian Journal of Andrology (2010) 12: 376–380. doi: 10.1038/aja.2010.7; published online 29 March 2010. Keywords: male infertility, medicinal herbs, semen

Semuanya hasil dari kajian penyelidik Malaysia, Nu-Prep 100 US,Europe paten melebihi  saintifik ( produk lain, terdapat ujian haiwan dari produk berasas Tongkat Ali dari proses biasa di mana 'KEMATIAN BERLAKU PADA HAIWAN TERSEBUT'- BUKTI INI TIDAK MENCUKUPI UNTUK DI KOMERSIALKAN, UNTUK DIMAKAN OLEH PENGGUNA BIJAK' ) TETAPI PERTAMA DI DUNIA KAJIAN KLINIKAL,TERBUKTI & TERCATAT PADA JOURNAL KESIHATAN - LAPORAN PERUBATAN ANTARABANGA ( AJA 2010 & ANDROLOGIA - First International Journal of Andrology June 2011 ) 


KEHEBATAN NENEK MOYANG AMAT DIHARGAI, KINI BERSAMA SAINS MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH


Samsung Group, Korea berkeyakinan hasil saintifik & kajian klinikal berkriteraikan WHO adalah yang terbaik ' kelebihan hebat sesuatu produk ' untuk menebusi pasaran antarabangsa.

TERKINI, BIOTROPICS MALAYSIA BERHAD DIKENALI SEBAGAI NADI SEBENAR PRODUK BERASASKAN DARI HERBA TONGKAT ALI DENGAN SATU JENIS RAMUAN SAHAJA-SEPENUHNYA DI DUNIA TERBUKTI ADALAH HASIL DARI FAKTA SAINTIFIK & BERKRITERIKAN WHO OLEH SAINTIS & PAKAR PENYELIDIK MALAYSIA MENJADI RUJUKAN / PANDUAN ANTARABANGSA MENUJU KEMAJUAN & PEMBANGUNAN UMMAH.

SEBILLION TERIMA KASIH DARI NU-PREP 100 US,EU PATEN BERSAMA BIOTROPICS MALASYIA BERHAD 'PRODUK BERMUTU TINGGI DI DUNIA' HARAPAN PENGGUNA BIJAK MALAYSIA.

Siti Nurhaliza Teringin Anak Sendiri
Nu-Prep 100 (Water Soluble Extract - Freeze Dried)
US patent 7,132,117 B2
&
Europe Specification Patent
EP 1,313,491 B1
Terbukti Kajian Klinikal berkriteriakan WHO
AJA 2012 & ANDROLOGIA, First International Journal of Andrology June 2011'' TINDAKAN ITU YANG PATUT DILAKUKAN OLEH ORANG TERPELAJAR. HANYA ORANG
JAHIL SAJA YANG TAK NAK BUAT BANTAHAN"
PROFESOR EMERITUS TAN SRI DR KHOO KAY KIM
BERITA HARIAN. SABTU, 7 JULAI 2012.AKAN DATANG SAKSIKAN 'EKSKLUSIF' TEMUDUGA, SOALAN PENGLIBATAN ‘ONE & ONLY’ PAKAR ‘ANDROLOGIST’ MALAYSIA.
(kebiasaannya pakar akan bertanya soalan kepada pesakit,yang ada kaitan dengan sejarah – latarbelakang pesakit, soalan seumpamanya ditujukan kepada beliau-PAKAR ‘ANDROLOGIST’ MALAYSIA )

PENYELIDIKAN TONGKAT ALI PADA MANUSIA ( KAJIAN KLINIKAL ) SELAIN BERSAINTIFIK & PERTAMA DI DUNIA PERNAH BERLAKU KAJIAN KLINIKAL SETAKAT INI, & BERJAYA SERTA TERCATAT/DISIARKAN PADA JOURNAL KESIHATAN – LAPORAN PERUBATAN ANTARABANGSA SEPERTI THE ASEAN JOURNAL OF ANDROLOGY -AJA2010 ‘BERKAITAN KESUBURAN’ (FERTILITY) & ANDROLOGIA- First International Journal of Andrology ( Jun 2011 ) ‘LOH – late onset hypogonadism’.

& 260 KEATAS SOALAN BERKAITAN NU-PREP 100 US & EU PATEN ( JAWAPAN PADA SEMUA SOALAN INI KURANG DARI 20 SAHAJA ). SAMADA ANDA PAKAR, PENYELIDIK, PROFESOR, DOKTOR KLINIKAL KELUARGA, JURUTERA, PILOT, TENTERA, POLIS, KASTAM, PEMBERITA,  BEKAS PESARA , NGO ATAU MALAH BERADA DI JABATAN PERDANA MENTERI ( JPM ) & PUTRA JAYA ATAU SEBARANG KEMENTERIAN TERMASUK 'BELIA & SUKAN' ATAU KAKITANGAN SWASTA ATAU SESIAPA SAHAJA ATAU 'PENGUBAL DASAR' & ATAU DI PEJABAT PEGUAM NEGARA.

PERHATIAN BELUM ADA SEBARANG KEJAYAAN PRODUK YANG BERASASKAN DARI HERBA TONGKAT ALI SEPENUHNYA DI DUNIA BERJAYA KETAHAP TERTINGGI SEPERTI NU-PREP 100 - JENAMA MALAYSIA.

TIDAK ADA SOALAN YANG TIDAK DAPAT DIJAWAB HINGGA KINI. SILAKAN DENGAN SEBARANG SOALAN, JANGAN TANYA SYARIKAT M.L.M, JANGAN TANYA PENGELUAR TONGKAT ALI PROSES BIASA ( BERKELADAK / BERHAMPAS ), JANGAN TANYA LEBIH-LEBIH JIKA DITANYA SOALAN SIJIL ANALISA (COAs) 'TAK DAPAT NAK BERI',JANGAN HARAP SUDAH PASTI KAJIAN KLINIKAL 'TAK ADA LANGSUANG'. SEKALI LAGI SILAKAN DENGAN SEBARANG SOALAN.

Maka peningkatan kesedaran Pengguna Bijak terbukti TERANG, JELAS & BERFAKTA dari Nu-Prep 100.

SYABAS, MALAYSIA BOLEH
YANG PASTI TANPA BAHAN TERLARANG / DADAH
('NO DRUGS' )


No comments:

Post a Comment